Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Οι 6 βασικοί λόγοι που χαλαρώνουν τα μετρά κατά της πανδημίας κορονοϊού


Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει την τακτική της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων άλλων χωρών στο μέτωπο της πανδημίας κορονοϊού. Έτσι χθες, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%. Τα μέτρα θα ισχύσουν από το Σάββατο 19/2.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μετά και την χθεσινή συνεδρίασή τους, απελευθερώθηκε πλήρως η εστίαση και ψυχαγωγία για τους εμβολιασμένους πολίτες (και όσους έχουν πιστοποιητικά νόσησης), ενώ σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων είναι ελεύθερο.

Η επιτροπή συνεδριάζει και σήμερα ώστε να εξετάσει επιμέρους αιτήματα, όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την διοργάνωση συνεδρίων αλλά και το τι μέλη γενέσθαι με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις οι οποίες αναμένεται να μη γίνουν.

Οι επιστήμονες πάντως θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να πιστέψουμε ότι έχουμε απαλλαγεί από τον ιό και ότι δεν θα έχουμε πολλά νέα κρούσματα και νέα σοβαρά περιστατικά. Μπορεί ως κοινωνία να είμαστε πιο συνειδητοποιημένη σε σημαντικό βαθμό και οι δυνατότητες του ΕΣΥ να είναι ενισχυμένες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η έχει εξαφανιστεί η απειλή του αιφνιδιασμού από το κορονοϊό σε κάποια επόμενη φάση.

Γιατί αποφασίστηκε η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων

Τα βασικά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία έδειξαν το δρόμο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι:

1. Η διατήρηση του ημερήσιου μέσου όρου νέων κρουσμάτων κορονοϊού κάτω των 18.000 σε επίπεδο εβδομάδας.

2. Η μείωση των νέων νοσηλειών οι οποίες έχουν πέσει κάτω από το επίπεδο των 400 την ημέρα σημειώνοντας μείωση της τάξης 13% σε επίπεδο βδομάδας.

Σημειώνεται ακόμη ότι, την εβδομάδα 7-13/2, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.832, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.630. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,08. Αντίστοιχα την εβδομάδα 31/1-6/2, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.266, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.566. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.27. Φαίνεται ξεκάθαρα η τάση αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ

3. Ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε στους 80 έναντι περίπου 97 μία εβδομάδα πριν.

4. Το τελευταίο επταήμερο, σημειώθηκε και ήπια μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5,6% από 5,8%. σε επίπεδο εβδομάδας.

5. Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται πλέον κάτω από 1, αν και οριακά.

6. Η βασική ομάδα που σημειώνει τη μεγαλύτερη διασπορά είναι οι μαθητές. Όμως αν και τα εβδομαδιαία κρούσματα είναι της τάξης των 42.000 αυτά έχουν σταθεροποιηθεί και επίσης η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Επίσης στις εισηγήσεις της Επιτροπής, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η κοινωνία έχει πιεστεί πολύ, ότι οι περισσότερες χώρες στο εξωτερικό έχουν χαλαρώσει τα μέτρα και επίσης ότι ειδικά στην εστίαση σε μεγάλο βαθμό δεν τηρούνταν τα μέτρα και δεν ήταν εύκολος ο έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου