Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟΥ: Δεν ήρθε το τέλος της πανδημίας- Περιμένουμε νέες μεταλλάξεις

Συντάκτης:
Μαρία Αλιμπέρτη - Virus.com.gr

Σε εγρήγορση καλεί η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan προειδοποιώντας για νέες μεταλλάξεις. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να εφησυχάζει καθώς δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος της πανδημίας.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται… άρα ξέρουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η κ. Soumya σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική κατά την επίσκεψή της σε μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Διανύοντας πλέον το τρίτο έτος της πανδημίας, οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες που βιώνουν κόπωση σε όλο τον κόσμο επιθυμούν να αφήσουν πίσω τους τον κίνδυνο της Covid-19. Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας δεν δηλώνουν απλά επιφυλακτικοί, αλλά στέλνουν σήμα κινδύνου για την πρόωρη χαλάρωση.

Μεταξύ αυτών και η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan διαβλέπει μακρύ δρόμο μπροστά, όχι μόνο για τον προσδιορισμό της προέλευσης της πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και για την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τη προστασία της δημόσιας υγείας και τη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης στην προσπάθεια αυτή του ΠΟΥ.

Ενδεικτικό είναι πως η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις της παραλλαγής Όμικρον. Για την υποπαραλλαγή BA.2 τόνισε η ίδια ότι είναι πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη έκδοση BA.1, πιθανότατα θα γίνει πιο κοινή.

Συνεπώς, μπορεί να βρισκόμαστε στην μεταβατική περίοδο για να μπει η πανδημία στην ενδημική φάση, με την προσδοκία ενός ταχύτερου τέλους, αλλά ήδη ο John Nkengasong, Διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (CDC), δήλωσε ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της παραλλαγής Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή στη Νότια Αφρική. Ακόμη, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον άλλες έξι αφρικανικές χώρες. Ο κ. Nkengasong είπε ότι το BA.2 είχε εντοπιστεί στη Μοζαμβίκη, τη Σενεγάλη, τη Μποτσουάνα, τον Μαυρίκιο, την Κένυα και το Μαλάουι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δευτερεύουσα παραλλαγή είναι πιθανό να υπάρχει αλλού, αλλά μπορεί να μην έχει εντοπιστεί ακόμη λόγω ασθενέστερων συστημάτων επιτήρησης. Ο κ. Nkengasong έκανε λόγο για « κυρίαρχη παραλλαγή στη Νότια Αφρική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή και ως “stealth” παραλλαγή της Όμικρον, το BA.2 έχει ήδη εντοπιστεί στη Δανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην χώρα μας. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το CDC που ενημερώθηκαν δείχνουν ότι η υποπαραλλαγή BA.2 αποτελεί το 4% των περιπτώσεων αλληλουχίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα της 5ης Φεβρουαρίου. Ο επιδημιολόγος Eric Feigi-Ding έγραψε στο Twitter ότι «η υποπαραλλαγή αυξάνεται. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «έχει τριπλασιαστεί σε μια εβδομάδα (στις ΗΠΑ), απομακρύνοντας την παλιά Omicron από την πλήρη κυριαρχία. Το ΒΑ.2 τώρα στο 3,6% και αναρριχάται γρήγορα. Αναμένεται να κυριαρχήσει μέχρι τον Μάρτιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου