Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Οι 8 σαρωτικές αλλαγές που φέρνει σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλείες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προσωπικός γιατρός: Οι 8 σαρωτικές αλλαγές που φέρνει σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλείες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο προσωπικός γιατρός μπαίνει στη ζωή μας και από την 1η Αυγούστου ξεκινούν οι εγγραφές στην πλατφόρμα

HR

Ο προσωπικός γιατρός αν και με αρκετά αγκάθια μπαίνει δειλά-δειλά στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Η αρχή γίνεται την Δευτέρα 1η Αυγούστου όπου ξεκινούν οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό μέσω της πλατφόρμα (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p) με εξαίρεση τους κατοίκους της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου.

1. Τι αλλαγές φέρνει ο προσωπικός γιατρός;

Ο προσωπικός γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

2. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να έχει προσωπικό γιατρό;

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

3. Ο προσωπικός ιατρός θα είναι δωρεάν;

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει.

4. Για τους ανηλίκους τι προβλέπεται;

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι μπορούν να ορίζονται ως προσωπικοί γιατροί και παιδίατροι για τον ανήλικο πληθυσμό. Σε αυτή την πρώτη φάση, όμως, δεν θα δρομολογηθεί το δίκτυο των παιδιάτρων καθώς θα ξεκινήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

5. Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό;

Αν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δεν κάνει λόγο για υποχρεωτικότητα εγγραφής ωστόσο, προβλέπονται ποινές για όσους δεν το πράξουν.

6. Ποιες είναι οι πίνες που πρβλεπονται

• Από την 1η Οκτωβρίου 2022 θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

• Το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.

• Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

• Επιβάρυνση 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων από τις αρχές του 2023

7. Τι θα προσφέρει στον πολίτη ο προσωπικός γιατρός;

Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:

α) διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς καθώς και με τα Νοσοκομεία Αναφοράς.

β) υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.

γ) εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

δ) κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.

ε) δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.

Ο προσωπικός ιατρός δεν εμποδίζει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς ιατρούς και οι ειδικοί ιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα Νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός ιατρός

8. Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα παραπομπών

Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, «ο προσωπικός γιατρός αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας, λειτουργώντας ως πύλη εισόδου για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες Υγείας».

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, ο προσωπικός γιατρός θα παραπέμπει τον πολίτη σε γιατρούς ειδικοτήτων των κέντρων υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας. Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι ειδικοί γιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους.

Στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες (με βάση το σχετικό θεσμικό πλαίσιο), οι πολίτες μπορούν να εγγράφονται, σύμφωνα με το σύστημα παραπομπών, στην υγειονομική μονάδα της περιοχής τους (π.χ. περιφερειακό ιατρείο).

Στην περίπτωση που η μονάδα καλύπτεται μόνο από αγροτικό γιατρό, η παραπομπή θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πλησιέστερο κέντρο υγείας.

7 σχόλια:

  1. Προς το παρόν το μόνο σαρωτικό είναι ότι ο ψευτοθεσμός σαρώθηκε από τους ιατρούς! Μόνο καμιά 600αριά ανειδίκευτα ρωσοπόντια γερόντια ασχολήθηκαν ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζητω ο κομισαριος Πλεβριεφ !Ζητω το κωμα !Ζητω η Σοβιετική μας Ελλαδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρείτε πρώτα γιατρούς σουργελα. Και μην βγείτε να αλληλοσυγχαιρεστε όπως μετά που κάψατε την Πεντέλη για την επιτυχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μόνη σαρωτική αλλαγή θα πρέπει να είναι στο ΥΥΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ,εχει καταφερει να ξεπερασει το απολυτο προτυπο γελοιοτητας που εθεσε ο συριζα .Πρεπει να φυγει γρηγορα προτου ειναι πολυ αργα .

      Διαγραφή
  5. Μολις προσπαθησα να κανω εγγραφη στο νομο Λαρισας και μου βγαζει μηνυμα....Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η εγγραφή σε προσωπικό ιατρό....
    Και υποτιθεται οτι μονο στην Αττικη και στο Ν.Αιγαιο δεν υπαρχουν διαθεσιμοι γιατροι. Γιατί τέτοια χονδροειδη ψευδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια και σε Θεσσαλονίκη ! Διότι Συνάδελφε , όπως συγχαίρονταν με την Πεντέλη καμένη , έτσι αντιμετωπίζουν τα πάντα! Προπαγάνδα πάνω από όλα.....

      Διαγραφή