Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Johns Hopkins – Covid: Δραματικές πρωτιές καταγράφει η Ελλάδα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του κορυφαίου πανεπιστημίου Johns Hopkins για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τα οποία αναδημοσιεύουν οι New York Times.

Ηealthpharma.gr

Σύμφωνα με τα πραγματικά κρούσματα, το 7ημερο που προηγήθηκε της 18ης Ιουλίου, ανέρχονται στα 52.518 με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με 490 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού!

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως καθώς με 33 θανάτους ημερησίως -τόσους τους υπολογίζει το Johns Hopkins- η χώρα καταγράφει επίσημα με δείκτη 0,31 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Όμως και όσον αφορά το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας, το αμερικανικό πανεπιστήμιο επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι στην 4η θέση διεθνώς με δείκτη 294,61 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Δραματική αύξηση κρουσμάτων

Να τονίσουμε ακόμη ότι στην καταγραφή των New York Times, η χώρα μας φαίνεται να παρουσίασε δραματική αύξηση κρουσμάτων μέσα σε δυο βδομάδες και συγκεκριμένα 234%, αποτελώντας τη μοναδική χώρα με 3ψηφια ποσοστιαία μεταβολή! Πάντως όπως επισημαίνουν και επιστημονικοί κύκλοι, η Ελλάδα είναι μεταξύ των 2-3 χωρών στην Ευρώπη που γίνονται τα περισσότερα τεστ ημερησίως.

Άρα αν το Johns Hopkins ακολουθεί κάποιο μοντέλου καταγραφής πραγματικών κρουσμάτων, ενιαίο για όλες της χώρες, ίσως να μας “αδικεί”. Αλλά αυτό είναι μια υπόθεση μόνο.

Πως δικαιολογούνται οι πολλοί θάνατοι

Όπως έχουμε αναφέρει η Ελλάδα είναι μία χώρα με υψηλό ποσοστό ατόμων πάνω από 60 ετών αλλά και με σημαντικά ποσοστά νοσηρότητας από άλλες ασθένειες. Η επέλαση της επιδημίας προκάλεσε λοιπόν σημαντικές απώλειες λόγω του ότι έπληξε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες με σημαντικά ποσοστά ανεμβολίαστων.

Να μην ξεχνάμε ακόμη ότι η χώρα μας καταγράφει τους θανάτους με βάση τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, δηλαδή αποδίδεται ως θάνατο από κορονοϊό και από άλλη αιτία, εφόσον το συγκεκριμένο ήταν θετικό στον ιό τη στιγμή του θανάτου ή εισήλθε στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού αλλά πέθανε από άλλη ουσιαστικά αιτία, πχ ενδονοσκομειακή λοίμωξη.

Όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, πολλοί θάνατοι διασωληνωμένων συμπολιτών μας λόγω κορωνοϊού, συνέβησαν λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και μετά από μακρόχρονη παραμονή στη ΜΕΘ.

Οι περισσότεροι ασθενείς φυσικά αν και είχαν αρνητικοποιηθεί, καταγράφονται σαν θύματα της πανδημίας από επιπλοκές που προκάλεσε ο ιός ακόμη και αν η αιτία είναι κάποια άλλη ασθένεια.

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Πέρα από τα παραπάνω στοιχεία, εντύπωση προκαλεί και η αναφορά στο επίσημο site της Κυβέρνησης για την πορεία του κορωνοϊού, covid19.gov.gr το οποίο επικαιροποίησε τα δεδομένα στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα αναφέρει ότι στις 19/7 οι εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ ήταν 405 και τα εξιτήρια λόγω ίασης μόλις 232. Το χειρότερο που αναφέρεται ακόμη είναι ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid19 φτάνει στο 48,84%, ενώ η κάλυψη κλινών covid19 στο 60,65%.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δείχνουν μια σημαντική πίεση στο ΕΣΥ.

Να επαναλάβουμε ότι με βάση τα δημοσιευμένα εβδομαδιαία επιδημιολογικά στοιχεία από το ΕΟΔΥ, “το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.540 ασθενείς (7μερος μέσος 363), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 300). Ο δε αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 115.

Μια εβδομάδα πριν στην αντίστοιχη έκθεση σημειώνονταν ότι: “Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων ανέρχεται σε 239 ασθενείς. Ο δε αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου