Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Νέες πτέρυγες και κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία με ΣΔΙΤ – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Νέες πτέρυγες και κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία με ΣΔΙΤ – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πώς σχεδιάζει να αλλάξει τα νοσοκομεία η κυβέρνηση μέσω των ΣΔΙΤ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με ιδιωτικά κεφάλαια και μέσω του γνωστού συστήματος των ΣΔΙΤ επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει νέες πτέρυγες και νέες κλινικές στα νοσοκομεία.

Άλλωστε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) με επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειωθούν οι δαπάνες στο ΕΣΥ.

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα νοσοκομεία θα γίνει τόσο με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και με ιδιωτικά κεφάλαια.

Νοσοκομεία με ιδιωτικά κεφάλαια

Με βάση τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, το υπουργείο Υγείας προτίθεται εάν δεν το προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις, να δημιουργήσει νέες πτέρυγες στα νοσοκομεία αλλά και να ανακατασκευάσει άλλες με τη συμβολή ιδιωτών.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι ιδιώτες που θα χρηματοδοτήσουν τα νέα έργα, θα έχουν τον έλεγχο των νέων δομών αφού με βάση έγκυρες πηγές του HealthReport.gr θα υπογραφούν συγκεκριμένες πολύχρονες συμβάσεις μέσω των οποίων το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρώνει σταδιακά τα οφειλόμενα στις ιδιωτικές εταιρείες.

Προς ώρας πάντως δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθούν στην πράξη τα ΣΔΙΤ καθώς επιχειρείται να αποφευχθούν κοινωνικές αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες από εργαζόμενους και μάλιστα σε μία ευαίσθητα πολιτικά περίοδο.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πάντως σχεδιάζει το νέο ΕΣΥ με βάση τα κονδύλια που θα έρθουν τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από ιδιώτες.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν 350 εκατ ευρώ για τις κτιριακές υποδομές και 80 εκ. για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, εάν οι υλικοτεχνικές αυτές υποδομές γίνουν με ΣΔΙΤ θα ενισχυθεί το ΕΣΥ με επιπλέον 160 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες.

ΣΔΙΤ και στην Πρωτοβάθμια

Τα περιβόητα ΣΔΙΤ θα αξιοποιηθούν όμως και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αντίστοιχα με τα νοσοκομεία και οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα ενισχυθούν και θα ανακαινιστούν με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και με τη συμβολή ιδιωτών.

Οι πρώτες συμπράξεις με ιδιώτες αναμένεται να γίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας για τους πολίτες. Θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να δημιουργήσουν συγκεκριμένες δομές με υπηρεσίες οι οποίες θα καλύπτονται για τους κατοίκους μέσω του ΕΟΠΥΥ.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου