Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Θέλουν να κάνουν τους γιατρούς μας «ντίλερ» φθηνών ανώνυμων γενόσημων



Κυρώσεις θα περιμένουν όσους γιατρούς δεν υπακούουν στις οδηγίες της τρόικας – Τεράστια ταλαιπωρία για τους κατοίκους της περιφέρειας με τη συνταγογράφηση από συγκεκριμένες ειδικότητες.

Με σταθερά βήματα η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των επιταγών της τρόικας, παρά τις προειδοποιήσεις που πολλοί θέτουν, ότι θα φέρουν με μαθηματική ακρίβεια τον ενταφιασμό της Υγείας στην Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων, το οποίο θα εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, φέρνει νέες μειώσεις της τάξεως του 5%. Από Σεπτέμβρη δε, αναμένονται επιπλέον οριζόντιες και άκριτες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, στοιχείο που δείχνει ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν «ιδρώνει» μπροστά στο σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει είτε στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων είτε στην απόσυρση από την αγορά των φθηνών φαρμάκων, καθώς το περιθώριο κέρδους θα είναι πια πενιχρό.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος στα ανώνυμα, φθηνά γενόσημα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, που παράγονται υπό αμφισβητήσιμες συνθήκες σε χώρες, όπως η Ινδία, να πλημμυρίσουν την ελληνική αγορά. Μπροστά στο ύψιστο κριτήριο της τρόικας, που υιοθετεί και η ελληνική κυβέρνηση, την «οικονομική αποδοτικότητα», ωχριούν τα διεθνή παραδείγματα που αποδεικνύουν τον κίνδυνο από ανώνυμα τέτοιου είδους σκευάσματα ή ακόμα και η ωμή παραδοχή της Ινδίας, ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα φάρμακα που παράγονται στο έδαφός της.

Ταυτόχρονα, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από τη συγκυβέρνηση, αλλά και αυτά που επιφυλάσσει ο Σεπτέμβρης, θεσπίζονται αυστηροί περιορισμοί στη συνταγογράφηση, που θα φέρουν μεγάλη αναστάτωση στους ασθενείς.

Από τη μια, η συνταγογράφηση των φαρμάκων από συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες. Θα είναι, δηλαδή, αναγκασμένοι οι ασθενείς να ταλαιπωρηθούν και να μεταβούν στα πλησιέστερα μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να «γράψουν» τα φάρμακα τους σε συγκεκριμένους γιατρούς. Αν, για παράδειγμα, σε ένα νησί του Αιγαίου δεν υπάρχει καρδιολόγος, για να «γράψει» ο ασφαλισμένος τα φάρμακα του, θα πρέπει να μεταβεί στον Πειραιά ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο μεγαλύτερο νησί, για να βρει καρδιολόγο. Και αν αναλογιστούμε ότι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, ιδιαίτερα ακριτικών νησιών, μεταβάλλονται από τους εφοπλιστές, προσθέτοντας και αφαιρώντας δρομολόγια «κατά το δοκούν», η μετάβαση των ασθενών σε μεγαλύτερο νησί θα περνάει από «σαράντα κύματα».

Από την άλλη, οι γιατροί δεσμεύονται περαιτέρω να συνταγογραφούν το φθηνότερο σκεύασμα με βάση τη δραστική ουσία. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος ασθενής θέλει να επιλέξει άλλο φάρμακο, για το οποίο θα επιβαρυνθεί ο ίδιος οικονομικά, οι γιατροί υποχρεούνται να τον «ενημερώσουν για την εναλλακτική οικονομικότερη επιλογή». Αν ο ασθενής επιμένει στην επιλογή του, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν τη σαφή «συγκατάθεσή του για τη χορήγηση του ακριβότερου φαρμακευτικού σκευάσματος». Η κυβέρνηση απαιτεί, δηλαδή, από τους γιατρούς να προσπαθούν να μεταπείθουν τους ασθενείς και να τους χορηγούν το φθηνότερο σκεύασμα.

Η επιμονή αυτή εξηγείται, αν ανατρέξουμε στις υποδείξεις της τρόικας και του ΔΝΤ, που βρίσκουν μη ικανοποιητικό το μερίδιο της αγοράς που καλύπτεται από τα φθηνά, ανώνυμα γενόσημα.

Με την έκδοση αυστηρών οδηγιών για τη συνταγογράφηση, τη θέσπιση αναλογίας στα φθηνά γενόσημα που συνταγογραφούνται και την επιβολή κυρώσεων στους γιατρούς που δεν τηρούν τα παραπάνω, οι διεθνείς δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο ελληνικός λαός θα καταναλώνει ανώνυμα γενόσημα, η ποιότητα των οποίων πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί.

Με τον τρόπο αυτό, η τρόικα ακυρώνει στην ουσία την επιστημονική επάρκεια των Ελλήνων γιατρών και τους υποχρεώνει να κάνουν τους «ντίλερ» φθηνών, ανώνυμων σκευασμάτων. Το πλήγμα δε, στις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου θα είναι δυσβάσταχτο, καθότι με τις ρυθμίσεις αυτές το ελληνικό, ποιοτικό και επώνυμο γενόσημο θα τείνει να βγει εκτός αγοράς.

Δυστυχώς, μπροστά στη λεγόμενη εξοικονόμηση χρημάτων, η υγεία πάει στα αζήτητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου