Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Εντός των ημερών ανοίγει η πλατφόρμα για εγγραφές των πολιτών – Οι 5 αντιρρήσεις των γιατρών

Όλες οι αντιδράσεις που προκαλεί ο προσωπικός γιατρός στον ιατρικό κόσμο

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με καθυστέρηση λίγων ημερών ξεκινά ο «προσωπικός γιατρός» σε λίγες ημέρες οπότε και αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες ώστε να εγγραφούν.

Παρότι αρχικά είχε προγραμματισθεί η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό να ανοίξει την 1η Ιουλίου για τους πολίτες, μετατίθεται για τις επόμενες ημέρες, καθώς μόλις ξεκίνησε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους γιατρούς ώστε να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Η διαδικασία εγγραφής των πολιτών και οι συμβάσεις των γιατρών θα γίνονται σε μία παράλληλη διαδικασία.

Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει ότι εκτός από τους προσωπικούς γιατρούς που θα εγγραφούν αυτήν την περίοδο και έως το τέλος Ιουλίου, έχει μία δεξαμενή και από 846 οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί) οι οποίοι θα υπογράψουν τις νέες συμβάσεις ώστε να αμείβονται και διαφορετικά με τις νέες αποδοχές.

Οι αντιρρήσεις των γιατρών

Όμως αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί η πρόθεση του ιατρικού κόσμου για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Οι αντιρρήσεις των γιατρών είναι πολλές, παρότι οι αμοιβές μοιάζουν ελκυστικές.

Γι αυτό άγνωστο παραμένει πόσοι ιδιώτες γιατροί θα εγγραφούν στο νέο σύστημα, καθώς έχουν διατυπωθεί διαφωνίες για τις συμβάσεις αλλά και για τον ίδιο τον νόμο για τον προσωπικό γιατρό.

Ειδικότερα μεταξύ των αντιρρήσεων και των διαφωνιών είναι:

-Οι γιατροί εκτιμούν ότι με τις συμβάσεις που θα υπογράψουν θα «κρατικοποιήσουν» ουσιαστικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία καθώς μόλις υπογράψουν θα ενταχθούν αυτομάτως υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Και αυτό διότι οι συμβάσεις προβλέπουν ότι η επαγγελματική έδρα του ιατρείου εντάσσεται στα Κέντρα Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

-Στο πλαίσιο αυτό οι γιατροί υποχρεώνονται να συμμορφώνονται στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ΥΠΕ.

Παρότι από την υπουργική απόφαση έχει εξαλειφθεί η υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών να κάνουν δύο εφημερίες το μήνα σε δημόσια δομή (προβλέπεται όμως στον σχετικό νόμο), η συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είναι άγνωστο τι ακριβώς σημαίνει. Γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό στους γιατρούς.

-Παράλληλα προβλέπεται ότι θα υπάρχει εποπτεία των προϋποθέσεων παραπομπής στον ειδικό γιατρό από τον προσωπικό. Γεγονός που σημαίνει ότι θα ελέγχεται και το είδος της παραπομπής. Να σημειωθεί ότι με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, δεν θα εφαρμοσθεί το σύστημα των παραπομπών από τον προσωπικό στον ειδικό γιατρό. Ωστόσο προβλέπεται στις αποφάσεις και τις συμβάσεις.

-Παράλληλα προβλέπεται ποινική ρήτρα 30% με μείωση αποδοχών προηγούμενου τριμήνου για διάφορα θέματα που σχετίζονται με ελέγχους που θα γίνονται.

-Εκτός των άλλων πονοκέφαλο για τους ιδιώτες γιατρούς προκαλεί η πρόβλεψη ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να τροποποιεί τη σύμβαση για τη λειτουργία του ιατρείου του γιατρού

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στις υπουργικές αποφάσεις δεν προβλέπεται να γίνουν προσωπικοί γιατροί όλοι οι ιδιώτες ανεξάρτητα εάν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι. Η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν πως όλοι οι ιδιώτες θα μπορούσαν να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

16 σχόλια:

  1. Η σύμβαση αυτή, απευθύνεται σε νέους γιατρούς χωρίς υποχρεώσεις, που θα μπορούν να μετακινούνται σαν πλανόδιοι όπου αποφασίσει η ΥΠΕ, αν δεν γνωριζουν ξένη γλώσσα να εργαστούν στο εξωτερικό. Με τις ποινές, το τάχα υψηλό τους εισόδημα θα συρρικνώνεται κατά το δοκούν αφού θα μπορούν οι αγνώστων στοιχείων και προελεύσεως ελεγκτές, για ψύλλου πήδημα να το κάνουν. Ο γιατρός, δεν προβλέπεται να πάρει αναρρωτική άδεια ποτέ και για τίποτα, θα είναι σιδερένιος. Αν η πρόθεση του Υπουργείου ήταν η ένταξη των ιδιωτών στο ΕΣΥ, τότε, θα ήταν τίμιο, να δώσει δυνατότητα να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία αυτά και να γίνει ένταξη των γιατρών αυτών στο ΕΣΥ με όσα συνεπάγεται αυτή η ένταξη. Από την άλλη, πόσο θα αυξήσει τις αμοιβές των ήδη υπηρετούντων στο ΕΣΥ , ΚΥ κλπ από την αύξηση του όγκου εργασίας τους; Τέλος ένα είναι γεγονός! Ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο με τόσα κρούσματα, με υψηλό πυρετό, ανησυχία και ανάγκες νοσηλείας, ακόμα δεν έδωσε παράταση στις θητείες των ήδη υπηρετούντων οικογενειακών γιατρών, δημιουργώντας πρόβλημα στους ήδη εγγεγραμμένους πολίτες, που αν και εμβολιαμσένοι τρις- νοσούν και πέφτουν κάτω σαν τα κοτόπουλα και στους γιατρούς, που έβαλαν πλάτη στην πανδημία. Μήπως η εφαρμογή του κανόνα των αντικινήτρων, ουσιαστικά λειτούργησε στους γιατρούς και με αυτή τη σύμβαση γαλέρα, θα μείνει η ΠΦΥ, γυμνή έτοιμη να αλλάξει χέρια;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβατε για τι.....διανοιες μιλαμε συναδελφοι? Βαλανε τον κοσμο να βρει ΠΙ χωρις να εχουν ΠΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταλάβατε Συνάδελφοι; Α) κρατικοποίηση του ιατρείου, Β) θα συμμορφωνεστε με τις αποφάσεις του ανισόρροπου ΥΠΥΓ, δηλαδή ότι τους κατεβάσει η Κούτρα τους σχετική πείρα έχουμε, Γ) gatekeeping που.....δεν είναι αλλά τελικά.....ειναι gatekeeping (δηλαδή παρά τις διαβεβαιώσεις μας κορόιδεψαν αλλά θέλουν να τους εμπιστευτούμε!), Δ) ποινική ρήτρα.....30% ώστε ότι βγάζετε να τα επιστρέφετε πχ διότι ο ασθενής υπέγραψε έξω από το κουτάκι που έπρεπε, Ε) και βέβαια η Εγκληματική Οργάνωση του χρΕΟΠΥΥ θα μπορεί μονομερώς να ......τροποποιεί την σύμβαση όπως πχ έχει κάνει άπειρες φορές με τους συμβεβλημένους διαλύοντας τους! Καλές......δουλειές ......κορόιδα ....οι εργαστηριακοί θα είναι μεγάλοι τυχερακηδες μπροστά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η απαντηση πρεπει να ειναι δυναμικη :αδιαφορια και απαξιωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέρα από τις πολύ σωστές ενστάσεις που καταγράφει το άρθρο εγώ συνάδελφοι θα σας ζητήσω να κάνετε μερικές απλές αριθμητικές πράξεις. 11 εκ. ασφαλισμένοι απαιτούν κατά μέσο όρο με 2000 ασφαλισμένους έκαστος, 5500 ΠΙ. Με 60000 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο όπως μας είπε ο υπυγ απαιτούνται 330 εκ. ευρώ τον χρόνο!!! Για σύγκριση οι συμβεβλημενοι λαμβάνουν μόλις 90 ψωροεκ. ετησίως! Σοβαρά πιστεύετε ότι θα σας δώσουν όλα αυτά τα λεφτά? Ακούσατε να ψηφίστηκε κανένα σχετικό κονδύλι? Και θα πάτε σαν ζώα επί σφαγή να φάτε όλον αυτόν τον κουβά που περιγράφει το άρθρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τουλάχιστον ο Ξανθός με τον Πολάκη ήτα ειλικρινείς! Θέλουμε να γίνετε .....δημόσιοι υπάλληλοι στις γυφΤΟΜΥ! Το έλεγαν ανοικτα ! Αυτοί οι νεογαλάζιοι σοβιετικοί ινστρούχτορες πάνε να κάνουν τα ίδια στα μουλωχτά! Τι είναι αυτό αν όχι .....κρατικοποίηση αλλά με το Κράτος να κάνει σε όλα κουμάντο και εμείς να έχουμε ....όλα τα έξοδα και την ευθύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τρόπος.γραφής της αρθρογράφου ενός φίλα προσκείμενου στην Κυβέρνηση μέσου (Έθνος) πασχίζει να μας πείσει ότι οι γιατροί εχουμε ενστάσεις για μικροπράγματα.Η προπαγανδιστική φράση " ενώ οι αμοιβές δείχνουν να ειναι ελκυστικές" αποτελεί ένα τέτοιο δείγμα.Με ψίχουλα και συνθήκες γαλέρας δε φτιάχνεις ΠΦΥ κα Ευθυμιάδου.Να το πείτε αυτό στα αφεντικά που υπαγορεύουν το άρθρο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεγα αρνητικο στοιχειο ο υπουργος ,θα επρεπε να ειχε παραιτηθει .Ξεπερασαν σε ξεφτιλα και το ΣΥΡΙΖΑ,που ηταν ιδεοληπτικος και σοβιετικος μεν ,αλλα ειλικρινης και σαφης .Ο ιατρικος κοσμος χρειαζεται δυναμικη και εντονα συγκρουσιακη διαθεση ,εναντι του οποιουδηποτε τον υποβαθμιζει και τον διασυρει .Οι προσεχεις εκλογες των συλλογων θα ειναι μια καλη αφετηρια εισοδου νεων προσωπων που θα εχουν στο νου τους τους γιατρους και απολυτως τιποτε αλλο .Αν θελουν αξιωματα να τα βρουν με αλλον τροπο και οχι σαμποταροντας τους γιατρους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρηνης και σαφης οταν εδινε τα αθλια 1440 ευρω το μηνα για 2250 ατομα με περιπου ιδιες υποχρεωσεις με την συμβαση αυτη... Οι αμοιβες τωρα για 2000 ατομα θα ειναι 4.000-4.500 το μηνα καθαρα... Μην λεμε λοιπον οτι ασχετιλα θελουμε!!

      Διαγραφή
    2. 2.13 ελπίζω απλά να έχεις άγνοια και να μην κάνεις κομματική προπαγάνδα! Μια χαρά τα λέει ο συνάδελφος 6.44!Ξεχνάς ότι η (απαράδεκτη και αυτή!) πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όντως 1500Ε (ΝΤΡΟΠΉ!)αλλά με τον ιατρό κανονικό υπάλληλο σε γυφΤΟΜΥχωρίς ιατρείο να λειτουργεί και εισφορές που φυσικά θα καλύπτονταν από την υπηρεσία του! Τώρα σου δίνουν 5000 Ε μεσοσταθμικά μικτά τον μήνα που είναι 3300Ε καθαρά για να καλύψεις.....ενοίκιο, εισφορές, γραμματέα, ρεύμα, τηλέφωνο , ίντερνετ ,αναλώσιμα, λειτουργικά! Ταυτόχρονα αφήνουν ανοικτό το παράθυρο να σε χρησιμοποιούν αλλού με διάφορες ασάφειες! Ακόμη χειρότερα....το αστρονομικό κονδύλι των 330 εκ. που απαιτείται δεν εγκρίθηκε ποτέ και προφανώς είναι απλώς ο κράχτης! Η διαφορά δεν είναι μεγάλη απλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν όντως πιο ειλικρινής! Σου έλεγε ανοικτά σε θέλω .....ΔΥ! Τώρα σου .....κατάσχουν το ιατρείο , σε θέλουν ΔΥ.....σε αυτό αλλά και όπου έχει ....τρύπες το ΕΣυ! Δηλαδή ....παντού....!

      Διαγραφή
    3. Δεν περιμενα οτι θα κανω τον συνηγορο του Βαρδαρομπα αλλα επειδη πρεπει να ειμα στε δικαιοι οι δυμβασεις του συριζα ηταν 1440 καθαρα και νε τις εισφορες καλυμμενες ως υπαλληλος. Τωρα δεν 4000+ , πανω απο τα μισα θα φορολογηθουν με συντελεστη 40% αν σου μεινουν 3400 θα ειναι μια χαρα αλλα γραμματεας εισφορες ενοικια αναλωσιμα ποσα θα μεινουν? Και βεβαια τα 1440 θα τα επαιρνες τα 60000 τον χρονο ακομη ειναι στον αερα πολλοι συναδελφοι και το medispin επεσημαναν οτι δεν εχουν βρει λεφτα. Αφηνω το χωσιμο κοινως οραγματι ο συριζα ειχε μια αοαραδεκτη αλλα ειλικρινη προταση ενω οι τωρινοι εχουν μια παρομοια αλλα μας δουλευουν

      Διαγραφή
    4. Το καθαρά γαλαζιε καραγκιοζακο 2.13 το λες εσύ! Ο υπυγ μίλησε για μέσο όρο 60000 μικτά ετησίως, ελπίζω ως ιατρός..... αριθμητική νηπιαγωγείου ξέρεις.......

      Διαγραφή
  9. Οι ιδιώτες γιατροί στο ιδιωτικό τους ιατρείο ,διαβάζω σε πολλά σχόλια, είναι θεμιτό να κάνουν ότι θέλουν λένε εφόσον οι ίδιοι επωμίζονται τις δαπάνες .Εδώ όμως δείχνουν την άγνοια που έχουν, όταν ζητούν να προσφέρουν υπηρεσία σε δημόσιο φορέα και να πληρώνονται από δημόσιο χρήμα. Το δημόσιο για να εκταμιεύει χρήματα των ασφαλισμένων θα πρέπει να καταρτίσει ειδική σύμβαση ,να θέσει όρους,να ελέγχει γιά την τήρησή τους, να προβλέπει τυχόν ατασθαλίες,να έχει κάποιο τρόπο επιβολής ποινής κλπ κλπ. Οι συμβάσεις είναι νομικό προϊόν και καταρτίζονται από νομικούς. Και δεν βλέπω πουθενά νομικό της αντισυμβαλλόμενης πλευράς στο θέμα της σύμβασης με ιδιώτες γιατρούς για τον Π.Ι. Παρακολουθώ τα σχόλια και τα παράπονα για την υπάρχουσα σύμβαση από τους ιδιώτες γιατρούς. Μα από την πλευρά τους ποιός τους συνδράμει νομικά ;; Υπάρχει νομική υπηρεσία στους Ιατρικούς συλλόγους ;; Στις επαγγελματικές ενώσεις των ειδικοτήτων ;; Αν δεν επιλαμβάνεται κανείς , νομικός,τα παράπονα θα πρέπει να στραφούν εκεί. Στα εκλεγμένα όργανα που έχετε και δεν αντιλαμβάνονται τι καθήκοντα έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οταν ο κ. Πολάκης επιχείρησε να βάλει τους οπτικούς να δέχονται vouchers με οτι αυτό συνεπάγεται δηλ. clawbwck κλπ. η απάντηση ήταν απλή. Κ. Υπουργέ σας ευχαριστούμε, αλλά δεν ενδιαφερόμεθα.Μαζικά, καθολικά, συντεταγμένα. Τους συκοφάντησε, τους απείλησε, τους λοιδώρησε αλλά τελικά δεν κατάφερε τίποτε. Ετσι θα μπορούσαμε και εμείς σαν Ιατροί να διαπραγματευτούμε. Ομως είμαστε ανίκανοι και άχρηστοι, το γνωρίζουν πολύ καλά οι κυβερνώντες και μας πατάνε κάτω βεβαίως βεβαίως, γιατί ...αυτό μας αξιζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ.ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ,ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ.

      Διαγραφή
  11. Οι αποδοχές ούτε μοιάζουν ούτε είναι ελκυστικές! 2500 έως 3000 ευρώ στο χέρι, εφόσον συγκεντρώσεις 2000 πολίτες, με έξοδα ιατρείου που ξεπερνούν τις 2000, είναι μη ρεαλιστική πρόταση! Και κάπου εδώ τελειώνει η συζήτηση....! Δημόσια υγεία χωρίς αξιοπρεπώς και γιατί όχι καλοπληρωμένους γιατρούς, δεν γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή