Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Ανοιχτή επιστολή προς Τον πρωθυπουργό της χώρας, κ Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης, ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίον η αμοιβή των Διαγνωστικών Κέντρων (ΔΚ) για τις εργαστηριακές εξετάσεις που εκτελούν για λογαριασμό των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ προκαθορίζεται στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως είναι γνωστό, οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι τιμολογημένες οπότε το ποσόν που αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό κατά κανόνα δεν αρκεί για να καλύψει το κόστος των εξετάσεων που κατ’ εντολή του ΕΟΠΥΥ εκτελούνται από τα ΔΚ.

Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ αγνοεί τους λογαριασμούς που μηνιαία υποβάλλουν τα ΔΚ και με μια προκρούστεια λογική πληρώνει τόσα, όσα αναφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Για να επιτευχθεί αυτό, από το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) και τον ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιούνται διάφορα εργαλεία όπως:

- Η μείωση των τιμών των εξετάσεων (του ΠΔ/1991)

- Οι εκπτώσεις (rebate)

- Οι επιστροφές (clawback)

- Τα ποιοτικά κριτήρια (νέο εργαλείο).

Επειδή ο ΕΟΠΥΥ, όσες εξετάσεις και να εκτελούνται από τα ΔΚ, τελικά πληρώνει μόνον τα χρήματα που γράφονται στον προϋπολογισμό, το μόνον που κάνει είναι να χρησιμοποιεί τα παραπάνω εργαλεία, χωρίς να νοιάζεται για το τι γίνεται στη διαδικασία παραγγελίας και εκτέλεσης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Κι όμως, οργιάζει η υπερσυνταγογράφηση, η προκλητή συνταγογράφηση και η πλασματική συνταγογράφηση χωρίς ούτε το ΥΥ, ούτε ο ΕΟΠΥΥ να δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για την κατάσταση.

Η κατάληξη είναι τα ΔΚ να εκτελούν τεράστιο όγκο εξετάσεων (πολλές απ’ αυτές περιττές) εισπράττοντας όμως το 30% της αξίας των λογαριασμών που υποβάλλουν, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο ριφιφί του Δημοσίου προς τους πολίτες του.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, τα ΔΚ πλέουν τα λοίσθια. Σας καλούμε να σταματήσετε την ασυδοσία, να σταματήσετε την αδικία.

Σας καλούμε να εξυγιάνετε το σύστημα της συνταγογράφησης.

Σας καλούμε να καταργήσετε το νόμο των rebate και clawback και όλων των υπόλοιπων κοπτικών εργαλείων στις αμοιβές των ΔΚ.

Τα ΔΚ ζητούν το αυτονόητο: Να αμείβονται για τις εξετάσεις που εκτελούν, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του Δημοσίου.

Αριστείδης Κάντας
Βιοπαθολόγος

8 σχόλια:

  1. Μακάρη 3500 γιατροί εργαστηριακοί να έστελναν από μια τέτοια επιστολή στην πρωθυπουργό 'ισως αφυπνιζόταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι νοημα εχουν αραγε οι συναντησεις του Συντονιστικου Οργανου με τους εκαστοτε υπουργους Υγειας ,οι συνεδριασεις τους κλπ για τα γνωστα θεματα που μας καινε τοσα χρονια ;;;ΚΑΝΕΝΑ!!!

      Διαγραφή
  2. Η είσπραξη των λογαριασμών γίνεται σε ποσοστό 20 έως 30%. Από αυτά το 15% συνεισφέρει ο ασφαλισμένος και μόνο 10 με 15% ο ΕΟΠΥΥ αντί του ποσοστού του 85%. Τα υπόλοιπα έξοδα από την τσέπη των εργαστηριακων που υποχρεώνονται σε εργασία χωρίς κέρδος παρά μόνον με διογκούμενη συσσωρευμένη ζημιά. Βιοπαθολόγος Ευαγγελία Βλοντζου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΄ΙΑΤΡΕΙΑ-ΕΓΑΣΤΗΡΙΑ" ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΘΕΝ ΘΑ ΙΔΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πρωθυπουργός θα εκφράσει για αλλη μια φορά την συμπόνοια του(αυτή δεν κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ) αλλά στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτα για περιορισμό της ασύστολης συνταγογράφησης εξετάσεων, αντιθέτως με περισσή θρασύτητα ανακοινώνει πως την υπέρβαση του προυπολογισμού θα την πληρώνουν και πάλι αυτοί που τις εκτελούν,θα ήθελα να ξέρω σε ποια ιδεολογία και οικονομική θεωρία τα μάθανε ολα αυτά, με σεβασμό πρός ολους τους εμπλεκομένους. Θωμόπουλος Ιωάννης βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα ξυπνηση τη 2η κυριακη των εκλογων..τωρα ακουει τη μμουσικη των επενδυτων απο τα ξενα κλαμπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τον κο Πλευρη υπουργο ,πολυ αμφιβολο το μελλον της Κ .Προσωπικα θα κανω ο,τι μπορω για να στηριξω τους αντιπαλους της .

    ΑπάντησηΔιαγραφή