Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Bloomberg: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτινάξει τον Covid καθώς η παραλλαγή τροφοδοτεί την καλοκαιρινή έξαρση

Υποτίθεται ότι θα ήταν ένα καλοκαίρι μετά το Covid-19 στην Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg. Οι μάσκες έχουν φύγει στα περισσότερα μέρη και η περίοδος διακοπών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι εργαζόμενοι σπεύδουν στις παραλίες και τις πόλεις που έχασαν τα δύο χρόνια που σημαδεύτηκαν από την πανδημία. Αντ' αυτού, όμως, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι ότι ο ιός δεν εξαφανίστηκε ποτέ.
Capital.gr

Μια υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή του στελέχους omicron, γνωστή ως BA.5, τροφοδοτεί μια νέα αύξηση των λοιμώξεων, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την ήπειρο. Οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυξάνονται, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, το οποίο προειδοποίησε ότι αρχίζει ένα νέο κύμα της νόσου.

Ο τερματισμός των περιορισμών στα διεθνή ταξίδια και η επιστροφή εκδηλώσεων μαζικής συμμετοχής, όπως τα μουσικά φεστιβάλ, βοηθούν επίσης στην εξάπλωση του ιού. Και τα κρούσματα μπορεί να είναι ήδη πολύ περισσότερα από ό,τι δείχνουν σήμερα τα στοιχεία, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες έχουν μειώσει δραματικά τις εξετάσεις.

Αλλά οι κυβερνήσεις έχουν από καιρό πετάξει το αρχικό εγχειρίδιο του Covid και διστάζουν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τις μάσκες, να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις ή να επαναφέρουν τις απαιτήσεις εμβολίων και εξετάσεων για τα ταξίδια. Οι περισσότερες πιέζουν για έναν ακόμη γύρο ενισχυτικών εμβολίων για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, υπολογίζοντας ότι τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού της Ευρώπης θα συνεχίσουν να κρατούν το ποσοστό θανάτων χαμηλά.

Η χρονική στιγμή της αύξησης υποδηλώνει ότι το Covid δεν είναι ακόμη εποχικό όπως η χειμερινή γρίπη. Αντιθέτως, τα διαδοχικά κύματα των ολοένα και πιο μολυσματικών εκδοχών δείχνουν ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι θα σημαίνει μακροπρόθεσμα να ζει κανείς με τον ιό, δήλωσε ο Martin McKee, καθηγητής Ευρωπαϊκής Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

"Αυτό δεν είναι σαν την εποχική γρίπη", είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα σημερινά εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά των μελλοντικών παραλλαγών. "Βλέπουμε κύματα να έρχονται κάθε λίγους μήνες. Και ως εκ τούτου, πρέπει να επανεκτιμήσουμε πού θα προχωρήσουμε με αυτό".

Για την καταπολέμηση της καλοκαιρινής έξαρσης, το ECDC εξέδωσε αυτή την εβδομάδα νέες οδηγίες που συνιστούν στους ενήλικες άνω των 60 ετών και στα ιατρικά ευάλωτα άτομα κάθε ηλικίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός δεύτερου αναμνηστικού εμβολιασμού τώρα, αντί να περιμένουν ένα εμβόλιο που έχει προσαρμοστεί ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό έναντι των σημερινών παραλλαγών.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon, δεδομένου ότι τα περισσότερα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας έκαναν την αρχική τους ενίσχυση πριν από τρεις έως έξι μήνες, η προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών μπορεί να φθίνει.

"Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι τώρα", δήλωσε ο Pierre Delsaux, επικεφαλής της HERA, της υγειονομικής αρχής έκτακτης ανάγκης της ΕΕ. "Είναι καλύτερα να εμβολιαστούν τώρα, επειδή τα τρέχοντα εμβόλια είναι ακόμη αποτελεσματικά".

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διευρύνει την εκστρατεία αναμνηστικών εμβολίων Covid, που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, ώστε να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω. Το ποσοστό μόλυνσης εκεί αυξάνεται και είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο στην Αγγλία, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα.

Οι νοσηλείες αυξάνονται επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις ταχύτερα από την καταγεγραμμένη έξαρση των λοιμώξεων. Η ασυμφωνία μεταξύ των μετρήσεων οφείλεται πιθανώς στη λιγότερο ακριβή επιτήρηση, δήλωσε η Louise Blair, η οποία ηγείται της ομάδας εμβολίων και παραλλαγών στην εταιρεία δεδομένων Airfinity Ltd. με έδρα το Λονδίνο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το καλοκαιρινό κύμα είναι μια υπενθύμιση ότι ο ιός δεν είναι ακόμη εποχικός. "Στην πραγματικότητα βλέπουμε τα κρούσματα και τα κύματα να οδηγούνται από νέες παραλλαγές και όχι από την ανάμειξη σε εσωτερικούς χώρους", δήλωσε η Blair.

Και το κύμα δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η παραλλαγή BA.5 πιθανώς αντιπροσωπεύει περίπου το 65% των κρουσμάτων. Οι λοιμώξεις εκεί θα μπορούσαν να φτάσουν τις 600.000 περιπτώσεις την ημέρα, εκτιμά το Bloomberg Intelligence σε έκθεσή του, με βάση τα μοτίβα που παρατηρήθηκαν στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το omicron, και αλλού.

Το ποσοστό θετικότητας στη Νέα Υόρκη είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο και η κομητεία του Λος Άντζελες αύξησε το επίπεδο προειδοποίησης Covid αυτή την εβδομάδα. Προειδοποίησε επίσης ότι εάν διατηρηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, θα απαιτούνται μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Στην Ιαπωνία, το Τόκιο αύξησε τον συναγερμό για τη μόλυνση στο υψηλότερο επίπεδο.

"Από ψυχολογικής άποψης, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια εκκρεμότητα γύρω από το Covid", δήλωσε η Ρέιτσελ ΜακΚλόι, ψυχολόγος συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Η απουσία περιορισμών στέλνει το μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, αλλά "από την άλλη πλευρά τα ποσοστά αυξάνονται, οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και κινδυνεύουν και όλα εξακολουθούν να μην είναι όπως ήταν", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου