Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

"Πιέζει" τα νοσοκομεία η Όμικρον, αυξάνονται οι νοσηλείες

της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Capital.gr

Μεγαλώνει η πίεση στα νοσοκομεία από την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα των παραλλαγών της Όμικρον, ειδικά στις απλές κλίνες και ειδικά στην Αθήνα. Μόνο σε μια εβδομάδα, η άνοδος στις εισαγωγές έφτασε το 11%, ενώ ακόμη έχουμε περισσότερες εισαγωγές παρά εξιτήρια.

Σύμφωνα με τη χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 11 έως 17 Ιουλίου, το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 2.540 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 363), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 300, +25% εβδομαδιαία μεταβολή).

Παρόλα αυτά, υπό έλεγχο παραμένει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 115 (63,6% άνδρες) με διάμεση ηλικία 71 έτη και το 92,4% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν επίσης 148.435 κρούσματα (13.723 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -1% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 18% των λοιμώξεων.

Βρίσκονται θετικοί στον Covid

"Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες είναι πάρα πολλές. Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή μία αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες, όμως το 30% με 35% των περιπτώσεων είναι περιπτώσεις που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορονοϊό. Δηλαδή, δεν νοσηλεύονται λόγω της ανάγκης νοσηλείας από κορονοϊό" σημείωσε ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

"Αυτή τη στιγμή οι νοσηλείες τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος. Αυτή τη στιγμή αρχίζει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εισιτήρια – εξιτήρια. Τις τελευταίες 5 – 6 μέρες έχουμε σταθεροποιήσει με καθοδική τάση. Είναι πάλι σταθερά σε αριθμούς, τους οποίους ελέγχουμε με πίεση όμως" συμπλήρωσε.

Μεγάλη η πίεση στην Αθήνα

Η μεγαλύτερη πίεση όσον αφορά τις εισαγωγές καταγράφηκε στα νοσοκομεία της Αθήνας. Όμως και για τις νησιωτικές περιοχές, οι υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή.

Τα μοντέλα που έχουν στη διάθεσή τους ο ειδικοί δείχνουν ότι σταθεροποιείται το έκτο κύμα, οπότε θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα παραμείνει μία πίεση στα νοσοκομεία πριν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Από τη στιγμή που σταθεροποιείται το κύμα και έχουμε μείωση ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος. Βέβαια ο Αύγουστος έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ακόμα περισσότερο πληθυσμό στις τουριστικές περιοχές. Η Αθήνα, να είμαστε ειλικρινείς, όσο και να πιεστεί, έχει πολύ μεγάλες μονάδες, οπότε έχοντας πολύ μεγάλες μονάδες" είπε ο υπουργός Υγείας.

Προβληματισμός για το φθινόπωρο

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, το Σεπτέμβριο και το χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις. Δηλαδή και με το θετικό σενάριο ότι θα έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις περιμένουμε μια παραπάνω πίεση .

"Αυτή τη στιγμή έχουμε μοντέλα ενεργοποίησης για το πως θα λειτουργήσουμε για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δηλαδή ξεκινάμε αυτή τη στιγμή ένα μοντέλο ακριβώς επειδή σε αντίθεση με τη Δέλτα που είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή που ήταν πολύ νοσηρή και σε ευρύτερες ηλικίες όχι μόνο στις ευάλωτες, πλέον έχουμε μια μετάλλαξη πολύ εύκολα διαχειρίσιμη εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν υπάρχουν απεριόριστες ΜΕΘ.

Αυτό λοιπόν τώρα το μοντέλο που θα βάλουμε και ήδη ξεκινήσαμε είναι ότι από το Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές και ιδιωτικές" συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου