Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

"Ερρίκος Ντυνάν": Τζίρος πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ το 2022 - Συγχώνευση με Euromedica

Στα 10 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν οι επενδύσεις από το 2019. Τι αναφέρουν για πηγές από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος για τον νέο Όμιλο που δημιουργείται.

IATRONET
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Νέες ισορροπίες δυνάμεων στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας προκαλεί η απορρόφηση του ομίλου Euromedica από την εταιρεία "Ημιθέα" Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους Υγείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος που συμμετέχει στο σχήμα "πλέον μιλάμε για έναν Όμιλο με πανελλαδική εμβέλεια, όπου μπορεί να εκμεταλλευτεί πολλές συνέργειες και οικονομίες κλίμακος και να αξιοποιήσει το σύνολο των ασφαλιστικών προγραμμάτων που υπάρχουν στην αγορά σε συνεργασία με τις εταιρείες του κλάδου. Η δυναμική του σχήματος, σύμφωνα με την πηγή μας δίνει την ευκαιρία στο Ερρίκος Ντυνάν να προσελκύσει ακόμη περισσότερους γιατρούς που είχαν ενδοιασμούς γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κλινικής και από την άλλη η Εuromedica να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο την εμβέλεια και το προβάδισμα που έχει στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε νησιά, όπως η Ρόδος και η Κρήτη.

Ειδικότερα, όσον αφορά την κλινική Ερρίκος Ντυνάν, το πλάνο είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην Αττική, που διατηρεί ένα πλεονέκτημα έναντι του ομίλου Εuromedica ενισχύοντας περαιτέρω την Γενική Κλινική και τα τμήματα της Καρδιολογίας, της Ογκολογίας, της Παθολογίας, καθώς και τις Χειρουργικές Ειδικότητες εξοπλίζοντας αυτά με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Μόνο για φέτος, οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις της τάξεως των 10 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κλινών ανέρχεται σε 462 κρεβάτια.

Ένα θετικό στοιχείο που ευνοεί την κλινική Ερρίκος Ντυνάν και επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή της πορεία είναι ότι από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν τα έσοδά της το 2020 -δεν έχουν αφαιρεθεί οι αναγκαστικές επιστροφές- με τα σημερινά δεδομένα η προοπτική είναι να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, μετά και την κεφαλαιοποίηση των δανείων της, αυτά δεν ξεπερνούν ούτε το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση "με την ολοκλήρωση της απορρόφησης, η Ημιθέα θα διαθέτει έναν πλήρως καθετοποιημένο Όμιλο με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, και σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας. Το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν θα πλαισιωθεί από 7 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κοζάνη, από ένα ευρύτατο δίκτυο 23 Διαγνωστικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη), καθώς και από ένα Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο νέος Όμιλος Υγείας θα απασχολεί πάνω από 2.700 εργαζόμενους, ενώ θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο. Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, το δίκτυο του ομίλου, στην ωρίμανσή του, θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 επισκέψεις ετησίως, μέσα από ένα πλέγμα 3.500 συνεργαζόμενων ιατρών σε όλη την Ελλάδα. Η διαδικασία απορρόφησης θα ξεκινήσει σύντομα και η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού και τη λήψη των προβλεπόμενων στο νόμο εταιρικών εγκρίσεων.

Περιθώρια ανάπτυξης

Στα Δυνατά Σημεία του κλάδου, έτσι όπως περιγράφονται στην τελευταία έκθεση της ΙCAP περιλαμβάνεται το γεγονός της δραστηριοποίησης μεγάλων και καλά οργανωμένων επιχειρηματικών ομίλων με μακρά εμπειρία, η τάση της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού, η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και βέβαια οι χρόνιες αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι κλινικές αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, το οποίο εκτιμάται στο 60% περίπου για το 2019. Οι μαιευτικές κλινικές συγκεντρώνουν περίπου το 15% των συνολικών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 25% μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα – κέντρα αιμοκάθαρσης & λοιπά κέντρα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον τομέα των κλινικών, οι γενικές κλινικές αντιπροσωπεύουν μερίδιο της τάξης του 84%, οι νευροψυχιατρικές κλινικές και οι κλινικές αποκατάστασης μοιράζονται από κοινού μερίδιο περίπου 11% και το υπόλοιπο μοιράζονται οι ειδικές, μικτές και άλλες κατηγορίες κλινικών.

Στα αδύνατα σημεία εντάσσεται το σχετικά αυστηρό θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με την ίδρυση νέων ιατρικών μονάδων.

Ευκαιρίες για τον κλάδο από την άλλη, συνιστούν μεταξύ άλλων, η επέκταση των υφιστάμενων εταιρειών σε αγορές του εξωτερικού, η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, η σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και η εξειδίκευση σε τομείς όπου υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου