Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Έρχονται νοσοκομεία με ιδιωτικά κριτήρια και μπόνους για εργαζόμενους – Ποια θα μετατραπούν σε εξειδικευμένες μονάδες

Έρχονται νοσοκομεία με ιδιωτικά κριτήρια και μπόνους για εργαζόμενους – Ποια θα μετατραπούν σε εξειδικευμένες μονάδες

Τι θα αλλάξει άμεσα στα νοσοκομεία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Με απολύτως ιδιωτικά κριτήρια αναμένεται σύντομα να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τον χαρακτήρα λειτουργία τους ώστε να γίνουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), ώστε όπως υποστηρίζει, να γίνεται καλύτερα η διαχείριση των πόρων.

Ήδη ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε ένα πρώτο στίγμα για το πως θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία στο άμεσο μέλλον, μιλώντας τόσο στη Βουλή όσο και σε συνεντεύξεις του. Άλλωστε πρόκειται για το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο επρόκειτο να υλοποιηθεί αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβερνώσα παράταξη αλλά «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Τα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να λειτουργούν σύντομα με ιδιωτικά κριτήρια όμως θα παραμένουν δωρεάν για τους πολίτες, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Πάρ’ αυτά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες χρεώσεις για συγκεκριμένες υπηρεσίες ή χειρουργικές επεμβάσεις, κάτι όμως που αναμένεται να υλοποιηθεί και να συζητηθεί μετά τις πολυσυζητημένες εκλογές οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα γίνουν νωρίτερα από ότι έχουν προγραμματιστεί.

Πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία

Η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο υγείας σκοπεύουν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν άμεσα με ποιοτικά κριτήρια ώστε κάθε υπηρεσία που θα παρέχεται στους πολίτες να μπορεί να μετρηθεί ποιοτικά. Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι όλες οι κλινικές θα περάσουν από αξιολόγηση. Ένα σύστημα το οποίο έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από τον ΟΔΙΠΥ.

Πρόκειται για τον νέο Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΟΔΙΠΥ Α.Ε. ο οποίος έχει κληθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα μέσω του οποίου θα αξιολογούνται όλες οι κλινικές αλλά και οι μονάδες υγείας, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει και ανάλογη κατανομή πόρων με βάση την απόδοση τους.

Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και μπόνους τόσο για τις κλινικές και την υλικοτεχνική υποδομή την οποία θα μπορούν αναπτύξουν και να ανανεώσουν, όσο και για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα συμβάλλουν στις ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Νοσοκομεία ΝΠΙΔ

Πάντως βέβαιον θεωρείται ότι όλα τα νοσοκομεία οι μονάδες υγείας που θα δημιουργούνται από δω και πέρα θα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) ώστε σύμφωνα με την κυβέρνηση, να υπάρχει καλύτερη διαχείριση πόρων αλλά και ταχύτατη λήψη αποφάσεων για διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα υπάρχοντα νοσοκομεία αναμένεται να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αλλαγή χρήσης σε μονάδες

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ετοιμάζεται σχέδιο βάσει του οποίου μονάδες υγείας που σήμερα αποτελούν γενικά νοσοκομεία θα μετατραπούν σε εξειδικευμένα κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας. Θα πρόκειται κυρίως για μικρά νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από άλλα σε άλλες πόλεις και τα οποία θα γίνουν είτε κέντρα αποκατάστασης, είτε μονάδες υγείας για συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις.

Πάντως αντίστοιχο εγχείρημα είχε επιδιωχθεί και πριν από περίπου 10 χρόνια από την τότε κυβέρνηση αλλά το σχέδιο ναυάγησε λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Η σημερινή κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό σκοπεύει να στελεχώσει πλήρως ένα νοσοκομείο ανά περιοχή με προσωπικό το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ενώ όσα νοσοκομεία μετατραπούν σε ειδικά κέντρα θα διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου