Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Επισπεύδονται οι αλλαγές στην Υγεία - Οι προτεραιότητες μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία

Copyright: AP

Επισπεύδονται οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσα να αλλάξουν βασικές δομές και υπηρεσίες στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ανατραπεί και η πιθανή αρνητική εικόνα των πολιτών μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ιδανικά θα ήθελε να αρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα ώστε να κινηθεί κανονικά η αγορά και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα με περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους.

Ούτως ή άλλως βέβαια και σήμερα τα μέτρα που είναι σε ισχύ είναι ελάχιστα ενώ ειδικά στην ψυχαγωγία καταστρατηγούνται τα περισσότερα που έχουν απομείνει.

Ωστόσο τα σχέδια ανετράπησαν λόγω και των αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων που καθημερινά ξεπερνούν τους 100. Γι αυτό και οι όποιοι σχεδιασμοί «σκόνταψαν» στις αντιρρήσεις των ειδικών του υπουργείου Υγείας οι οποίοι προτίμησαν να περιμένουν μία ή δύο εβδομάδες πριν δώσουν το πράσινο φως για περαιτέρω απελευθέρωση.

Τα σχέδια για την Υγεία

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr με την άρση και των τελευταίων μέτρων οι οδηγίες που έχουν δοθεί στο υπουργείο Υγείας είναι να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των αλλαγών σε διάφορους τομείς της Υγείας ώστε να αλλάξει η εικόνα προς τους πολίτες αλλά και να τροποποιηθεί ο τρόπος λειτουργίας των μονάδων υγείας.

Μέσα στις βασικές αλλαγές που έρχονται αφορούν στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα εντός ου μηνός αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η κυβέρνηση, λένε πηγές του ethnos.gr, επιδιώκει να αλλάξει τις υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους ώστε να απολαμβάνουν καλύτερες και ποιητικότερες παροχές με δεδομένο ότι κάθε χρόνο καταβάλλονται κοντά 5,5 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα εν μέσω πολιτικών εξελίξεων και φημολογίας περί πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση επιδιώκει όπως μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, να βελτιώσει τις συνθήκες περίθαλψης και εξυπηρέτησης των ασθενών μέσω του Οργανισμού, ώστε να βελτιωθεί και η εικόνα τους για την κυβερνώσα παράταξη.

Υπό το πρίσμα των πιέσεων για πιθανές πρόωρες εκλογές ετοιμάζεται και η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η οποία τα τελευταία χρόνια θυμίζει κάτι σαν το… Γεφύρι της Άρτας. Άλλωστε η νέα ΠΦΥ αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση και οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο.

Από την άλλη η κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και καιρό να κάνει αλλαγές και σε νοσοκομειακές δομές ώστε να αλλάξει τον χαρακτήρα σε κάποιες μονάδες υγείας και να συγχωνεύσει κάποιες άλλες.

Βέβαια προς ώρας υπολογίζονται και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν έστω κι αν η επιχειρηματολογία σχετικά είναι ήδη έτοιμη.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο ethnos.gr ότι σε αυτήν τη φάση λόγω και της πανδημίας δεν τίθεται θέμα λουκέτων σε νοσοκομεία, αλλά υπάρχει σχεδιασμός για συγχωνεύσεις σε κλινικές και κυρίως για αλλαγές χρήσης σε μονάδες υγείας, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά νοσοκομεία σε κοντινές αποστάσεις.

Ανοιχτό βέβαια παραμένει στο νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η παραχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

1 σχόλιο: