Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία, αλλά όχι οι ΜΕΘ – Γιατί θα αργήσει η αποκλιμάκωση στη Βόρεια Ελλάδα

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αυξημένες εξακολουθούν να παραμένουν οι νέες εισαγωγές Covid στα νοσοκομεία της χώρας. Οι ασθενείς, ωστόσο, δεν καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ασκώντας ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χαρακτηρίζεται “διαχειρίσιμη” από τους γιατρούς. Οι ημερήσιες λοιμώξεις παρουσιάζουν υποχώρηση αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο, οι “σκληροί” δείκτες (διασωληνωμένοι και θάνατοι) θα αργήσουν να πέσουν. Μεγαλύτερη καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση αναμένουν οι επιστήμονες στη Βόρεια Ελλάδα.

Ελαφρώς μειωμένα εμφανίζονται την εβδομάδα που διανύουμε τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού, όπως καταγράφεται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που θα δημοσιευθεί αύριο Τρίτη 25/7.

Ωστόσο, παρά τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα, (η οποία σταδιακά θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον 4 και 5 μέσα στον Αύγουστο), οι σκληροί δείκτες θα υποχωρήσουν σχεδόν δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα.

Καθυστέρηση -ακόμη και στη μείωση των κρουσμάτων- αναμένουν οι επιστήμονες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι παραλλαγές Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 καθυστέρησαν να επικρατήσουν εκεί και δεν έχουν προλάβει ακόμη να δείξουν τη «δυναμική» τους.

Έτσι, η αποκλιμάκωση σε κρούσματα -και στη συνέχεια σε διασωληνωμένους και θανάτους- στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται να φανεί από τα μέσα Αυγούστου και μετά.

Πάνω από 2.500 οι νέες εισαγωγές κάθε εβδομάδα – Λουκίδης: Οι ΜΕΘ δεν πιέζονται

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας κατά την τελευταία εβδομάδα και έως τις 17/7, όπως καταγράφονται στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ήταν 2.504 ασθενείς. Αριθμός αυξημένος κατά 168% μέσα στον τελευταίο μήνα, καθώς στις 19/6 τα εισιτήρια δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 και συγκεκριμένα ήταν 945.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, υποστηρίζει πως παρά τους αυξημένους αριθμούς των εισαγωγών, το ΕΣΥ δεν πιέζεται:

“Υπάρχουν εισαγωγές, αλλά γενικά υπάρχει καλή αναλογία εισητηρίων-εξιτηρίων κι αυτό είναι ένα καλό στοιχείο. Επίσης, αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο, κατά μεγάλη πλειοψηφία δεν οδηγούνται σε ΜΕΘ. Δηλαδή εμείς στείλαμε στη ΜΕΘ ένα άτομο για την υποκείμενη νόσο από την οποία έπασχε και μπορεί να έμπαινε στη Μονάδα και χωρίς να είχε Covid. Είναι πολύ μεγάλοι φυσικά οι ασθενείς σε ηλικία, κι αυτό είναι επίσης, ένα πρόβλημα”.

Το προφίλ των ασθενών στα νοσοκομεία έχει αλλάξει -ούτως ή άλλως- κατά το τελευταίο 7μηνο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Κι αυτό εξαιτίας των παραλλαγών και υπο-παραλλαγών της Όμικρον, οι οποίες δεν πλήττουν το κατώτερο, αλλά το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

“Οι νοσηλείες υπάρχουν, είναι αυξημένες, όμως, δεν είναι αυξημένες αναλογικά. Δηλαδή αν έχουμε πλέον 30 χιλιάδες κρούσματα -γιατί εγώ εκεί πιστεύω ότι βρίσκονται τα πραγματικά κρούσματα στη χώρα μας και μπορεί και παραπάνω- και τα κρούσματα αυτά βγάζουν 350 νοσηλείες την ημέρα, είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός σε σύγκριση με τη Δέλτα, που είχαμε 5 χιλιάδες μολύνσεις ημερησίως και βγάζαμε 500 νοσηλείες την ημέρα”, λέει ο Καθηγητής και Δ/ντης της Παν/κης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αττικόν”.
Πήρε εξιτήριο ζευγάρι υπέργηρων ασθενών με Covid

Η μείωση της έντασης των επιπλοκών της Covid έχει ως αποτέλεσμα, στα νοσοκομεία και εισέρχονται πλέον μόνο ηλικιωμένοι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και άλλες βαριές νόσους, οι οποίοι τυγχάνει να αρρωστήσουν και από κορονοϊό.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και υπέργηροι ασθενείς καταφέρνουν όχι μόνο να μην καταλήγουν στη ΜΕΘ, αλλά να παίρνουν ακόμη και εξιτήριο. Κάτι που στο κύμα της μετάλλαξης Άλφα και Δέλτα, ήταν σπάνιο.

“Είναι πράγματι, πολύ μεγάλοι σε ηλικία. Υπό άλλες συνθήκες και στο πρώτο σκέλος της πανδημίας, δεν ξέρω αν θα έβγαιναν αυτοί οι άνθρωποι από τις ΜΕΘ. Την Παρασκευή πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο δύο άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας, ένα ζευγάρι 90 και 95 ετών. Που αν γυρίσω ένα χρόνο πίσω, πολύ φοβάμαι πως αυτό το ζευγάρι δεν θα κατάφερνε να βγει από τη ΜΕΘ”, λέει.

Δεν είναι, όμως, μόνο η παραλλαγές της Όμικρον που περιορίζουν τις σοβαρές επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και το ανθρώπινο επίτευγμα, που λέγεται “εμβόλια” κατά της Covid.

“Aφενός οι παραλλαγές της Όμικρον δεν “χτυπάνε” τόσο πολύ τους πνεύμονες και αφετέρου, ως χώρα έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, που αυτό φαίνεται και σε παγκόσμιο επίπεδο”, λέει ο Στέλιος Λουκίδης και εξηγεί:

“Έχει ένα πολύ ωραίο άρθρο το Lancet που λέει πως χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού λόγω κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, παράδειγμα Αφρική, νοτιοανατολική Ασία κλπ, σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, έχουν πολύ περισσότερες επιπλοκές στη διάρκεια των νοσηλειών. Εισαγωγές κάνουμε αρκετές σε νοσοκομεία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τις εισαγωγές που κάναμε παλιότερα”, αναφέρει ο ίδιος.
“Κοντεύουν να σκουριάσουν τα μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου – high flow oxygen”

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο κ. Λουκίδης λέει ότι πλέον στα νοσοκομεία δεν χρησιμοποιούνται καν τα μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου, τα οποία στο κύμα της παραλλαγής Δέλτα, βοηθούσαν σημαντικά πολλούς ασθενείς με αναπνευστικές επιπλοκές να μην καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

“Μου έλεγαν οι νοσηλεύτριες στο τμήμα, με τις οποίες είμαστε μαζί 2,5 χρόνια τώρα στην πανδημία και τα ξέρουμε τα θέματα απέξω κι ανακατωτά, να “ξεσκουριάσουμε” τα υψηλής ροής μηχανήματα του οξυγόνου. Γιατί μου λένε, πως έχουμε να τα χρησιμοποιήσουμε κανένα τρίμηνο- τετράμηνο. Δηλαδή βλέπετε και το προσωπικό που γνωρίζει τα προβλήματα, βλέπει και καταλαβαίνει τη διαφορά που έχει αυτή η εποχή σε σύγκριση με την προηγούμενη”, καταλήγει ο κ. Στέλιος Λουκίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου