Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Η τοποθέτηση του ΕΟΔΥ για τη «άγνωστη νόσο Χ»: Προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί!

Iatropedia newsroom

Θέση για το θέμα της άγνωστης νόσου X που συζητείται με αφορμή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πήρε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΠΟΥ για την «άγνωστη νόσο Χ» και τον κίνδυνο νέας πανδημίας, ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει πως σε τακτική επιστημονική συνάντηση του Οργανισμού συζητήθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Στην ανακοίνωση, πέραν της διαπίστωσης πως η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία – αναφέρεται μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών, αναφέρει ο Οργανισμός.

O ΠΟΥ επιπρόσθετα αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και «άγνωστη νόσο Χ», που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί.

«Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία», καταλήγουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου