Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Π.Ο.Υ: Η παραλλαγή Όμικρον 2 είναι εγγενώς πιο μεταδοτική και παραμένει παραλλαγή ανησυχίας

ΣύνταξηΚώστας Δαβάνης -ertnews.gr

(AP Photo/Frank Augstein)

Η παραλλαγή Όμικρον 2 θα πρέπει να συνεχίσει να θεωρείται παραλλαγή ανησυχίας και να παρακολουθείται ως ξεχωριστή υποκατηγορία της παραλλαγής Όμικρον από τις αρχές δημόσιας υγείας, τονίζει σε σύσταση που εξέδωσε απόψε η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2.

Η παραλλαγή Όμικρον που προκαλεί ανησυχία είναι επί του παρόντος η κυρίαρχη παραλλαγή που κυκλοφορεί παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν όλες τις αλληλουχίες που αναφέρονται στο GISAID. Η Όμικρον αποτελείται από πολλές υποκατηγορίες, ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των αναφερόμενων αλληλουχιών της Όμικρον 2 αυξάνει σε σχέση με την Όμικρον 1 τις τελευταίες εβδομάδες, η παγκόσμια κυκλοφορία όμως όλων των παραλλαγών φαίνεται να μειώνεται.

Η Όμικρον 2 έχει πλεονέκτημα διασποράς

Η παραλλαγή Όμικρον BA.2 διαφέρει από την Όμικρον BA.1 ως προς τη γενετική της αλληλουχία, με διαφορές των αμινοξέων στην ακίδα πρωτεΐνης όπως και σε άλλες πρωτεΐνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η Όμικρον BA.2 έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι του κοινής Όμικρον. Αρχικά δεδομένα μελετών υποδεικνύουν ότι η Όμικρον 2 φαίνεται εγγενώς πιο μεταδοτική από την Όμικρον BA.1. Αυτή η διαφορά στη μεταδοτικότητα φαίνεται να είναι πολύ μικρότερη από την διαφορά μεταξύ Όμικρον και Δέλτα.

Παράλληλα άλλες μελέτες αξιολόγησαν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με Όμικρον 2 σε σύγκριση με Όμικρον 1. Η επαναμόλυνση με την Όμικρον BA.2 μετά από μόλυνση με την Όμικρον BA.1 έχει τεκμηριωθεί, αφού η μόλυνση με Όμικρον BA.1 παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με την Όμικρον BA.2, τουλάχιστον για την περιορισμένη περίοδο.

Εργαστηριακά δεδομένα από την Ιαπωνία

Η τεχνική συμβουλευτική ομάδα εξέτασε επίσης προκαταρκτικά εργαστηριακά δεδομένα από την Ιαπωνία που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα χωρίς καμία ανοσία στον SARS-CoV-2, τα οποία υπογράμμισαν ότι η παραλλαγή Όμικρον BA.2 μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια σε χάμστερ σε σύγκριση με την παραλλαγή Όμικρον BA.1. Εξέτασαν επίσης δεδομένα σχετικά με την κλινική βαρύτητα από τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, όπου η ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση είναι υψηλή. Σε αυτά τα δεδομένα, δεν αναφέρθηκε διαφορά στη σοβαρότητα μεταξύ BA.2 και BA.1 .

Ο ΠΟΥ ζητά από τις χώρες να συνεχίσουν να επαγρυπνούν, να παρακολουθούν και να αναφέρουν αλληλουχίες, καθώς και να διεξάγουν ανεξάρτητες και συγκριτικές αναλύσεις των διαφορετικών υποκατηγοριών της Όμικρον.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου