Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Νέο υψηλό-ρεκόρ στο 8,6% για την Ευρωζώνη

Capital.gr

Τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είχε τον Ιούνιο η Ελλάδα, με τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή να φτάνει το 12% από 10,5% που έχει φτάσει τον Μάϊο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Με τη συνδρομή και του ενεργειακού εκβιασμού της Ρωσίας ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε στο 8,6% τον Ιούνιο έναντι 8,1% τον Μάιο και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 8,4%, αφού το πρώτο μισό του μήνα είχαμε πολύ υψηλές τιμές πετρελαίου τις οποίες από τα μέσα του μήνα και μετά ακολούθησαν και οι τιμές του φυσικού αερίου.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο υψηλότερος πληθωρισμός (22%) καταγράφεται στην Εσθονία με δεύτερη τη Λιθουανία με 20,5%, τρίτη ακολουθεί η Λετονία με 19% και τέταρτη η Σλοβακία με 12,5%. Μετά την Ελλάδα, η οποία με πληθωρισμό 12% βρίσκεται στην πέμπτη θέση, ακολουθούν η Σλοβενία με 10,8%, το Βέλγιο με 10,5% και η Ισπανία με 10%, ενώ η Πορτογαλία είχε πληθωρισμό 9%.

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης η οποία είχε τον Ιούνιο υποχώρηση του πληθωρισμού της στο 8,2% τον Ιούνιο από 8,7% τον Μάιο, ενώ στα χαμηλά της ευρωζώνης βρίσκεται για άλλον έναν μήνα η Μάλτα με πληθωρισμό 6,1% και η Γαλλία με 6,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ελλάδα είχε για τον Ιούνιο και την τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που έφτασε το 2,5% σε σχέση με τον Μάιο. Πρώτη ήταν η Εσθονία με μηνιαία αύξηση 2,8% και δεύτερη η Σλοβενία με αύξηση 2,3%.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγη ώρα η Eurostat παραπάνω από το μισό του πληθωρισμού της Ευρωζώνης (το 5% από το 8,6%) οφείλεται στις αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων ενώ χωρίς τα καύσιμα και τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ήταν 4%.

Οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα τον Ιούνιο έφτασαν το 41,9%, στα φρέσκα τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα κτλ) 11,1% στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα οι τιμές είχαν αύξηση 4,3% και στις υπηρεσίες 3,4%.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός ενισχύεται σταθερά για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, αρχικά τροφοδοτούμενος από τις κρίσεις στον τομέα της προσφοράς προ πανδημίας, και τώρα από τις τιμές ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Καθώς είναι τετραπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός που κινδυνεύει να "κολλήσει" σε δυσάρεστα επίπεδα, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι προσαρμόζουν τις τιμές και τις μισθολογικές τους συμπεριφορές στην πραγματικότητα.

Πράγματι, ακόμη και αν εξαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε πολύ υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, προκαλώντας δυσφορία στα μέλη της Τράπεζας, καθώς προτείνει τη διαιώνιση της αύξησης των τιμών μέσω των λεγόμενων δευτερογενών επιπτώσεων.

Ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 4,6% από το 4,4%, αν και ένα ακόμη πιο στενό εύρος, χωρίς τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, επιβραδύνθηκε στο 3,7% από το 3,8%.

Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 41,9% τον Ιούνιο ενώ το κόστος τροφίμων αυξήθηκε κατά 11,1%, προκαλώντας μια ιδιαίτερη ανησυχία στις κυβερνήσεις διότι οι οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα ξοδεύουν δυσανάλογο μέρος των χρημάτων τους σε αυτό.

Μάλιστα όπως σχολιάζουν αναλυτές, ο πληθωρισμός θα ήταν ακόμη υψηλότερος εάν η Γερμανία δεν είχε εισάγει προσωρινά μέτρα ελάφρυνσης σε καύσιμα και μεταφορές, υποστηρίζοντας επιχειρήματα ότι οι περαιτέρω πιέσεις των τιμών παραμένουν στα σκαριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου