Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

ECDC: Τι δείχνουν τα μοντέλα για νοσηλείες - θανάτους από Όμικρον 4 και 5 - Τι αναμένεται τον χειμώνα

Οι εξελίξεις που θεωρούνται πιθανές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, από τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

Αύξηση κρουσμάτων CoViD καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα τέλη Ιουνίου. Η εικόνα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ενός εκτεταμένου κύματος, το οποίο οδηγείται από τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5.
ΙΑΤRONET

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Οι ειδικοί του ECDC κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, λέγοντας πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στις 23 από τις 27 χώρες.

Προς το παρόν - σημειώνουν - δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης σοβαρότητας της νόσου που προκαλούν τα στελέχη Όμικρον 4 και 5, σε σύγκριση με τα Όμικρον 1 και 2. Η αυξημένη μετάδοση, ωστόσο, σε μεγαλύτερες ηλικίες, οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια. Όπως εξηγούν, τα ποσοστά θανάτων παραμένουν σταθερά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, αλλά - με βάση τα μαθηματικά μοντέλα - αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

"Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, στόχος των εκστρατειών εμβολιασμού πρέπει να είναι η μείωση της νοσηλείας, η σοβαρή ασθένεια και ο θάνατος και η προστασία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης", διευκρινίζουν.

Ξεκάθαρα οφέλη

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ειδικά όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, τα μοντέλα δείχνουν ξεκάθαρα οφέλη από τη δεύτερη ενισχυτική (τέταρτη) δόση του εμβολίου για τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

"Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρώιμη έναρξη ενός προγράμματος δεύτερης αναμνηστικής δόσης, όχι μόνο για τον πληθυσμό ηλικίας 80 ετών και άνω, αλλά και για ενηλίκους μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με υποκείμενες παθήσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και τη διασφάλιση των αντοχών του συστήματος Υγείας", υπογραμμίζουν.

Σημειώνουν, δε, πως αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες, όπου το κύμα των Όμικρον 4 και Όμικρον 5 ξεκινά ή δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. Οι εκστρατείες εμβολιασμού θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις να ολοκληρώσουν την κύρια σειρά εμβολιασμών και την πρώτη αναμνηστική δόση, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Για την ετοιμότητα των συστημάτων Υγείας ενόψει χειμώνα, οι υπεύθυνοι του ECDC αναφέρουν πως οι χώρες πρέπει να σχεδιάσουν μία αναβάθμιση της δυνατότητάς τους να διενεργούν μεγάλο αριθμό τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά και των παραλλαγών της γρίπης.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου