Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό: Πλέον θα μπορεί να εκδίδεται και με θετικό rapid test


Μέχρι τώρα, πιστοποιητικό νόσησης μπορούσε να εκδοθεί μόνο μετά από θετικό αποτέλεσμα τεστ ενίσχυσης μοριακών νουκλεϊκών οξέων (NAAT), όπως το RT-PCR.

Να εκδίδουν τα πιστοποιητικά νόσησης με βάση και τα γρήγορα τεστ αντιγόνων θα μπορούν πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Συγκεκριμένα από σήμερα, οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης με βάση το θετικό αποτέλεσμα των γρήγορων τεστ αντιγόνων.

Μέχρι τώρα, πιστοποιητικό νόσησης μπορούσε να εκδοθεί μόνο μετά από θετικό αποτέλεσμα τεστ ενίσχυσης μοριακών νουκλεϊκών οξέων (NAAT), όπως το RT-PCR.

Θα πρέπει όμως να διενεργούνται από επαγγελματίες

Για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία του πιστοποιητικού, τα γρήγορα τεστ αντιγόνων που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κοινό κατάλογο γρήγορων τεστ αντιγόνων για τη νόσο COVID-19 και να διενεργούνται από επαγγελματίες του τομέα της υγείας ή ειδικευμένο προσωπικό.

Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν τα εν λόγω πιστοποιητικά αναδρομικά, βάσει των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Ρεντέρς: Διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία

Ο κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε τα εξής: «Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ εξελίσσεται με βάση την εξέλιξη της κατάστασης. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία, ιδίως των πολιτών που έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον, τα κράτη μέλη είναι πλέον σε θέση να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης με βάση και τα γρήγορα τεστ αντιγόνων υψηλής ποιότητας».

Στέλλα Κυριακίδου: Αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ ακολουθεί τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και συμβουλές

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, προέβη στην εξής δήλωση: «Ο κοινός κατάλογος γρήγορων τεστ αντιγόνων για τη νόσο COVID-19 επιτρέπει στα κράτη μέλη να εντοπίζουν γρήγορα τα διαγνωστικά τεστ υψηλής ποιότητας που επικυρώνονται από ανεξάρτητες μελέτες αξιολόγησης της ΕΕ. Βάσει του καταλόγου αυτού, τα κράτη μέλη θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν και γρήγορα τεστ αντιγόνων για την έκδοση πιστοποιητικών νόσησης και να μετριάζουν κάπως τη μεγάλη πίεση που ασκείται στις εθνικές ικανότητες προσυμπτωματικού ελέγχου λόγω της εμφάνισης της Όμικρον. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ ακολουθεί τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και συμβουλές.»

Οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται αμέσως και τα κράτη μέλη μπορούν να αρχίσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης με βάση γρήγορα τεστ αντιγόνων, από τη στιγμή που αυτά θα είναι έτοιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου