Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ

Για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα σε μία εξέταση αξονικού και μαγνητικού τομογράφου πρέπει να συντελούν δύο παράγοντες. Το μηχάνημα και ο γιατρός.

Αφού το μηχάνημα αδειοδοτήθηκε μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες να υπόκειται σε παροδικούς ποιοτικούς ελέγχους από τους εντεταλμένους Δημόσιους φορείς (Δημόκριτο και ΟΔΙΠΥ).

Τα μηχανήματα MRI στοιχίζουν από 0,5 τα ανακατασκευασμένα (refurbished) έως 1 εκατομμύριο τα καινούργια. Τα ανακατασκευασμένα είναι αναβαθμισμένα, δηλαδή διατηρείται ο κλωβός (το εξωτερικό του μηχανήματος) και αναβαθμίζεται το λογισμικό (η καρδιά του μηχανήματος γίνεται καινούργια). Τα ανακατασκευασμένα φέρουν ISO από το εξωτερικό και κυκλοφορούν ευρέως σε όλη την Ευρώπη. Τα 3 ή 7 tesla έχουν ακριβώς την ίδια τεχνολογία με τα μεταχειρισμένα και ως μειονέκτημα έχουν τις βιολογικές επιπτώσεις που προκαλούν στον ασθενή. Η επιλογή του καινούργιου MRI αποτελεί σαφώς μία επιχειρηματική πράξη του ομίλου που το διαφημίζει για να αποκτήσει περισσότερη πελατεία. Η εμπλοκή του υπουργείου σε όποιου τύπου επιδότηση σε μία επιχειρηματική πράξη αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους λοιπούς παρόχους.

Για μία ποιοτική εξέταση όμως χρειάζεται η φυσική παρουσία του γιατρού κατά την διάρκεια της εξέταση, ο οποίος αναλόγως της εικόνας του ιστορικού των εργαστηριακών εξετάσεων, τροποποιεί κατά περίπτωση το πρωτόκολλο της εξέτασης για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.

Ο παράγων γιατρός πρέπει να αμείβεται ξέχωρα από την αμοιβή του μηχανήματος. Η τελική τιμή θα είναι άθροισμα της εξέτασης στο μηχάνημα και της διάγνωσης του γιατρού. Ήδη ορισμένοι όμιλοι έχουν καθιερώσει άτυπα την ξεχωριστή αμοιβή γιατρού στην MRI

Επαναπροσδιορισμός των ασφαλιστικών τιμών αφού οι δαπάνες για το μηχάνημα είναι ίδιες σε όλη την Ευρώπη ενώ οι ασφαλιστικές τιμές στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά. Σας παραθέτομε τιμές MRI 1.5T σε διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη, Ελλάδα 165€, Γερμανία 280€, Σουηδία 730€, Γαλλία 450€, Ιταλία 300€, Αγγλία 788€, Ισπανία 270€

Αντί για επαναπροσδιορισμό τιμών στα Ευρωπαϊκά δεδομένα μεθοδεύεται κατηγοριοποίηση των μηχανημάτων CT και MRI ανά 5ετία και πάνω από τα 10-15 έτη περαιτέρω μείωση τιμής με Rebate. Να σκεφθεί κανείς ότι το 75% των μηχανημάτων πανελλαδικά είναι περίπου 10-15ετίας. Μ’ αυτό το ιατροκτόνο μέτρο κατ’ ουσίαν ζητείται από ένα Διαγνωστικό προκειμένου να έχει τιμή ικανή να αποσβέσει το μηχάνημα CT ή ΜRI να αλλάζει μηχάνημα κάθε 5 χρόνια!!!! Το ανωτέρω μέτρο (δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη), δίνει την εντύπωση φωτογραφικής διάταξης που θα ωφελήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν οικονομικό υπόβαθρο και πρόσβαση σε οικονομικά προγράμματα ζημιώνοντας ξεκάθαρα τους Έλληνες Ελεύθερους Επαγγελματίες, κάνοντας χειρουργική ανακατανομή εισοδήματος παίρνοντας δηλαδή εισοδήματα από τους Έλληνες γιατρούς και δίνοντας τα στους πολυεθνικούς ομίλους

Επειδή οι τρόποι ελέγχου και μείωσης του claw back (που είναι και το ζητούμενο), που ανακοινώθηκαν έχουν εφαρμοσθεί ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ στο παρελθόν, σας παραθέτουμε ένα σίγουρο και άμεσο τρόπο μείωσης του claw back 30-40%. Eίναι ένας πρακτικός τρόπος για να έρθει σε λογαριασμό το χάος της συνταγογράφησης που προκαλεί το υψηλό C.B. Καλό είναι το υπουργείο να αρχίσει από τις απλές λύσεις και να μην προτρέχει στον αποκεφαλισμό των Ελλήνων ακτινολόγων.

Η λύση:

Βήμα 1. Με ελάχιστο έως και μηδενικό κόστος και με δεδομένη την υποχρέωση των ιατρών να έχουν συσκευή POS υποχρεώνετε τις τράπεζες να περιλάβουν στις πάσης φύσεως χρεωστικές πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες τον ΑΜΚΑ του κατόχου και των προστατευόμενων μελών (ανήλικα τέκνα, άτομα υπό δικαστική συνδρομή και καθηλωμένα άτομα που με βάση υπεύθυνη δήλωση έχουν την επιμέλεια τους).

Βήμα 2. Με δια λειτουργικό πρόγραμμα λογισμικού γεφυρώνετε την λειτουργία του POS με το πρόγραμμα της ΗΔΙΚΑ για την έκδοση παραπεμπτικών και συνταγών και προσθέτετε στην εφαρμογή την εντολή οσάκις ο γιατρός αναζητήσει ένα ΑΜΚΑ “βάλε PIN” οπότε με την χρήση της τραπεζικής κάρτας στο POS ανοίγει το σύστημα για συνταγογράφηση. Με την εντολή εκτύπωση ή έκδοση άυλης συνταγής ή παραπεμπτικού για την ολοκλήρωση της διεργασίας στην οθόνη του υπολογιστή παρουσιάζεται η εντολή “βγάλε την κάρτα”. Μετά την απομάκρυνση του κατόχου της κάρτας ο ΑΜΚΑ κλειδώνει για έκδοση παραπεμπτικών και συνταγών. Προτείνω την τραπεζική κάρτα επειδή τόσο η τραπεζική κάρτα όσο και ο PIN της δεν πρόκειται να γνωστοποιηθεί ή να δοθεί για χρήση σε κανέναν τρίτο με μόνο σκοπό να εκδοθούν παραστατικά υγείας.

Για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ                     Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου