Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Νοσοκομεία: Επιστροφή στην κανονικότητα

Επιστροφή στην κανονικότητα εντός του Μαρτίου έχει δρομολογηθεί για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όσο τουλάχιστον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικοί δείκτες.


Επιστροφή στην κανονικότητα εντός του Μαρτίου έχει δρομολογηθεί για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όσο τουλάχιστον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Ηδη από χθες το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης εφημερεύει με τον ίδιο τρόπο που εφημέρευε πριν μεταβληθεί προσωρινά σε μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real), «το ΕΣΥ μπορούμε να πούμε πλέον ότι δεν πιέζεται, υπό την έννοια ότι αν και εξακολουθεί να έχει αρκετούς διασωληνωμένους και αρκετές νοσηλείες, τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές».

Και πρόσθεσε ότι «λόγω της καλύτερης εικόνας που έχουμε στο ΕΣΥ, αρχίζουμε να περιορίζουμε τα περιστατικά τα οποία στέλναμε στον ιδιωτικό τομέα. Το σημαντικότερο, όμως, που αφορά τον πολίτη είναι ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται σε κανονική λειτουργία. Σήμερα το Παίδων Πεντέλης, για το οποίο είχε γίνει μεγάλη κουβέντα, επανέρχεται σε πλήρη, κανονική λειτουργία, ενώ αντίστοιχα και άλλα νοσοκομεία, όπως το Σισμανόγλειο, τα οποία είχαν διατεθεί αποκλειστικά για COVID περιστατικά, επιστρέφουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην κανονική τους λειτουργία. Το αργότερο μέχρι τη 15η Μαρτίου το ΕΣΥ θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας».
Νοσηλείες, εισαγωγές

Εντός του Μαρτίου, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας – Χθες καταγράφηκαν 63 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 και 15.909 κρούσματα.

Καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19 φανέρωσε και η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 433 ασθενείς έναντι 454 προχθές, και οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 262, όταν ο μέσος όρος επταημέρου ήταν 332 νέες νοσηλείες.

Χθες καταγράφηκαν 63 νέοι θάνατοι ασθενών και επιπλέον 15.909 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων και των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια να είναι 25.668 και 2.385.304 αντίστοιχα.

Την εκτίμηση ότι το προσεχές καλοκαίρι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν επιστρέψει σε μια κανονικότητα έκανε χθες ο κ. Πλεύρης. Οπως είπε, «πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση στην πραγματικότητα θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα, εφόσον συνεχιστεί η πορεία που βλέπουμε στα μαθηματικά μοντέλα».

Και αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές του υπουργού έγιναν παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας (26 Φεβρουαρίου 2020). Ο υπουργός σημείωσε ότι αυτό που επέτρεψε αυτή την εξέλιξη είναι η σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που επιτεύχθηκε και με τις αποφάσεις για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα άτομα 60 ετών και άνω. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα της χρήσης μάσκας, την οποία χαρακτήρισε ένα ήπιο περιοριστικό μέτρο. Οπως ανέφερε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εξετάζει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι σε εσωτερικούς χώρους θα συνεχίσει να θεωρείται υποχρεωτική. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός σημείωσε ότι ειδικά για όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου