Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

30/7/2013 Ι.Σ.ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ''ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ''




Πειραιάς, 30-7-2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καταγγέλλει

τον αποκλεισμό των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ

από τις συσκέψεις για την εφαρμογή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης

Με έκπληξη ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ενημερώθηκε για την ατζέντα της συνάντησης του Υπουργού Υγείας Κου Γεωργιάδη με την Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ Κα Σκουρολιάκου, που ήταν η ανάπτυξη και εφαρμογή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης.

Μας έγινε γνωστό ότι η Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ ενημέρωσε τον Υπουργό, ότι τα πρώτα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα έχουν ήδη παραδοθεί στην ΗΔΙΚΑ, προκειμένου άμεσα να ενσωματωθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πληροφορηθήκαμε δε ότι στις προθέσεις του ΕΟΦ είναι να παραδοθούν και να τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο Θεραπευτικά Πρωτόκολλα πέντε (5) κατηγοριών, από ομάδες εργασίας που έχει καταρτίσει ο ΕΟΦ.

Με έκπληξη, προβληματισμό και αγανάκτηση όμως βλέπουμε θέματα, στα οποία κατά κύριο λόγο πρέπει να συμμετέχουν και να καταρτίζουν τα Ιατρικά θεσμικά όργανα, οι Ιατρικοί θεσμικοί φορείς αγνοούνται και μένουν μακριά από τα τεκταινόμενα και τις λήψεις αποφάσεων για το επιστημονικό έργο που αυτοί θα επιτελέσουν και την ευθύνη του οποίου μόνον οι ιατροί θα έχουν.

Γνωρίζουμε στους υπεύθυνους ότι τις οδηγίες « για την ορθή συνταγογράφηση και τη βέλτιστη κλινική πρακτική, που μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο αναφοράς για τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών » δεν θα τις δώσουν άτομα που δεν έχουν σχέση με την άσκηση της Ιατρικής, ούτε έχουν την ευθύνη απέναντι στον ασθενή. Συμπερασματικά θεωρούμε άτοπη την απομόνωση της Ιατρικής Κοινότητας διαμέσου του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα, αλλά επιστημονικά και σύμβουλοι της Πολιτικής Ηγεσίας.

Δεν θα ανεχθούμε πλέον την καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου των Ιατρικών Συλλόγων και του ρόλου τους στην άσκηση της Ιατρικής. Άλλωστε και στις συναντήσεις που είχαμε και ως Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και η Πρόεδρος ως μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ, είχαμε επισημάνει στην Πολιτική Ηγεσία, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο παραγκωνισμός των Ιατρικών θεσμικών οργάνων στις λήψεις των αποφάσεων και στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου Υγείας.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αποκαταστήσει -σε ότι αφορά το ανωτέρω θέμα- τη θέση των Ιατρικών θεσμικών οργάνων.

Τετελεσμένες αποφάσεις όπως υπήρξαν με τον ΕΟΠΥΥ, τα ICD-10, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τα πολλά προβλήματα που δημιούργησαν σε ασθενείς και ιατρούς, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν με την ανάπτυξη και εφαρμογή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης, όπου στον διάλογο που είναι σε εξέλιξη και στις αποφάσεις που λαμβάνονται είμαστε απόντες.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου