Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ιδιωτικά εργαστήρια: «Εγκληματική η πώληση Strep-test από τα Φαρμακεία» – Ζητούν παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Την οργή και αγανάκτησή τους διατυπώνουν οι εργαστηριακοί γιατροί (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) για την πώληση Strep-test από τα Φαρμακεία, καθώς είναι μια πρακτική που εγκυμονεί κινδύνου, όπως λένε.

Πανικό έχει προκαλέσει η είδηση για τον θάνατο του 7χρονου από διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS), με αποτέλεσμα οι γονείς να σπεύδουν να προμηθευτούν Strep-test για τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου από τα Φαρμακεία.

Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) χαρακτηρίζει «εγκληματική», την ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία, «σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο», όπως λένε.

«Με αγανάκτηση και οργή διαπιστώνουμε, ότι σε πολλά φαρμακεία πωλούνται τεστ ταχείας δοκιμασίας διαγνωστικού ελέγχου για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδος Α (S.pyogenes). Tα τεστ διενεργούνται από γονείς , αδέλφια ,οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και γενικότερα άτομα που δεν είναι γνώστες της διαδικασίας λήψης του φαρυγγικού επιχρίσματος. Είναι εγκληματική η ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία ,σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο», αναφέρουν οι εργαστηριακοί γιατροί.

Όπως εξηγούν, τα τεστ αυτά, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διάγνωσης και σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής στα χέρια του έμπειρου μικροβιολόγου και του εξειδικευμένου προσωπικού των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, το οποίο «γίνεται επικίνδυνο στα χέρια μη εξειδικευμένων ανθρώπων» και προσθέτουν πως τίθεται «μείζον θέμα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας» με τη διακίνηση των strep-test από τα φαρμακεία στο όνομα του «εύκολου κέρδους«.

Strep test από τα Φαρμακεία: Τα εργαστήρια καλούν τους Ιατρικούς Συλλόγους να παρέμβουν

Οι εργαστηριακοί γιατροί υποστηρίζουν πως είναι αδιανόητο τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας μιλά για θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων στις διαγνωστικές εξετάσεις , «να ευτελίζεται και να καταστρατηγείται η κάθε μορφή ποιοτικού ελέγχου» στη διενέργεια μιας τόσο βασικής, κατά κύριο λόγο παιδιατρικής διαγνωστικής εξέτασης.

Η (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) καλεί:τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να παρέμβει, ώστε να διακοπεί η διακίνηση των strep-test από τα φαρμακεία.

τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να παρέμβει, για να διακοπεί η πώληση των τεστ από τα φαρμακεία των μελών του.
το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία.

«Είμαστε εδώ για την προάσπιση της επιστήμης μας και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των παιδιών μας . Είναι εξοργιστικό να διακυβεύεται η υγεία των μικρών παιδιών στο βωμό των μπίζνες των φαρμακείων. Είναι πλέον μηδενική η ανοχή μας στις πρακτικές αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος!», λένε οι γιατροι.

Ταυτόχρονα ως εργαστηριακοί γιατροί και καθ ΄ύλην αρμόδιοι , καλούν όλους τους πολίτες να απευθύνονται στους μικροβιολόγους και στα διαγνωστικά εργαστήρια για τη διενέργεια των strep-test.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπροστα στο ευκολο κερδος ….δεν διστάζουν ουτε φοβουνται τιποτα οι ….φασμακοπωλες!!Το εχουμε ζησει με τον Covid, οποτε η εκπληξη που νιωθουμε , εμεις οι ταλαίπωροι εργαστηριακοί, ειναι μαλλον άστοχη!!! ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΑΟΥΛ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ , που ταυτοχρονα βαζει σε μεγαλο κινδυνο την υγεια τωνπαιδιων , λογω κακής χρήσης των strep test απο ατομα μη εκπαιδευμένα …….ΑΛΛΑ ΑΡΑΓΕ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ;;;;





    ΑπάντησηΔιαγραφή