Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στα φάρμακα τις επόμενες εβδομάδες – Πώς θα επηρεαστούν ασθενείς και γιατροί


ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME
Αλλαγές στα φάρμακα έρχονται το επόμενο διάστημα που θα επηρεάσουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να «συμμαζέψει» τη φαρμακευτική δαπάνη ώστε να μην ξεπερνιέται, με αποτέλεσμα να πρέπει να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ μεγάλα κονδύλια οι φαρμακευτικές εταιρείες έστω κι αν έχουν διαθέσει τα φάρμακά τους στην αγορά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη δαπάνη για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (καινοτόμα) αλλά και αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία.

Όμως στη συνεχεία έρχονται αλλαγές με ειδικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις που θα περιορίζουν την κατανάλωση των φαρμάκων από τους πολίτες, καθώς όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο συνέδριο του economist: «Το πρόβλημα δεν είναι στις τιμές των φαρμάκων, αλλά στην κατανάλωση».

Γι αυτό και το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν συγκεκριμένοι κανόνες για το ιατρικό σώμα ώστε να περιορισθεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ειδικότερα αναμένεται να εφαρμοσθούν συγκεκριμένοι «κόφτες» στις συνταγές φαρμάκων, καθώς θα τεθούν νέοι κανόνες και προδιαγραφές στον τρόπο που θα συνταγογραφούν οι γιατροί.

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη θα προωθηθούν μεταξύ άλλων:Νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Κάτι που σημαίνει ότι οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα σε κατηγορίες ασθενειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα εκδοθούν και νέες συνταγογραφικές οδηγίες. Βέβαια οι οδηγίες αυτές αναμένεται να περιορίζουν το ιατρικό προσωπικό στο να γράφει ελεύθερα τα φάρμακα για τους ασθενείς.

Ταυτόχρονα σχεδιάζονται ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις στις τιμές των φαρμάκων ώστε να μειωθεί η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μέσω των εκπτώσεων που θα πρέπει να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων μέσω του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς που θα δημιουργήσει ο προσωπικός γιατρός, όπου και θα εγγράφονται όλα τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών.

Μέσω του ψηφιακού φακέλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι σε θέση να κρίνουν που υπάρχει αλόγιστη κατανάλωση ή συνταγογράφηση φαρμάκων και να βάζουν νέους «κόφτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου