Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Mανωλόπουλος: Από το 2023 τα εμβόλια νέας γενιάς

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας λέει στο iatronet.gr ότι τα νέα εμβόλια του φθινοπώρου θα φέρουν μόνο μικρές βελτιώσεις. Τα εισπνεόμενα ρινικά που θα αποτρέπουν και τη μόλυνση δεν αναμένονται εντός του 2022.

Ανταποκριτής στη Θεσσαλονίκη

Δεν αναμένονται μέσα στο τρέχον έτος τα εμβόλια νέας γενιάς, αυτά που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, αφού εκτός από τη βαριά νόσηση θα προστατεύουν και από τη μόλυνση, ενώ θα προσφέρουν μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία. Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή του στο iatronet.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Όπως διευκρινίζει, τα επικαιροποιημένα εμβόλια που αναμένονται μετά τον Οκτώβριο φέτος θα παρέχουν μόνο μικρή βελτίωση, μειώνοντας ενδεχομένως τον αριθμό των μολύνσεων, αλλά δεν θα αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό θα το κάνουν τα ρινικά εισπνεόμενα εμβόλια, που υπάρχει η προσδοκία ότι θα αδειοδοτηθούν και θα κυκλοφορήσουν εντός του 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο καθηγητής προτρέπει κυρίως τους ευπαθείς να κάνουν τώρα την 4η δόση με το υπάρχον εμβόλιο, που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό απέναντι στη σοβαρή νόσηση και να μην περιμένουν το φθινόπωρο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως άκαιρη την αραίωση των ενημερώσεων από τον ΕΟΔΥ, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης του μηνύματος για χρήση μάσκας.
Πότε αναμένουμε εμβόλια νέας γενιάς

Ο κ.Μανωλόπουλος συμμερίζεται την ανησυχία του Σωτήρη Τσιόδρα και το μήνυμα που εξέπεμψε με την δήλωσή του για την παγκόσμια ανάγκη νέας γενιάς εμβολίων.

«Τα νέα εμβόλια που πραγματικά θα αλλάξουν τα δεδομένα δεν τα έχουμε, ούτε προβλέπεται ότι θα τα έχουμε στους επόμενους 6 μήνες», λέει στο iatronet.gr και προσθέτει: «αυτό που εννοούσε ο κ.Τσιόδρας και συμφωνώ, είναι εμβόλια που θα μειώσουν και τη μολυσματικότητα, πέρα από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, που επιτυγχάνουν τα τωρινά. Τέτοια χαρακτηριστικά ελπίζουμε πως θα έχουν τα ρινικά εμβόλια, που θα χορηγούνται με εισπνοή. Είναι σε εξέλιξη τέτοιες μελέτες και κλινικές, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιο από αυτά θα φτάσει στο βαθμό να πάρει έστω και προσωρινή έγκριση ώστε να αρχίσει να μοιράζεται στις χώρες και να χορηγείται μέσα στο 2022».

Ο καθηγητής καθιστά σαφές πως τα σημερινά εμβόλια και ειδικά τα δύο mRNAεξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον ιό, ακόμα και απέναντι στην Όμικρον, που όπως λέει θα ήταν πολύ περισσότερο επιβαρυντική αν δεν είχαμε χτίσει την ανοσία με τον εμβολιασμό. «Χρειαζόμαστε όντως καλύτερα, τα οποία θα είναι και πιο αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις και θα παρέχουν πιο μακρόχρονη ανοσία. Δεν φαίνεται να έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιο εμβόλιο που να πλησιάζει σε έγκριση και να έχει αυτά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά», σημειώνει.

Τα επικαιροποιημένα του Φθινοπώρου

Σε ό,τι αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών αναμένονται μετά τον Οκτώβριο, ο κ.Μανωλόπουλος σημειώνει πως δεν θα αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα. «Αν προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα, αυτό θα είναι να μολύνονται λιγότεροι, γιατί οι μεταλλάξεις αυτές τροποποιούν την πρωτείνη ακίδα, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει, άρα με τις μεταλλάξεις είναι πιο εύκολο να μπει και μολύνει περισσότερους», διευκρινίζει και προσθέτει: «Νομίζω ότι η συζήτηση για 4η δόση το φθινόπωρο έχει να κάνει περισσότερο με το ότι θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από την 3η και με τη βαθμιαία ελάττωση της ανοσίας θα μπαίνουν περισσότεροι στη ζώνη του κινδύνου, σε συνδυασμό και με την πιο εύκολη μετάδοση του χειμώνα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος θεωρεί χρήσιμο να γίνει τώρα και όχι τον Οκτώβριο η 4η δόση σε ανθρώπους που έχουν κάποια πάθηση, ώστε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους σε αυτή τη φάση που το ιικό φορτίο είναι μεγάλο.

Άκαιρη η εβδομαδιαία ενημέρωση

Αξιολογώντας τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, ο καθηγητής του ΔΠΘ παρατηρεί πως ο κορωνοϊός εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, παρόλο που έχουμε επιλέξει συνειδητά να τον βάλουμε λίγο στην άκρη. «Αυτό τον εφησυχασμό τον πληρώνουμε με πολλά κρούσματα, με 20 ως 25 θανάτους την ημέρα και με αύξηση των νοσηλειών», σημειώνει. Σχολιάζοντας το επιχείρημα πως πεθαίνουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα, κάνει λόγο για επέκταση του κυνισμού που επέδειξαν οι Σουηδοί στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ σε ό,τι αφορά την ελαφρύτερη νόσηση των υποπαραλαγών της Όμικρον διαπιστώνει την απουσία του παράγοντα long COVID από τον δημόσιο διάλογο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως άκαιρη την αραίωση των ενημερώσεων από τον ΕΟΔΥ και την αλλαγή του τρόπου που δίνονται τα στατιστικά, κάνοντας λόγο για μια συνειδητή και σκόπιμη επιλογή που όμως εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. «Έχει δίκιο ο ΕΟΔΥ ότι το κάνουν και άλλες, δυτικοευρωπαϊκές χώρες, που έχουν περιορίσει και την ενημέρωση και τον τρόπο με τον οποίο δίνουν τα στατιστικά, ώστε να μην μπορεί να τα καταλάβει ο άνθρωπος και να μη γίνονται τρομακτικές. Όμως θεωρώ ότι ήταν άκαιρη η στιγμή που επέλεξε ο ΕΟΔΥ να πει θα πάμε σε εβδομαδιαία ενημέρωση», τονίζει και καταλήγει: «Με αυξημένα κρούσματα δεν είναι η στιγμή να χαλαρώσουμε κι άλλο. Υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερεύσουν τα πράγματα και να χαλάσουμε και ένα κομμάτι της τουριστικής σεζόν. Άρα συμφέρει το κράτος να μη βάζει εμπόδια αλλά να κρατάει και το μήνυμα, να φοράνε περισσότεροι μάσκα, γιατί αν γίνει το κακό, θα επηρεαστεί και ο τουρισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου