Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου Συντονιστικού Οργάνου Π.Φ.Υ. μετά τη σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Δελτίο Τύπου

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. με τον Υπουργό Υγείας για την Π.Φ.Υ. και το claw back

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας στην οποία ο κ. Αθ. Πλεύρης μας παρουσίασε τις προτάσεις του για το claw back και την Π.Φ.Υ.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020, ο Υπουργός Υγείας μας ενημέρωσε ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το 2021 θα ανέλθει στα 52,6 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και από ιδίους πόρους του Υπουργείου Υγείας, ενώ γίνεται προσπάθεια για πιθανή μικρή περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2021.
Για το 2022 ο Υπουργός Υγείας πρότεινε να υπάρξει διαβούλευση για τη θεσμική εξεύρεση λύσεων που θα περιορίσουν σημαντικά την επιβάρυνση του κλάδου με claw back έως και τον μηδενισμό του.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους από τις αρχές του 2022.
Αναφορικά με την αμοιβή μέσω ποιοτικών κριτηρίων ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών για να δούμε τη μέθοδο και τον τρόπο εφαρμογής αυτών.
Σε σχέση με την ΣΔΙΤ ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση για την διαβούλευση του τρόπου εφαρμογής αυτής της συνεργασίας του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς υγείας.
Σχετικά με τη δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για την αποζημίωση των προληπτικών εξετάσεων στο πλαίσιο των σχετικών κυβερνητικών εξαγγελιών, ο Υπ. Υγείας μας ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται ΔΟΞΙΑΔΗΣ και οι εξετάσεις αυτές θα αποζημιώνονται από το ταμείο Ανάπτυξης και θα είναι ένας αυτόνομος κωδικός.
Ζητήσαμε την δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΕ όπου να αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες οι οποίες προκύπτουν εξαιτίας της COVID-19 και χωρίς την επιβολή claw back, ο οποίος προϋπολογισμός θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ταμειακά διαθέσιμα της Ε.Ε. ή μέσω ΕΣΠΑ. (Είναι αναμενόμενη η αύξηση των δαπανών όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά από νόσηση από την COVID-19, απαιτούν τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας, triplex καρδιάς και βιοχημικό έλεγχο ένα μήνα μετά τη νόσηση και ενδεχομένως επανέλεγχο σε 4 ή 6 μήνες μετά από τη νόσηση). Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση.
Την Παρασκευή 05/11/2021συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο με την συμμετοχή όλων των φορέων Π.Φ.Υ. και αξιολόγησε τις προτάσεις του Υπουργού Υγείας.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι υφιστάμενες προτάσεις του Υπουργού Υγείας μπορεί να μην επιλύουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, αλλά ότι σίγουρα δίνουν μια ανάσα ζωής μέχρι να συζητηθούν και να εφαρμοστούν τα θεσμικά μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του claw back έως και τον μηδενισμό του.
Ομόφωνη απόφαση είναι ότι οι προτάσεις του Υπ. Υγείας είναι προς την θετική κατεύθυνση και για πρώτη φορά δίνεται μία τόσο σημαντική έξτρα χρηματοδότηση για διαγνωστικές εξετάσεις και
αποφασίστηκε να μην προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, εν αναμονή νέας συνεδρίασης με τον Υπ. Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα.
Το Συντονιστικό Όργανο θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας και τον Πρόεδρο του Γ. Πατούλη με τον οποίο ξεκίνησε η λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου, αλλά και τον Π.Ι.Σ. και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους που συνέβαλλαν στην θετική αυτή έκβαση.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ο αγώνας συνεχίζεται.
Δεν είμαστε στο τέλος αυτής της προσπάθειας, ούτε καν στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής.
Καλή δύναμη σε όλους, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται ενότητα για την επιβίωση του κλάδου μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ              Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

6 σχόλια:

  1. ΟΙ ΛΟΤΟΦΑΓΟΙ ΞΥΠΝΟΥΝ......ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ CLAWBACK ΜΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ 15 ΕΚ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΥ2021....Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ COVID-19 ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΕΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΩΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ,,,,,,,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΥ....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηδενισμός δεν διαφαίνεται κάθε μήνα θα έρχεται ο λογαριασμός.Δεν διάβασα επίσης πουθενά για έλεγχο στη συνταγογράφηση.Ουτε διάβασα για αποζημίωση των όσων εκτελούνται.Πως με 5 εκ.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού θωρακιστεί ο ΑΜΚΑ από παράνομη και αντιδεοντολογική χρήση θα πρέπει να δούμε την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ Ίσως ο δικαιότερος τρόπος θά ηταν η μόνιμη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών κατά 15 % ετησίως μεσοσταθμικο rebate 15 % κλιμακωτό επί του εκάστοτε τιμολογίου αν κατηγορία εξετάσεων όπως ήταν το rebate στην αρχική σύμβαση του 2011-12 και μικρή 5 % αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων . Αυτά σημαίνουν στην ουσία αύξηση του προϋπολογισμού με συμμετοχή του Δημοσίου των παρόχων αλλά και των ωφελούμενων. Μπαίνει ουσιαστικό μηνιαίο plafon συνταγογράφησης ανα ειδικότητα με βάση τα στοιχεία της 10ετίας 2012-2021 και τους μέσους όρους που προκύπτουν Καταργείται το claw back ως μέθοδος απομείωσης των αμοιβών των εργαστηριακών. Εάν υιοθετηθεί το σύνολο των προτάσεων και πρωτίστως ο έλεγχος του ΑΜΚΑ ο ΕΟΠΥΥ θα είναι πλεονασματικός. Είναι αυτονόητο οτι κάθε προσθήκης παροχής θα συνοδεύεται από υλικοτεχνική μελέτη και αντίστοιχη χρηματοδότηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν ο χρΕΟΠΥΥ ανακοινώνει πλεονάσματα εδώ και χρόνια! Επίσης ότι θωρακίσεις και να κάνει στον ΑΜΚΑ όσο κοροιδεύει τους Παρόχους με εικονικές αποζημιώσεις πάντα θα αναζητούνται τρόποι να τον χρεώσουν ! Αν το καταστήσει αδύνατο όντως απλά θα καταρρεύσει από τις αποχωρήσεις! Και μην μου πεις όποιος θέλει .....φεύγει ! Πρώτον , αυτό είναι χυδαία εργοδοτική τακτική μονοπωλίου , δεύτερον αναγκαστικά θα φύγουν τελικά διότι με 10μευρώ μικτά που αποφέρουν μεσοσταθμικά 1300 ευρώ ανά ιατρό (δηλαδή υπάρχουν ειδικότητες που δεν έχουν μεγάλη ροή και βγάζουν κάτω από 1000 ευρώ !) .....θα μείνει ο Πλέυρης να τους εξετάζει......!

      Διαγραφή
  4. ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ....ΑΚΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ CLAW BACK.ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΑΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ,ΤΟ CLAW BACK ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ 70%.
    ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΕΧΘΕΣ ¨η ΤΩΡΑ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΤΡΙΒΕΤΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ CLAW BACK.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε και αόρατε και ντροπαλέ προφανώς γιατί δεν διαβάζεις προσεκτικά τι γράφει ο άλλος πριν λοιδορήσεις ανωνύμως τον συνομιλητή σου . Προσωπικά ούτε φοβάμαι ούτε ντρέπομαι για αυτά που γράφω Εσύ?

      Διαγραφή