Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Πώς θα πηγαίνουμε στα νοσοκομεία με την νέα κυβέρνηση – Τι εξετάζεται

Πώς θα πηγαίνουμε στα νοσοκομεία με την νέα κυβέρνηση – Τι εξετάζεται

Ποιες ριζικές αλλαγές έρχονται στα νοσοκομεία με την νέα κυβέρνηση

Μαρία Γλένη HR

Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση στα νοσοκομεία προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Εξάλλου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συχνά πυκνά ανέφερε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι σε περίπτωση που κερδίσει την αυτοδυναμία, το κέντρο βάρους θα πέσει στο ΕΣΥ, το οποίο θα επιβλέπει προσωπικά.

Βέβαια όλα αυτά δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη καθώς η έλλειψη τόσο κονδυλίων όσο και υγειονομικού προσωπικού αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια για το ΕΣΥ.

Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας για όλους

Βασικός πυλώνας των αλλαγών, που εξετάζεται για το νέο ΕΣΥ είναι η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φάκελου Υγείας για όλους τους πολίτες ώστε να τους συνοδεύει σε όλα τα βήματά τους μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό με την ολοκλήρωση του φακέλου θα υπάρχει συνολική παρακολούθηση των ασθενών για κάθε ιατρική πράξη που θα πραγματοποιούν. Μάλιστα αναμένεται πώς ο ηλεκτρονικός φάκελος θα συμβάλει στην καλύτερη ιατρική παρακολούθηση, στον έλεγχο των δαπανών και στην περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών.

Ψηφιακά Νοσοκομεία

Στους σχεδιασμούς με βάθος τετραετίας είναι η πλήρως ψηφιοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται μέσα στα γραφειοκρατικά γρανάζια του ΕΣΥ. Υπό το πρίσμα αυτών των αλλαγών αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν και τα ψηφιακά ραντεβού στα νοσοκομεία.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που σχεδιάζεται θα καταγράφονται όλα τα ραντεβού των δημοσίων νοσοκομείων, προκειμένου να είναι γνωστό σε πραγματικό χρόνο ποια τμήματα έχουν αναμονή και ποια είναι διαθέσιμα.

Καθολική εφαρμογή των DRGs

Στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμένεται να υπάρξει καθολική εφαρμογή των DRGs σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έως το τέλος του 2023.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα DRG μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για χρηματοδότηση και κατάρτιση προϋπολογισμών, καθώς και για τιμολόγηση νοσοκομειακών νοσηλειών. Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο είναι μεταξύ άλλων:

η ενίσχυση της διαφάνειας, η μέτρηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας αλλά και η συγκριτική αξιολόγηση (κόστος, ποιότητα, κτλ.) με άμεσο αποτέλεσμα την βελτίωση της αποδοτικότητας.

Καταγραφή των ασθενών

Η νέα κυβέρνηση ευελπιστεί με την οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων να υπάρξει καταγραφή όλων των νοσηλευόμενων ασθενών.

Το εγχείρημα αφορά το γνωστό σε όλους βραχιολάκι που θα φορούν στο χέρι όλοι οι ασθενείς των νοσοκομείων με τα στοιχεία τους και τα ιατρικά τους δεδομένα.

3 σχόλια:

  1. Ψηφιακά φύκια για μεταξωτές κορδέλες και νοσοκομεία που θα τα σκας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον με ταξι θα πηγαίνουμε αφού τα ασθενοφόρα λιγοστεύουν και θα λιγοστεύουν διαρκώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βραχιολάκι θα είναι Follie Follie να φανταστώ. Να βοηθήσουμε και αυτούς τους κακομοίρηδες που κλέψανε τα χρήματα και φαλίρισαν το μαγαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή