Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

ECDC: Πότε γίνεται τεστ αντισωμάτων - Τι διερευνά η Κομισιόν σε σχέση με τα πιστοποιητικά CoViD

Τι αναφέρουν σε σημερινή τους έκθεση επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων. ΙΑΤRONET

Στοιχεία για την αξία των τεστ αντισωμάτων στη διάγνωση της CoViD, παρατίθενται σε σημερινή έκθεση επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως αναφέρουν, η έκθεση είναι ένα αρχικό τεχνικό υπόμνημα, που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το "Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό" και για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Προς το παρόν - εξηγούν - τα τεστ αντισωμάτων χρησιμοποιούνται κυρίως σε ερευνητικές μελέτες (κυρίως ορο-επιδημιολογικές) σε επίπεδο πληθυσμού και όχι για μεμονωμένες διαγνώσεις περιπτώσεων COVID-19.

Ένα θετικό αποτέλεσμα του συγκεκριμένου τεστ μπορεί να υποδεικνύει προηγούμενη λοίμωξη ή εμβολιασμό, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει εάν ένα άτομο είναι μολυσμένο ή προστατεύεται από μόλυνση στην παρούσα φάση.

Ελλείψει θετικού αποτελέσματος διαγνωστικής εξέτασης, οι δοκιμές αντισωμάτων δεν μπορούν να καθορίσουν τον χρόνο μόλυνσης.

Οι τίτλοι αντισωμάτων που συσχετίζονται με την προστασία από μόλυνση είναι επί του παρόντος άγνωστοι.

Υπάρχει μια ποικιλία από διαθέσιμα τεστ αντισωμάτων και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκριθούν τα αποτελέσματά τους, λόγω της ποικιλομορφίας και της έλλειψης τυποποίησης.

Οι εξετάσεις αντισωμάτων που στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας, δεν μπορούν να διακρίνουν όσους έχουν μολυνθεί στο παρελθόν από εκείνους που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του SARS-CoV-2.

Υπάρχει κίνδυνος τα αντισώματα που ανιχνεύονται από τα τεστ που διατίθενται στο εμπόριο, να μην είναι σε θέση να συμβάλουν σε πρόληψη από νεοεμφανιζόμενες παραλλαγές του ιού.
Αντισώματα

Οι επιστήμονες του ECDC υπογραμμίζουν πως, στα περισσότερα άτομα, τα επίπεδα αντισωμάτων κορυφώνονται τέσσερις έως πέντε εβδομάδες μετά τη μόλυνση και μειώνονται τους επόμενους μήνες.

Η εξέταση αντισωμάτων διενεργείται με αιμοληψία και ανιχνεύει τα ειδικά για τον ιό αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και είναι τριών ειδών: IgA, IgG και IgM.

Ενδείκνυται στις περιπτώσεις που πρέπει να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει "κολλήσει" τον ιό στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και αν είχε ηπία η και καθόλου συμπτώματα. Η εξέταση διαρκεί 10 λεπτά και δεν χρειάζεται να είναι νηστικοί όσοι υποβάλλονται σε αυτή.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου