Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Αύξηση θανάτων από κορωνοϊό, επαναφέρετε τις μάσκες

Το κύμα των λοιμώξεων εξαπλώνεται και καταγράφεται αυξανόμενη τάση θανάτων, τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού. Ζητά αναβίωση πρωτοκόλλων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας. Ευρώπη και ΗΠΑ στο προσκήνιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης της Covid-19, καθώς ένα νέο κύμα λοιμώξεων εξαπλώνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι υποπαραλλαγές του στελέχους Ομικρον αυξάνουν τους αριθμούς των κρουσμάτων και οδηγούν σε περαιτέρω θανάτους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ενημέρωση στη Γενεύη την Τρίτη. Ο Τέντρος, όπως είναι γνωστός ο επικεφαλής του ΠΟΥ, συνέστησε την αναβίωση πρωτοκόλλων όπως η χρήση μάσκας για να σταματήσει η εξάπλωση.

«Τα νέα κύματα του ιού αποδεικνύουν ότι η Covid-19 δεν έχει τελειώσει», είπε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί για μια αυξανόμενη τάση θανάτων».

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου κύματος που δημιουργήθηκε από τις δευτερεύουσες παραλλαγές της Ομικρον BA.4 και BA.5, καθώς οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και ξεκίνησαν ξανά να ταξιδεύουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Στην Αγγλία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου βρέθηκαν θετικοί 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ή ένας στους 25, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ακόμα κι αν είχαν κολλήσει προηγουμένως, αλλά ο εμβολιασμός βοηθά στην προστασία από σοβαρές επιπλοκές.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί καθώς, παρότι τα κρούσματα αυξάνονται ξανά, η επιτήρηση του ιού και των πιθανών νέων παραλλαγών είναι σε πτώση.

Ο Τέντρος είπε ότι επιτροπή του ΠΟΥ επανέλαβε ότι η Covid-19 παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη ανακήρυξή της.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού και η πίεση στις υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες χώρες σημαίνουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επείγουσα.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ανέφερε η ανακοίνωση, αν και η επιτροπή αποδέχτηκε ότι η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως από τα εμβόλια, δείχνει μια «αποσύνδεση» των κρουσμάτων από νοσηλείες και θανάτους.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης σημειώνει τη μείωση των ιχνηλατήσεων και της αλληλούχησης του γονιδιώματος που καθιστά «όλο και πιο δύσκολη» την αξιολόγηση της επίπτωσης των παραλλαγών της Covid-19 και υπογραμμίζει την «ανεπάρκεια της τρέχουσας επιτήρησης» της πανδημίας.

Το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη συνέστησε σήμερα Τρίτη να κάνουν και δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου για την Covid-19 οι πιο ευάλωτοι πολίτες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου