Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Επιστροφή στην κανονικότητα από το πρωί: Όρθιοι στη διασκέδαση

Πρεμιέρα σήμερα για επιστροφή στην κανονικότητα καθώς χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Παρά την άρση των μέτρων, ειδικοί επιστήμονες και υγειονομικές αρχές στέλνουν σαφές μήνυμα ότι η χαλάρωση δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας. Μάλιστα, επισημαίνουν πως θα πρέπει οι πολίτες να μάθουν να συνυπάρχουν με τον κορωνοϊό, κάνοντας και οι ίδιοι προσεκτικές επιλογές για τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους αλλά και των οικείων τους.

Healthpharma.gr

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν νέα άρση περιοριστικών μέτρων, η οποία θα αφορά την όρθια διασκέδαση, τα γήπεδα και τη χωρητικότητα στις εξέδρες των γηπέδων, αλλά και τις σχολικές εκδρομές. Η πρόταση υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση.

Η εξέλιξη του Σαββάτου (19/2) έρχεται να δώσει «ανάσα» στους πολίτες -και ειδικά στη νεολαία που έχει πληγεί ιδιαίτερα- και στους καταστηματάρχες που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από αυτά τα δύο χρόνια διαρκών περιορισμών, εξαιτίας της πανδημίας. Έτσι, οι πολίτες ετοιμάζονται να πάρουν μία «γεύση» από προ-κορωνοϊού εποχές, έστω κι αν αυτή θα είναι μικρή.

Μάλιστα, σημαντική εξέλιξη αποτελεί και για τους φιλάθλους/οπαδούς η επιστροφή στα γήπεδα, καθώς για ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου το να παίρνουν θέση στις κερκίδες αποτελεί εκτός από διασκέδαση και ένα είδος «ψυχοθεραπείας».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η άρση των μέτρων θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους πολίτες, καθώς οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους παραμένουν.

Τι ισχύει από σήμερα Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου

Οι ειδικοί, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, έκαναν δεκτές τις προτάσεις της κυβέρνησης, εισηγήθηκαν:

την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης,
την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών,
την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και
την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Πλεύρης: Πάμε σε αποκλιμάκωση – Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία

Ο κ. Πλέυρης πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου τηλεοπτική παρέμβαση, μέσω της οποίας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας λόγω του κορωνοϊού, στη νέα χαλάρωση των μέτρων που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και στο πώς είναι η κατάσταση της υγείας του λόγω του ιού.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ξεκινούν από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός δήλωσε στην απογευματινή ενημερωτική εκπομπή του Mega πως «βάσει των μοντέλων που έχουμε, βλέπουμε σταθεροποίηση στους δείκτες», τονίζοντας πως οι δείκτες που εξετάζουν είναι εκείνος των εισαγωγών, που είναι σε «ένα θετικό ισοζύγιο», και εκείνος των διασωληνωμένων.

«Πολύ σκληρός είναι και ο δείκτης των θανάτων, αλλά οι θάνατοι ακολουθούν το κύμα της πίεσης που είχαμε δεχθεί στα τέλη του περασμένου έτους-αρχές του νέου, που κυριαρχούσε η Δέλτα. Αυτή όλη η εξίσωση, μαζί με την κουβέντα με τους ειδικούς, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δείχνει πως το επόμενο διάστημα πάμε σε μια αποκλιμάκωση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», προσέθεσε ο υπουργός Υγείας.

Επιδημιολογική εικόνα

Οπως ανέφερε πρόσφατα η κ. Παπαευαγγέλου, «με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά και την επιβάρυνση του ΕΣΥ δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν την άρση όλων των μέτρων. Παρακολουθούμε την αποκλιμάκωση των δεικτών και ευχόμαστε να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα».

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Μαγιορκίνη, «αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα, καταρχήν για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση αυτή, είναι λογικό να θεωρούμε ότι αναλόγως θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας».

Κίνδυνος αναζωπύρωσης το φθινόπωρο και τον χειμώνα

«Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας υπήρχε πολύ μεγάλος προβληματισμός όλων των ειδικών από τις χώρες της ΕΕ, ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε έντονη παρουσία του στα τέλη του έτους, όταν έρθει το φθινόπωρο και ο χειμώνας», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τις διακοπές του Πάσχα, εξήγησε πως «έχουμε δει τις εκπλήξεις του κορωνοϊού. Είμαστε συγκρατημένοι. Όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι πάμε σε μία κανονικότητα, αν η μετάλλαξη παραμείνει ως έχει».

Τέλος, για το ότι κόλλησε κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως «από το δωμάτιο δεν έχω βγει και ήρθε και η γυναίκα μου στο δωμάτιο, νοσεί κι εκείνη, είναι ασυμπτωματική. Προσπαθούμε τα παιδιά να παραμείνουν υγιή».

Επιστήμονες: Πάσχα στο χωριό με μάσκες -Θα τις πετάξουμε το καλοκαίρι

Την αισιοδοξία τους για την πορεία του κορωνοϊού εξέφρασαν οι ειδικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι το καλοκαίρι θα έχουμε πετάξει και τις μάσκες. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε λίγους μήνες θα βάζουμε «τις μάσκες θαλάσσης». Όπως εξήγησε, «αν συνεχίσουμε με τους εμβολιασμούς, τότε είναι απίθανο να υπάρξει κάτι που θα τα ανατρέψει. Πρέπει να συμβεί κάτι απίστευτο όπως μια νέα μετάλλαξη, κάτι που απευχόμαστε».

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλό, στο χωριό, αλλά με μάσκες και προς το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά, μπορούν να βγουν και οι μάσκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου