Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Προσωπικός ιατρός: Επίσημη πρώτη για τον θεσμό – Επιφυλάξεις στην «Π» για τη βιωσιμότητα του

Γιώργος Πατριαρχέας και Νίκος Καρατζάς εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για τη βιωσιμότητα του θεσμού του προσωπικού γιατρού, που ξεκινάει σήμερα


Πρεμιέρα σήμερα σ’ όλη την Ελλάδα για τον νεοσύστατο θεσμό του προσωπικού γιατρού, σε διαδικαστικό καταρχάς επίπεδο, αλλά οι ίδιοι οι γιατροί δεν δείχνουν διόλου αισιόδοξοι για τη λειτουργία και, ακόμα περισσότερο, την καθιέρωση του θεσμού!

Δεν διστάζουν, μάλιστα, να πουν ανοιχτά πως πολύ δύσκολα θα ορθοποδήσει ο θεσμός…

Η πλατφόρμα για τους γιατρούς ανοίγει από σήμερα και θα κλείσει 31 Ιουλίου. Για τους ασφαλισμένους αργεί ακόμα η διαδικασία, από Οκτώβριο και μετά. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι καθίσταται υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους η έγγραφη δήλωση επιλογής προσωπικού γιατρού, όμως το μέτρο θα κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα εάν οι λίστες συμμετοχής παραμείνουν μισοάδειες από γιατρούς!

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μίλησε με δύο μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, γνωστούς γιατρούς στην Πάτρα, και τους έθεσε ευθέως το ερώτημα αν πιστεύουν πως ο θεσμός θα στεριώσει ή θα σκάσει σαν φούσκα

Ο γραμματέας του ΙΣΠ, ιατρός ακτινολόγος, Γιώργος Πατριαρχέας, απάντησε: «Εχω σοβαρές αμφιβολίες… Εκτιμώ ότι πιθανά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα έχει την ίδια τύχη με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού επί ΣΥΡΙΖΑ. Και κάπως έτσι θα το μαζέψουν πίσω το μέτρο… Γιατί όταν φτιάχνεις κάτι χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς όρια και όπου όλα θα γίνουν μετά από υπουργικές εγκυκλίους, δεν μπορείς να ‘σαι αισιόδοξος. Βεβαίως και θα βρεθούν γιατροί να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά πιστεύω πολύ λίγοι… Από ιδιώτες, όμως, ελάχιστοι… Αλλά ξαναλέω, αλλού είναι το πρόβλημα: Στα λόγια θα μπορεί να φτάσει η αμοιβή ενός γιατρού και 5.000. Από πού προϋπολογίστηκαν αυτά τα λεφτά; Γι’ αυτό λέω, έχω την αίσθηση ότι θα αποτύχει ο θεσμός»…

Η «Π» ζήτησε την άποψη και του Νίκου Καρατζά, ιατρού-πνευμονολόγου και μέλους του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: «Δεν βλέπω να προχωράει το μοντέλο… Στήθηκε πρόχειρα, στο πόδι. Δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του παρατηρήσεις και επισημάνσεις των Ιατρικών Συλλόγων. Είναι μια προσπάθεια του υπουργού χωρίς να έχει υπολογίσει ούτε το ιατρικό σώμα αλλά ούτε και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας. Εγινε, πολύ φοβάμαι, μια γονατογραφία και γι’ αυτό δεν βλέπω να προχωράει με τίποτα. Και για να μη νομίσει κάποιος ότι το πάω πολιτικά, το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Ξανθός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού, που απέτυχε κι εκείνο».

Σε ερώτηση της «Π» για το τι ακούσματα έχει ως τώρα αναφορικά με τον βαθμό ανταπόκρισης των γιατρών στο μέτρο, ο κ. Καρατζάς ήταν σαφής: «Δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάθεση ως τώρα. Οι γιατροί που είναι στις δημόσιες δομές υγείας θα επωμίζονται ένα επιπλέον έργο, εφόσον μπουν στον θεσμό, αλλά ο κόσμος πάλι δεν θα λαμβάνει υπηρεσίες από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Και από τους ιδιώτες δεν υπάρχει διάθεση. Υπάρχει μεν μια καλή οικονομική ανταμοιβή, αλλά ένας ιδιώτης γιατρός δεν μπορεί να μετατρέψει το ιατρείο του σε δημόσια δομή, ούτε να ελέγχεται, ούτε να μη μπορεί να πάρει άδεια, ούτε να έχει κάποια πέναλτι εκτός πραγματικότητας».

Παθολόγοι και γενικοί ιατροί αρχικά

Ο θεσμός αφορά, αρχικά, παθολόγους, γενικούς και οικογενειακούς γιατρούς και αν περπατήσει, θα αναζητηθούν και καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι. Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και ιδιώτες γιατροί και γιατροί που εργάζονται σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο προσωπικός κρατικός γιατρός θα έχει υπό τη σκέπη του μάξιμουμ 500 ασθενείς και ο ιδιώτης μάξιμουμ 2.000, τους οποίους θα παρακολουθούν, θα κατευθύνουν σε άλλες ειδικότητες, αν το κρίνουν, θα τους συνταγογραφούν φάρμακα και, το πιο βασικό, θα τους ανάβουν πράσινο ή κόκκινο για μετάβαση σε νοσοκομείο.

13 σχόλια:

  1. Οταν με κατα μεσο ορο ο γιατρος πληρωνεται ετησίως για εναν ασθενή 30 ευρο ( αναξαρτητα τον αριθμο των επισκεψεων) το μετρο δεν ικανοποιει οικονομικα τον ιδιωτη ιατρο. Με τα προηγουμενα συστηματα (χαρτακια δημοσιου, 200 επισκεψεις του ΕΟΠΥΥ, οικογενειακος ιατρος) αν υπολογιζει κανεις οτι ενας ασθενής ερχοταν 12 φορες το χρονο στο γιατρό , θα διαπιστωσει ότι οι οικονομικες αποδοχες του ιατρου ολοενα και μειωνονται . Σε τελική αναλυση ο ιδιωτης ιατρος πληρωνει τα παντα στο ιατρειο του απο την τσεπη του. Μετα ειναι και η συμβαση που προσδιοριζει εφημεριες στο νοσοκομειο, μετρημενη αδεια ανα ετος, υποχρεωσεις διοικητικες και προστιμα. Ολα αυτα δυσχεραινουν την συναψη συμβασης. Μια θα ηταν η υποχρεωση του ιδιωτη ιατρου που θελει να πληρωνεται απο τον ασθενη του , να τηρει ιατρικό ιστορικό οπως θα του το καθορισει το υπουργειο υγειας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προκειται γαι μια σύμβαση που γραφτηκε στο γόνατο, μνημονιακη θα έλεγα, οπου στραγγαλίζει τον ιδιώτη γιατρό μεσα στο ιδιο του το ιατρειο, με πολλές υποχρεώσεις(ιατρικο φάκελο, εφημερίες στην Υ.Π.Ε. -τοπικά κεντρα υγειας, προγραμματα εμβολιασμών),ποινές, αλλα παλι με πολύ χαμηλές αποδοχές(2 ευρώ/ατομο) που δεν καλύπτουν αξιοπρεπώς τον ιατρό αν αναλογιστεί κανείς τα εξοδα ιατρείου, μίσθωμα,αναλώσιμα, γραμματειακη υποστηριξη)
    χρονο για ελεύθερο επάγγελμα ποτε θα εχει ο γιατρός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού σκοντάφτει σε κάποια κακά προηγούμενα.Το ένα είναι η μονιμότητα και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες δομές. Το άλλο είναι η άνευ όρων σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά ιατρεία. Ούτε ωράριο,ούτε ραντεβού από την ΗΔΙΚΑ. Αλλά να κάνει ο ιδιώτης ότι τον βολεύει ,χωρίς έλεγχο, και να εισπράτει δημόσιο χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χωρίς έλεγχο .....βλητο από που προκύπτει? Ως τώρα ανεξέλεγκτοι είναι ο χρΕΟΠΥΥ και το ΥΠΥΓ! Claw back, rebate, 15 λεπτές επισκέψεις και άλλες ανοησίες δεν υπήρχαν στην σύμβαση που άλλωστε ποτέ δεν υπέγραψε η εγκληματική οργάνωση του χρΕΟΠΥΥ! Ποιος εμποδίζει τον ζωολογικό κήπο να κάνει έλεγχο? Αλλά θα πληρώνει πρώτα

      Διαγραφή
    2. Ο θεσμος του ΠΙ κομπλεξικε αμεα μη ιατρε 5.23 σκονταφτει στην αφερεγγυοτητα του χρΕΟΠΥΥ και του ΥΠΥΓ ! Που διαχρονικα κατακλεβουν τους Παροχους παραβιαζοντας τις συμβασεις οχ claw back-rebate, φορτωνουν με χιλιες δυο υπιχρεωσεις ασχετες τον ιατρο πχ εφημεριες σε ΚΥ και οποτε τους την.....κ@ βλωσει, βγαζουν και μια νεα οτι να ναι οδηγια επειδη ξυπνησαν στραβα πχ 15 λεπτα. η επισκεψη! Ποιος θα εμπιστευτει τους κοινους απατεωνες που κανουν παντου οερικοπες οταν θελουν........330 εκ τον χρονο για να πληρωσουν με βαση αυτα πιυ οι ιδιοι ανακοινωσαν? Ακουσε κανεις να ψηφιστηκε σχετικο κονδυλιο? Ετοιμαστειτε λοιπον να συμβληθειτε τα κοροιδα με 60000(40000-80000) συμβαση και με δηθεν ψευδοελεγχους, κλειστους προυπολογισμους να παιρνετε...... 12000! Οι μονοι που δεν θελουν ελεγχους υοευθυνε χεστρ@ς στα κεντρικα του χρΕΟΠΥΥ ειναι οι εργοδοτες σου για να μην προσλαβουν νεο προσωπικο αλλα και να μην αποχωρησουν ολοι οι συμβεβλημενοινπου φυσικα δεν επιβιωνουν με...... δεκα ευρω μικτα

      Διαγραφή
    3. Τα κακά προηγούμενα που σκοντάφτει .....ρουφι@νόμπεη 5.23 μμ είναι η αναξιοπιστία , η αναξιοπρέπεια και το τζαμπατζιλίκι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Φυκιών για Μεταξωτές Κορδέλες και η ασχετοσύνη, η προχειρότητα , οι ψευτιές και η τσιγκουνιά του Υπουργείου Ασθενείας

      Διαγραφή
  4. Από τη μία έδωσαν το δικαίωμα σε διαγνωστικά να έχουν μέσα στην εγκατάσταση τους γιατρό συνταγογράφο του τύπου Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει και από την άλλη στραγγαλίζουν τον έντιμο ιδιώτη, που αποφάσισε κάποτε να ρυθμίσει τη ζωή του με κάποιον άλφα τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να κάνει κανείς ό,τι θέλει στο χώρο, που πληρώνει έξοδα συντήρησης, είναι θεμιτό και δίκαιο . Αυτό, που δεν είναι δίκαιο σ εευνομούμενη χώρα, είναι να κλείσουν και οι τελευταίοι ιδιώτες και να πάρουν τη δουλειά τους τα μεγάλα κεφάλαια, που επενδύουν άσχετοι κερδοσκόποι, όπου ο γιατρός θα υπηρετεί φασονατζίδικα συνταγών και εξετάσεων, που θα εισπράττουν το δημόσιο χρήμα, που είπατε και ήδη το εισπράττουν. Οι προυπολογισμοί των κρατών πηγαίνουν με χίλιους τρόπους σε πολυεθνικές φαρμακευτικές και κερδοσκόπους της υγείας, όταν ο πολίτης στριμώχνεται σε ράντζο και πληρώνει φακελάκι για να πάρει τη σειρά εκείνου, πυο δεν έχει να δώσει. Ο γιατρός της γειτονιάς σας μάρανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η άσκηση της Ιατρικής σκοντάφτει σε κάτι τεχνοκράτες, που ψάχναν μεροκάματο και δεν εύρισκαν. Αφού μας κατασπάραξαν τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ, υποβάθμισαν τις αμοιβές μας, για να τα παίρνουν οι μεσίτες της υγείας οι αγράμματοι, αλλά μας έδωσαν μετά από πολλή σκέψη κι επεξεργασίες στατιστικών, δικαίωμα να εργαζομαστε και από τον τάφο μας, ως...συνταξιούχοι του 70%. Και δώστου spss να φτιάξουν ετοιμοθάνατο σύστημα υγείας, για να ξεπουληθεί φτηνά, στους υπόλοιπους ασυνείδητους αγράμματους, που έκαναν την υγεία κερδοσκοπική επιχείρηση. Από τη μια να φτιάχνουν την ασθένεια κι από την άλλη να πουλούν το φάρμακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δομημένη σκέψη και με λίγα πράγματα λές πολλά.Μού αρέσεις.

      Διαγραφή
  7. Είμαι ο 5:23 μ.μ.
    Εγραψα 2 κακά προηγούμενα... και βρήκατε άλλα 200. Ε λοιπόν έχετε σοβαρούς εκπροσώπους να βάλουν τάξη ; Τότε που οι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τις ανυπόγραφες συμβάσεις και με τις 200 επισκέψεις ...ήταν συμπληρωμένοι από την τρίτη ημέρα του μήνα ,τι κάνατε οι έντιμοι; Μετά βρίσκαν τα 15 λεπτά την επίσκεψη κλπ,αντί να μπεί ωράριο.Να ξέρει ο ασθενής οτι την τάδε ώρα θα είναι δωρεάν η εξέτασή του. Τι προτάσεις έκανε η επαγγελματική ένωση της κάθε ειδικότητας;; Και τώρα υπάρχει ή δεν υπάρχει επαγγελματική ένωση γιά την ειδικότητα του Γενικού γιατρού και του Παθολόγου ;;. Ούτε που ξέρει οτι αυτά τα θέματα είναι της αρμοδιότητάς της και περιμένει από τον Ιατρικό Σύλλογο που είναι αναρμόδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν εχουμε σοβαρους εκπροσωπους ειναι αληθεια αλλα αυτα που εγραψες ειναι ατοπα. Διοτι εσυ λοιδορεις ρον κλαδι ενω οσα γραψαμε ειναι αλητειες του χρΕΟΠΥΥ! Ειναι ψευδες οτι δεν εγιναν προτασεις και οχι μονο απο την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ αλλα και απο ΙΣ! Ειναι παραπειστικο το θεμα τγν επισκεψεων α) διοτι ελεγχεται ευκολα με την συγχρονη τεχνολογοα, β) σιοτι τιποτα φυσικοτερο οταν κλεβεις τους Παροχους με πειρατικες συμβασεις να σε κλεβουν και αυτοι! Και μην μας πεις σαν τον γελοιο Αδωνι μην υπογραφετε διοτι απεναντι σε ενα καταχρηστικο μονοπωλιο δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα! Με αυτα και αυτα το προβλημα γυρναει σε αυτους ποθ το δημιουργουν και υποστηριζεις, τους κομματικους καρεκλοκενταυρους! ΔΕΝ θα εχετε ΠΦΥ.....απλα..... ουτε και τωρα......

      Διαγραφή
    2. Όχι δεν ξεκίνησε το κακό από εμάς αλλά από τους αλήτες που έφεραν συμβάσεις με δέκα ευρώ μικτά χρησιμοποιώντας την μονοπωλιακή τους ισχύ. Αν πλήρωναν κανονικά δεν θα συμπληρώνονταν οι επισκέψεις. Όσο θα κλέβουν ασιατικά θα κλέβονται ασυστολα. Όσο θα δίνουν τα μισά θα έχουν διπλάσιες επισκέψεις. Όσο θα δίνουν το ένα τρίτο, τριπλάσιες. Και με το claw back και το rebate ποιον έσωσαν εξυπνακια; Και μην μας πεις το γνωστό μνημονιακο παραμύθι! Διότι πουθενά δεν υπήρξε όρος εφαρμοστε αυτά τα μέτρα, πετύχετε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους τους είπε η Τρόικα! Απλά επειδή το μόνο που ξέρουν οι τεμπελοκομματοσκυλοι των Οργανισμών είναι η λεηλασία......βρήκαν την λύση! Προσωρινή.....αλλά για πάντα! Αλλά μια του κλέφτη, δύο.....πλέον σας μάθαμε! Ήδη αν κρίνω από το ότι παρετειναν χθες την θητεία των ΟΙ , πρέπει να ......δέρνονται οι συνάδελφοι για να γίνουν ΠΙ! Ψευδεστατο ότι δεν έγιναν προτάσεις η ΕΝΙ , ο ΠΙΣ, ο ΙΣΑ, ΕΕ και εξακολουθητικα έχουν καταθέσει προτάσεις με ένα μεγάλο ......μειονέκτημα όμως για τα αφεντικά σου! Ζητούν και ....λεφτά διότι χωρίς χρήματα ΠΦΥ και Υγεία δεν υπάρχουν! Και για αυτό δεν τους δίνουν σημασία......

      Διαγραφή