Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Αλλάζει το «πολυώνυμο Μπερσίμη»


Η τοποθέτηση μιας αγκύλης στο… λάθος σημείο του μαθηματικού τύπου, με το οποίο υπολογίζεται το νέο ενοποιημένο rebate, το διαβόητο πλέον «πολυώνυμο Μπερσίμη» φέρεται να είναι η αιτία που εκτίναξε το ποσό των υποχρεωτικών εκπτώσεων για κάποια σκευάσματα.

Όπως έχει γράψει το Virus, το νέο rebate υπολογίστηκε βάσει της ex-factory τιμής και όχι της τιμής που προκύπτει μετά από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, εκτοξεύοντας το συνολικό rebate στο 43%. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα είχε αποφευχθεί αν η «ένοχη» αγκύλη είχε τοποθετηθεί στο σωστό σημείο. Έτσι, παρά τον αρχικό προβληματισμό του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για ενδεχόμενη αλλαγή του μαθηματικού τύπου (διαβάστε εδώ), αλλά και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των φαρμάκων, στα οποία επιβάλλεται αναδρομικά από τις αρχές του έτους αυτό το υψηλό ποσοστό, δεν είναι μεγάλος, το πολυώνυμο θααλλάξει. Πρόκειται για φάρμακα της λίστας του Ν. 3816, με σημαντικές πωλήσεις στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, σχετική νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα, διορθώνοντας το λάθος. Θα είναι, μάλιστα, μέρος ενός αριθμού τροπολογιών που φέρεται να έχει έτοιμες να καταθέσει η Αριστοτέλους, κλείνοντας μια σειρά ανοικτών θεμάτων. Μεταξύ αυτών των ρυθμίσεων θα είναι και το νέο claw back.

Μπορεί βέβαια τα υψηλά ποσοστά του rebate να αφορούν ορισμένο αριθμό σκευασμάτων, αλλά η δυσμενής επίπτωση του λάθους στον υπολογισμό είναι εμφανής και στο ποσό της συνολικής υποχρεωτικής έκπτωσης για τους πρώτους 5 μήνες του έτους. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, λοιπόν, το εν λόγω rebate ανήλθε τελικά σε περίπου 185 εκατ. ευρώ. Αν είχε, όμως, υπολογιστεί με τον προηγούμενο κανόνα το ποσό δεν θα ξεπερνούσε τα 70 εκατ. ευρώ! Ωστόσο, το αυξημένο rebate μάλλον κατάφερε να μαζέψει το claw back, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος. Έτσι, η υπέρβαση της δαπάνης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μάιου άγγιξε τα 152 εκατ. ευρώ. Αν δεν είχε εφαρμοστεί το νέο rebate θα είχε φθάσει τα 211 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 28% μείωση, πολύ κοντά στη μνημονιακή δέσμευση του 30%.

Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται πως το μηνιαίο claw back θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή 360 εκατ. ευρώ συνολικά, από 440 εκατ. ευρώ πέρσι. Αν και οι υπολογισμοί φέρνουν την υπέρβαση πιο μακριά από τη μνημονιακή υποχρέωση, στελέχη της Αριστοτέλους εμφανίζονται βέβαια πως τελικά θα περιοριστεί στα 320 εκατ. ευρώ, πιο κοντά στο στόχο, δηλαδή.

1 σχόλιο:

  1. Μα ειναι δυνατόν ο Επίκ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς να έκανε λάθος. ΑΔΥΝΑΤΟΝ! Να συλληφθεί πάραυτα η δημοσιογράφος που διαδίδει τέτοια άθλια ψεύδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή