Νέο μειωμένο όριο στα φάρμακα αλλά και στις διαγνωστικές εξετάσεις έρχεται τις επόμενες ημέρες με τροπολογία που προωθεί ο υπουργός Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA
Αφού το πλαφόν που είχε επιβληθεί στη συνταγογράφηση πριν λίγο καιρό κατερρίφθη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο υπουργός Υγείας φέρνει νέα τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης βάση της οποίας θα του δίνεται πια νομική εξουσιοδότηση ώστε να κουρέψει το όριο των φαρμάκων αλλά και των εξετάσεων που θα μπορούν να χορηγούν στους ασθενείς τους οι γιατροί.
Ειδικότερα η τροπολογία θα δίνει το δικαίωμα στον ίδιο τον υπουργό υγείας να θέτει τους περιορισμούς σχετικά με τα όρια των συνταγών και των παραπεμπτικών.
Και αυτό που αναμένεται να προωθήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης με υπουργική απόφαση είναι να μοιράζεται το ποσό που θα διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα με συγκεκριμένα κριτήρια όπως ανά περιφέρεια, ανά ειδικότητα γιατρών ή ακόμη και ανά κατηγορία φαρμάκων. Πιο κουρεμένα θα είναι εκείνα που εμφανίζονται να έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση στον ελληνικό πληθυσμό.
Σε ότι αφορά στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις θα μπει και σε αυτές ανώτατο όριο ανά είδος εξέτασης αλλά ακόμη και ανά πάροχο.
Στόχος είναι να μην ξεφύγει η δαπάνη που είχε προϋπολογίσει από την αρχή ο ΕΟΠΥΥ και φυσικά είναι τσεκουρωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στα φάρμακα το ποσό δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δις για φέτος ενώ ήδη μετά την κατάργηση του πλαφόν, τον Απρίλιο κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη υπήρχε υπέρβαση 30 εκατ. Ευρώ.
Για τις εξετάσεις έχει υπολογιστεί το ποσό να μην ξεπεράσει τα 300 με 320 εκατ ευρώ ενώ το επιπλέον ποσό θα ζητείται ως έκπτωση από τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια.
Ήδη η απόφαση του πλαφόν προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους γιατρούς και τους φορείς.
Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Το Συμβούλιο Επικρατείας κατήργησε το πλαφόν συνταγογράφησης με απόφαση που εξέδωσε πριν 1 μήνα και στην οποία αιτιολογεί με ουσιαστικό και σαφή τρόπο την επικινδυνότητα του μέτρου για την υγεία των πολιτών.
Κατόπιν αυτού το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να αποσύρει ένα παράλογο και εξοντωτικό μέτρο που προκάλεσε τεράστια προβλήματα, αφήνοντας χιλιάδες ασθενών χωρίς φάρμακα. Ταυτόχρονα όμως ο υπουργός Υγείας αύξησε τη συμμετοχή των ασθενών στην αγορά των φαρμάκων, αύξηση που αγγίζει το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η απόφαση του ΣτΕ «πλήγωσε» τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αποφάσισε να εκδικηθεί, διότι θεωρεί πως εκτέθηκε στα μάτια της τρόικας.
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επαναφέρει με τις ευλογίες του κ. Σαμαρά το πλαφόν συνταγογράφησης με νέα τροπολογία!! Φυσικά η αύξηση συμμετοχής δεν αποσύρεται και παραμένει στα ίδια δυσθεώρητα ύψη.
Είναι πλέον πασιφανές πως η συγκυβέρνηση δεν σέβεται ούτε τις δικαστικές αποφάσεις, ούτε τις κραυγές των ασθενών και εκτελεί αδίστακτα συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του ελληνικού λαού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου