Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Εισβολή στην Ουκρανία: «Δαβίδ» η Ουκρανία, «Γολιάθ» η Ρωσία - Συντριπτικά υπέρ της Μόσχας ο συσχετισμός των στρατιωτικών δυνάμεων

Η σύγκριση των δυνάμεων των δύο χωρών από το Global Firepower και την Daily Mail - Η Ρωσία διαθέτει και πιο σύγχρονο εξοπλισμό, όπως επίσης και μάχιμη εμπειρία λόγω του πολέμου στη Συρία, ενώ ο εξοπλισμός της Ουκρανίας είναι μάλλον... απαρχαιωμένος και πιο αργός.

Καθώς οι Ρώσοι επελαύνουν στην Ουκρανία και ελάχιστα απέχουν από το να θέσουν υπό έλεγχο το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ο συσχετισμός των δυνάμεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία είναι πραγματικά... τρομακτικός. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς η Ρωσία έχει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και κατατάσσεται στις πέντε πρώτες χώρες, με βάση τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Μόνο πρόπερσι, το 2020, η Ρωσία δαπάνησε 61,7 δισ. δολάρια για τον στρατό της, ποσό δηλαδή που αντιστοιχούσε στο 11,4 % των κρατικών δαπανών. Συγκριτικά, η Ουκρανία δαπάνησε 5,9 δισ. δολάρια για τις στρατιωτικές της δαπάνες ή το 8,8 % των κρατικών δαπανών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Global Firepower, η Ρωσία διαθέτει:

- 1.014.000 στρατιώτες

- 1.531 μαχητικά αεροσκάφη

- 538 ελικόπτερα

- 13.000 τανκς

- 27.000 τεθωρακισμένα

Στον αντίποδα, η Ουκρανία διαθέτει:

- 255.000 στρατιώτες

- 67 μαχητικά

- 34 ελικόπτερα

- 2.430 τανκς

- 11.435 τεθωρακισμένα


Την ίδια ώρα, η Daily Mail επιχειρεί τη δική της σύγκριση, η οποία διαφοροποιείται σε αριθμούς, αλλά και πάλι καταδεικνύει την ξεκάθαρη ρωσική υπεροχή:


Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι η Ρωσία διαθέτει επιπλέον και πιο σύγχρονο εξοπλισμό, όπως επίσης και μάχιμη εμπειρία λόγω του πολέμου στη Συρία, ενώ ο εξοπλισμός της Ουκρανίας είναι μάλλον... απαρχαιωμένος και πιο αργός -μεγάλο μέρος του είναι από τη δεκαετία του 1980, που η χώρα ήταν στη Σοβιετική Ένωση.

Από την άλλη μεριά, ο ουκρανικός στρατός έχει εμπειρία μαχών σε χαρακώματα, με στατικό πολεμικό μέτωπο, ενώ δεν έχει εκπαιδευθεί σε τακτικές πολέμου κίνησης.

Η ανισορροπία είναι μεγαλύτερη στη θάλασσα, με τη Ρωσία να έχει ασύγκριτα μεγαλύτερο αριθμό στόλου. Όσον αφορά στα εναέρια μέσα, η Ρωσία έχει επίσης σαφές προβάδισμα στον αριθμό των επιθετικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Η Μόσχα είχε αναπτύξει εδώ και μέρες όπλα σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander, συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων, αρμάτων μάχης και ρυμουλκούμενου πυροβολικού. Απ' όταν άρχισαν οι εντάσεις, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στείλει επιπλέον στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Μια σειρά από χώρες έχουν στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών πυραύλων Javelin από την Εσθονία και των αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger από τη Λετονία και τη Λιθουανία. Το Κίεβο χρησιμοποιεί επίσης τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayrakhtar για αναγνώριση.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Ουκρανία έχει επίσης λάβει αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ ως μέρος ενός αμυντικού πακέτου 200 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου