Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Η έκπληξη που περιμέναμε η Όμικρον BA.5.2.1 – Αποκλιμάκωση από 28 Ιουλίου


Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι οι αριθμοί των ημερησίων κρουσμάτων που βλέπουμε σε αυτό το πανδημικό κύμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό.
INTIME

Kορονοϊός: Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τον ρόλο που παίζουν σε αυτή οι νέες μεταλλάξεις μίλησε στο Newsbomb.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης - Οι αρχές της Σανγκάης εντόπισαν ένα κρούσμα που αφορά μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.5, την Όμικρον BA.5.2.1, την οποία ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε ως την «έκπληξη που περιμέναμε»

Αισιόδοξος ως προς την αποκλιμάκωση του 6ου κύματος της πανδημίας μέχρι το τέλος του μήνα εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «το μοντέλο του πανεπιστημίου της Κρήτης που μελετά όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας δείχνει ότι η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από τις 15 Ιουλίου και θα γίνει πιο εμφανής στις 27 - 28 Ιουλίου».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Τζανάκης αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τις 15 του μήνα δεν θα δούμε ξανά υψηλά νούμερα. «Ίσως δούμε ξανά, αριθμούς γύρω στα 22.000 - 24.000 αλλά ακόμα και στα 30.000 όμως θα είναι και η τελευταία φορά γι' αυτό το κύμα».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι αριθμοί των ημερησίων κρουσμάτων που βλέπουμε σε αυτό το πανδημικό κύμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. «Αν γινόταν ο αριθμός των τεστ που κάναμε παλαιότερα, αν ελέγχονταν τα παιδιά, και αν όσοι ασθενούσαν δήλωναν όσα self test γίνονται, τότε θα βλέπαμε τριπλάσιους αριθμούς κοντά στα 60.000 κρούσματα».

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων όπως η υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.5, την Όμικρον BA.5.2.1 που εντοπίστηκε στην Κίνα, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ανέφερε: «Σας έχω πει και στο παρελθόν ότι ο ιός κρύβει κι άλλες εκπλήξεις. Θεωρώ ότι ίσως αυτή είναι η έκπληξη που περιμέναμε. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο ιός μεταλλάσσεται για να μεταδοθεί πιο εύκολα στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις θα είναι σίγουρα πιο μεταδοτικές. Την νοσηρότητα ωστόσο δεν μπορούμε να την γνωρίζουμε εκ των προτέρων».

Σε σχέση με τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.5, την Όμικρον BA.5.2.1, που εντοπίστηκε στην συνοικία Πουντόνγκ Σανγκάη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ένα κρούσμα κορονοϊού που την Όμικρον BA.5.2.1, σηματοδοτώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κίνα για να διαχειριστεί τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού καθώς εφαρμόζει την πολιτική της των "μηδενικών κρουσμάτων".

Το κρούσμα συνδέεται με ένα κρούσμα του εξωτερικού, είπε ο Ζάο Νταντάν, ο υποδιευθυντής της υγειονομικής επιτροπής της πόλης.

Η Σανγκάη στην ανατολική Κίνα βγήκε από λοκντάουν, το οποίο διήρκεσε περίπου δύο μήνες, στις αρχές Ιουνίου αλλά συνέχισε να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς βάζοντας σε καραντίνα κτίρια και συγκροτήματα κατοικιών καθώς εμφανίζονταν νέες πιθανές αλυσίδες μετάδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου