Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Εμβολιασμοί Covid: Ξεκινούν και πάλι σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, οι εμβολιασμοί – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικίες

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Μετά από μια σύντομη διακοπή ενός 24ωρού ανήμερα του Πάσχα, ξεκινούν και πάλι σήμερα οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και με τα τέσσερα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που έχουν λάβει έγκριση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ξεπεράσαμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή και μέσα στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 45-49, κλείστηκαν σχεδόν 130 χιλιάδες ραντεβού.

Με φουλ τις μηχανές προχωρά η χώρα μας στον εμβολιασμό του πληθυσμού, από σήμερα Δευτέρα και Πάσχα και μέσα στο Μάιο, με στόχο από τις 5 του μήνα και μετά, να φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και μέχρι το τέλος Ιουλίου να αγγίξουμε τα 2,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη λειτουργία συνολικά 1.500 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα και με τις νέες εμβολιαστικές γραμμές που θα ενεργοποιηθούν, από την Τετάρτη του Πάσχα (5/4) και μετά.


Η 7ημερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων αυξάνει την εμβολιαστική δυνατότητα της χώρας

Σημαντική ώθηση στην επίσπευση των εμβολιασμών αναμένεται να δώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, που θα λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα σε δύο βάρδιες και συγκεκριμένα από τις 7:00 το πρωί και έως τις 12 τα μεσάνυχτα, συμπεριλαμβανομένων και των αργιών.

Πρόκειται για τα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και συγκεκριμένα, των Νοσοκομείων: “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη, «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» στην Αθήνα, αλλά και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Επίσης, επαυξημένες βάρδιες θα έχουν και τα εμβολιαστικά κέντρα των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ΤΟΜΥ, καθώς και τα mega εμβολιαστικά κέντρα, που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Να σημειωθεί, πως μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο (1/5) πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 3.132.985 εμβολιασμοί συνολικά, 2.188.146 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση και 944.839 εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται 1 εκατομμύριο πολίτες σε όλη τη χώρα να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις.

Το Μεγάλο Σάββατο, πάντως, πραγματοποιήθηκαν 17.646 εμβολιασμοί (17.288 πρώτης δόσης και 358 δεύτερης δόσης), ενώ ρεκόρ πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη με 66.000 εμβολιασμούς μέσα σε μια ημέρα.

Από τις 5 Μαΐου επιτάχυνση των εμβολιασμών με το μονοδοσικό Johnson & Johnson

Πολύ μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών μεταξύ 45 – 49 ετών που εντάχθηκαν τελευταίοι στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με όλα τα σκευάσματα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson). Ταυτόχρονα, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και ο εμβολιασμός των 30άρηδων και των πολιτών ηλικίας 40 – 45 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Από τις 5 Μαϊου ξεκινούν και οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο αναμένεται να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό την εμβολιαστική θωράκιση της χώρας, καθώς χιλιάδες πολίτες θα αποκτήσουν πιο γρήγορα ανοσία έναντι του ιού, με μία και μόνη δόση.


Σημαντική ώθηση προς τον τελικό στόχο -που είναι η επίτευξη του τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό από το 70% του πληθυσμού- θα δώσει και το άνοιγμα της πλατφόρμας του εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, που θα περιλαμβάνει και τους νεαρούς ενήλικες από 18 ετών και άνω, κάτι που αναμένεται να συμβεί από τον Ιούνιο και μετά.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς: “Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί, καθώς από τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιάζονται και όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες, δηλαδή όσοι είναι κάτω από 30 ετών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου