Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Ε. Αγαπηδάκη στο υπουργείο Υγείας

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus.c0m

Νέος υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Στους ώμους του πέφτει το μεγάλο βάρος της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, που έχει εξαγγείλει η ΝΔ. Δίπλα του ως αναπληρώτρια υπουργός θα βρεθεί η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι πρότινος γενική γραμματέας δημόσιας υγείας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας, ένα χωριό στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας και έχει ποντιακή καταγωγή. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά.

Έχει διατελέσει σε πολλές υπουργικές θέσεις τόσο επί ΠΑΣΟΚ από το 1994 όσο και επί ΝΔ μετά το 2019. Έχει συνδέσει το όνομα του με 3 μεγάλες επιτυχίες στο χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα, η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας.

Το γεγονός ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ έχει βαρύνουσα σημασία στο νέο ρόλο του, καθώς το ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, έχει σχετική εμπειρία για το χώρο του φαρμάκου καθώς ως υφυπουργός Εμπορίου είχε εμπλοκή με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Όσον αφορά την κα Αγαπηδάκη, έχει διατελέσει Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και γενική γραμματέας δημόσιας υγείας. Πρόσφατα, εκλέχθηκε βουλευτής και μάλιστα ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Μένει να δούμε ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες της, που θυμίζω ότι ως αναπληρώτρια θα οριστούν από τον τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι θα έχει σχεδόν τις ίδιες αρμοδιότητες με την Μίνα Γκάγκα, δηλαδή, τη λειτουργία του ΕΣΥ και συνεπώς θα έχει μπροστά της επίπονο έργο. Το γεγονός ότι επιλέχθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας δείχνει ξεκάθαρα πόσο πιστεύει στις δυνατότητες της και πόσο την εμπιστεύεται.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τους γενικούς γραμματείς, κ. Γ. Κωτσιόπουλο και Μ. Θεμιστοκλέους, αλλά αν ήταν να στοιχηματίσουμε, θα επιλέγαμε ότι οι πιθανότητες είναι πολλά να παραμείνουν αμφότεροι (περισσότερες ο κ. Θεμιστοκλέους).

1 σχόλιο: