Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

'Εκρηξη κρουσμάτων και θανάτων τον Ιούλιο - Ηλίας Μόσιαλος: Αποκλιμάκωση σε 2 με 3 εβδομάδες

Γιατί θα καθυστερήσει η υποχώρηση του κύματος της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα. Τι εμβόλια αναμένονται τον Νοέμβριο και το 2023.

Διευθυντής Σύνταξης

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό τον Ιούλιο. Η χώρα μας βρίσκεται στις τέσσερις πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις σε κρούσματα και στη δεύτερη σε θανάτους ασθενών με CoViD.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το πρώτο μισό του μήνα είχε διπλάσια αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού από τον μέσο όρο των χωρών Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας, τη χώρα μας ξεπέρασαν μόνον η Κύπρος, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάντως στην τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα τεστ, με 8.556 ανά 100.000 κατοίκους, έπειτα από την Κύπρο (13.102) και την Αυστρία (9.729).
Η δεκάδα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Κύπρος 4.442
Γαλλία 2.445
Λουξεμβούργο 2.275
Ελλάδα 2.135
Ιταλία 1.696
Αυστρία 1.629
Μάλτα 1.477
Γερμανία 1.404
Πορτογαλία 1.172
Βέλγιο 812
Ευρωπαϊκή Ένωση 1.109

Θάνατοι

Πολύ αρνητική παραμένει η εικόνα στους θανάτους. Την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου, αναλογούσαν στην Ελλάδα 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με χειρότερη μόνο τη Μάλτα (21 θάνατοι).

Πιο κάτω βρίσκεται και η Πορτογαλία (12 θάνατοι ανά εκατομμύριο), η οποία βίωσε πρόσφατα ένα ισχυρό κύμα με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, η Ισπανία και η Ιταλία (6 θάνατοι) και ακόμη χαμηλότερα οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι θάνατοι τείνουν να μηδενιστούν.

Η κατάσταση είχε βελτιωθεί στη χώρα μας, από τις αρχές έως το τέλος Ιουνίου, με μονοψήφιους αριθμούς, αλλά η θετική αυτή εξέλιξη δεν είχε διάρκεια.

Αποκλιμάκωση

Μείωση κρουσμάτων, ωστόσο, περιμένει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο Ηλίας Μόσιαλος. Μιλώντας την Πέμπτη στον Σκάι, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έχουμε κρούσματα τον Αύγουστο.

Επικαλούμενος την περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου το κύμα της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 ξεκίνησε τον Μάιο και κορυφώθηκε έναν μήνα αργότερα, είπε πως κάτι ανάλογο να συμβεί και στη χώρα μας. Η αποκλιμάκωση - σημείωσε - θα φανεί στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. "Θα τη δούμε στα επόμενα δύο ή τρία επιδημιολογικά δελτία του ΕΟΔΥ", ανέφερε.

Σημείωσε, ωστόσο, πως η αποκλιμάκωση θα καθυστερήσει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου δεν έχουν κυριαρχήσει ακόμη τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

Τόνισε πως ο καθένας μπορεί να επαναμολυνθεί από τον κορωνοϊό και πως η πιθανότητα αυξάνεται σε όσους δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις και στους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την τέταρτη δόση. Ο καθηγητής σχολίασε πως μόλις το 20% της συγκεκριμένης ομάδας έχει λάβει τη δεύτερη αναμνηστική δόση, την οποία πρέπει άμεσα να λάβουν.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το 92,4% όσων μπαίνουν στη ΜΕΘ ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών και άνω, ενώ το 90% των θανάτων αφορούν την ίδια ηλικιακή ομάδα, στην οποία καταγράφεται μόλις το 15% των κρουσμάτων.
Εμβόλια

Για τα εμβόλια που αναμένονται, διευκρίνισε πως τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν επικαιροποιημένα, για κάλυψη της Όμικρον 4 και της Όμικρον 5, τα οποία ωστόσο θα είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, το 2023 θα υπάρξει νέο εμβόλιο κατά της CoViD, ενώ θα ακολουθήσουν ενδορινικά και πολυδύναμα εμβόλια. "Ελπίζουμε ότι τα νέα εμβόλια θα αντιμετωπίζουν και τη διασπορά του ιού", επισήμανε.

Ανέφερε, δε, πως παράλληλα με τους εμβολιασμούς, πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα και να γίνεται σωστός εξαερισμός στους κλειστούς χώρους.
Κένταυρος

Ο καθηγητής εμφανίστηκε καθυσηχαστικός για το στέλεχος του κορωνοϊού "Κένταυρος", το οποίο έχει εντοπιστεί στην Ινδία.

Όπως είπε, το ΒΑ.2.75, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, έχει πτωτική πορεία στην Ινδία, όπου καταγράφονται ελάχιστα κρούσματα.

"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη. Θεωρώ απίθανο να μην υπάρξει, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι πιο επικίνδυνη ή όχι", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου