Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Κοινή δήλωση ΕΕ, ΗΠΑ και άλλων χωρών: Αποπέμπονται από το Swift συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες

Οι πρώτες αντιδράσεις των ηγετών / Φωτογραφία: GettyImages

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αποκοπή από το σύστημα SWIFT συγκεκριμένων ρωσικών τραπεζών, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Δύση.

Η ανακοίνωση για τις νέες σκληρές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία ήρθαν ακριβώς την ώρα που στο Κίεβο ηχούσαν οι σειρήνες και υπήρχαν πληροφορίες για καταιγισμό πυρών.

Η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ μόλις εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και ανακοινώνουν ότι θα αποκόψουν από το SWIFT συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία που θα την απομονώσουν περαιτέρω τ από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», αναφέρουν.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνουν την αφαίρεση «επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT».

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τι είναι το SWIFT

Το Swift είναι το σύστημα που επιτρέπει την ομαλή και γρήγορη μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων.

Είναι το κυριότερο δίκτυο διεθνών πληρωμών στον κόσμο.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), ενώ η Γερμανία, η οποία προηγουμένως είχε αντιταχθεί στο μέτρο, με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς να δέχεται σκληρή κριτική, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την απόφασή της αλλάξει στάση και να δώσει πράσινο φως για στοχευμένες ενέργειες όσον αφορά στο SWIFT. Προφανώς έδωσε το πράσινο φως για αυτό που περιγράφη στην κοινή δήλωση της Δύσης και στις ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες που είχαν εκφράσει δισταγμούς για την αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT δήλωναν ότι θα στηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ανάμεσα σε αυτές η Ουγγαρία με τον Ορμπαν, η Κύπρος, η Ιταλία και η Γαλλία.

Εκτακτες δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Λίγα λεπτά νωρίτερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε τηλεοπτικό της μήνυμα προανήγγειλε την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές χώρες, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Βρετανία θα προτείνει μια σειρά μέτρων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά και τη Βρετανία θα προτείνω τώρα νέα μέτρα στους ηγέτες της ΕΕ για να ενισχύσουμε την απάντησή μας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ακρωτηριάσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή.

Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών θα αφαιρεθεί από το SWIFT. Αυτό θα τις σταματήσει από το να λειτουργούν παγκοσμίως και θα εμποδίσει ουσιαστικά τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές.

Δεύτερον, θα παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό θα παγώσει τις συναλλαγές της και θα καταστήσει αδύνατη για την Κεντρική Τράπεζα τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Τέλος, θα εργαστούμε για να απαγορεύσουμε στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία στις αγορές μας.

Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πορεία με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία. Αλλά αυτό που κάνει επίσης, στην πραγματικότητα, είναι να καταστρέφει το μέλλον της χώρας του.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/koini-dilosi-dytikon-symmahon-apopempontai-apo-swift-sygkekrimenes-rosikes-trapezes?utm_source=iefimerida.gr&utm_medium=os&utm_campaign=os_notification_2019">Κοινή δήλωση ΕΕ, ΗΠΑ και άλλων χωρών: Αποπέμπονται από το Swift συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες - iefimerida.gr</a></p>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου