Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Παπαευαγγέλου: Ενεργά κρούσματα το 1,5% του πληθυσμού της χώρας – Θα επανεξεταστεί το θέμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Σταθερή εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, χωρίς όμως να παρατηρείται αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, στη χώρα μας κατά την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν κατά μέσο όρο 17.6οο ημερήσια κρούσματα. Η μεγάλη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον δεν επιτρέπει την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση, όπως πρόσθεσε, «ειδικά τώρα που είναι χειμώνας και είμαστε σε κλειστούς χώρους», είπε.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 34 έτη. Η θετικότητα παραμένει ψηλά σε όλη συνολικά στην επικράτεια και συγκεκριμένα στο 2,4%. Ωστόσο στην Κρήτη και σε κάποιες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Θράκης, είναι πάνω από 4%, που είναι και το όριο συναγερμού.

«Σήμερα, το 1,5% του πληθυσμού της χώρας μας είναι ενεργά κρούσματα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ωστόσο, το θετικό είναι, όπως είπε, πως παρατηρείται αποκλιμάκωση κατά 9% στις ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα, τα μαθηματικά μοντέλα να προβλέπουν ότι σε 15 ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 450 ασθενείς. Μείωση τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται και στους θανάτους, όπως είπε η ίδια.

Σημείωσε, επίσης, πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι ακίνδυνη για όλους, αλλά αντίθετα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών με υποκείμενα και για τα άτομα άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για τρίτη εβδομάδα παρατηρείται μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όσους είναι άνω των 55 ετών. Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου εξακολουθούμε να έχουμε 452 νέες εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στα νοσοκομεία και ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι άνω των 75 ετών.

Παπαευαγγέλου: «Η Όμικρον δεν είναι μια απλή ίωση»

Η Όμικρον δεν είναι μία απλή ίωση για όσους είναι άνω των 65 ετών και τους άνδρες άνω των 45 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας, πρόσθεσε η κα. Παπαευαγγέλου αναφερόμενη σε πρόσφατες μελέτες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα για τους άνω των 65 ετών» επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τη μόλυνση.

Η ίδια , είπε ότι άλλη μελέτη επιβεβαιώνει ότι η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό, δεν μπορεί να προσφέρει προστασία από μόλυνση και νόσηση από την Όμικρον.

Το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και την μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα, τόνισε.

Θα επανεξεταστεί μερική χαλάρωση των περιορισμών για τους εορτασμούς της Αποκριάς

Το θέμα χαλάρωσης των μέτρων συζητήθηκε από την Επιτροπή, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αλλά όπως εξήγησε ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει.

«Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως, όταν υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποιες δραστηριότητες σχετικά με τους εορτασμούς του καρναβαλιού την ερχόμενη εβδομάδα αλλά, όπως τόνισε, αυτό είναι ένα ζήτημα που επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Μίνα Γκάγκα: 42 ασθενείς απέρριψαν την θεραπεία με αντιιικά χάπια

Στο πρόγραμμα πειραματικής χορήγησης του φαρμάκου molnupiravir, του πρώτου αντιιικού -χορηγούμενου από το στόμα- χαπιού κατά της Covid-19, αναφέρθηκε στην ενημέρωση για την πανδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισημαίνοντας πως από τις 1.900 αιτήσεις που έχουν γίνει από θεράποντες γιατρούς, μόνο 19 έχουν απορριφθεί από την πενταμελή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

«Είναι σημαντικό οι γιατροί να κάνουν τις αιτήσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνεται, καθώς μετά την πέμπτη μέρα από τη διάγνωση είναι αργά», όπως είπε η κυρία Γκάγκα.

Το τελευταίο τετραήμερο έχουν υποβληθεί 757 αιτήσεις, 42 απορρίφθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης.

Από χθες λειτουργεί, μάλιστα, help desk για την εξυπηρέτηση των ασθενών που επιθυμούν να λάβουν την αντιιική θεραπεία, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. Μέχρι στιγμής, έχουν αποταθεί αποστέλλοντας email πάρα πολλοί πολίτες.

«Ακόμη και αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος καλά το Internet, υπάρχει κάποιος συγγενής που μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 119 παιδιά με το σύνδρομο MIS-C στην Ελλάδα

Η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, μιλώντας για τα περιστατικά παιδιών που εμφάνισαν το υπέρ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C – μετά από νόσηση από κορονοϊό – είπε ότι μέχρι το τέλος του 2021 είχαν καταγραφεί 119 παιδιά με το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα, με διάμεσή ηλικία τα 8 έτη.

Τα παιδιά, όπως είπε, εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και εξανθήματα, ενώ αρκετά από αυτά περικαρδίτιδα. Δύο στα 10 εισάγονται στη ΜΕΘ, ανέφερε και πρόσθεσε πως ο υψηλός πυρετός στα παιδιά που πέρασαν κορονοϊό θα πρέπει να είναι ένα «καμπανάκι» για τους γονείς τους. Επίσης πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά 91% την πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδιά το σύνδρομο αυτό.

Αναφερόμενη και στις παρενέργειες από την δεύτερη δόση του εμβολίου σε έφηβους, κυρίως αγόρια, είπε ότι σε μελέτη που έγινε σε 380 από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, φάνηκε ότι μετά από 90 μέρες είχαν σημαντική βελτίωση έως και πλήρη ίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου