Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

«Κένταυρος»: Αυτή είναι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊου -Εντοπίστηκε σε 10 χώρες, ανησυχούν οι ειδικοί

Γιατρός σε νοσοκομείο / Φωτογραφία: AP

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ινδία στις αρχές Μαΐου οι ειδικοί εντόπισαν την παραλλαγή BA.2.75 του κορωνοϊού με την ονομασία «Κένταυρος».

Μια παραλλαγή που όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς από τη στιγμή που εντοπίστηκε εκτοξεύτηκε ο αριθμός των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian» οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την εμφάνιση αυτής της ταχέως, εξαπλούμενης παραλλαγής της Όμικρον, η οποία φαίνεται να ξεκίνησε απότην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παραλλαγή «Κένταυρος» έχει, εντοπιστεί σε 10 άλλες

Μάλιστα η ανησυχία των ειδικών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς κρούσματα του «Κενταύρου» έχουν εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον «Κένταυρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί, στενά τη νέα παραλλαγή, όμως σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων

Ο προβληματισμός των ειδικών πάντως αυξάνεται, όπως αναφέρει και ο «Guardian», λόγω του τεράστιου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων που εντοπίζουν από την BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο του 2021. Ακόμη και αν δεν φτάσει σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει ζήτημα εκεί, τουλάχιστον, πρόσθεσε ο Πίκοκ.

Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν

Ο δρ Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Leeds αναφέρει πως «πέρυσι τέτοια εποχή, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι τη μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσώπευε ένα εξελικτικό αποκορύφωμα για τον ιό, ωστόσο η εμφάνιση της Ομικρον και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής των αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο όπως αυτό της γρίπης για να συμβαδίσουμε με την εξέλιξη του ιού».

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ο δρ. Γκρίφιν τόνισε πως εκτός από τα εμβόλια, τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα διαγνωστικής παραλλαγής για την πρόληψη των λοιμώξεων και των επαναλοιμώξεων. «Χρειάζεται η δημιουργία ανθεκτικών στις λοιμώξεις περιβαλλόντων μέσω του σωστού αερισμού, της αποστείρωσης του αέρα εσωτερικών χώρων, αλλά των κατάλληλων και υποστηριζόμενων περιόδων απομόνωσης που θα μειώσουν ουσιαστικά την ταχεία μετάδοση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου