Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Καπραβέλος: Διπλασιάστηκαν οι κλίνες Covid στο Παπανικολάου - Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους


Την άμεση ανάγκη για ιατρικό προσωπικό επισήμανε ο Διευθυντής της ΜΕΘ λόγω της αύξησης των νοσηλειώνAP Photo

Για την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας λόγω Covid-19 με αποτέλεσμα τη μετατροπή περισσότερων κλινών σε Covid καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, μίλησε στο CNN Greece, ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, σε μονάδα Covid-19 μετατράπηκε άλλη μία κλινική στο νοσοκομείο Παπανικολάου, φτάνοντας στο σύνολο τις 40 κλίνες. Η Γενική Χειρουργική από σήμερα 6 Ιουλίου φιλοξενεί και πάλι περιστατικά κορωνοϊού. Το νοσοκομείο διέθετε ήδη 20 κλίνες Covid, από την Πνευμονολογική μονάδα, ο οποίες πλέον δεν επαρκούν για τα περιστατικά που μεταφέρονται καθημερινά στο νοσοκομείο, εξηγεί ο κ. Καπραβέλος.

Η εξάπλωση του ιού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο είναι γεγονός και «απειλεί τον πλανήτη» αφού οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, φέρνουν στις απαρχές του καλοκαιριού, ένα νέο πανδημικό κύμα.

Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο CNN Greece επισήμανε: «Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό όλους τους μήνες του χρόνου. Η αύξηση των κρουσμάτων, μες το κατακαλόκαιρο, με υψηλές θερμοκρασίες και ο θάνατος περίπου 20 ανθρώπων την ημέρα, δείχνει την επικινδυνότητα του ιού. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν δύσκολο εχθρό και δεν πρέπει να τον υποτιμάμε ούτε να τον περνάμε αψήφιστα».

Άμεση ανάγκη για ιατρικό προσωπικό σε κλίνες Covid

Την άμεση ανάγκη για ιατρικό προσωπικό επισήμανε ο Διευθυντής της ΜΕΘ λόγω της αύξησης των νοσηλειών.

«Χρειαζόμαστε έκτακτο πρόγραμμα υποστήριξης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις κλίνες Covid. Eν τω μεταξύ, έρχονται ασθενείς μεγάλης ηλικίας που νοσούν με κορωνοϊό και δεν έχουν κάνει την 4η δόση. Αναρωτιέμαι γιατί να συμβαίνει αυτό όταν ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Επίσης, άλλο ένα περιστατικό που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Covid, αφορά έναν 65χρονο ο οποίος δεν έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου γιατί επαναπαύτηκε με τις δύο πρώτες που πραγματοποίησε εδώ και πολύ καιρό. Βλέπουμε ότι κολλούν και οι εμβολιασμένοι και μάλιστα μπορεί να επαναμολυνθούν. Τα εμβόλια δεν σε προστατεύουν από το να μην κολλήσεις αλλά από σοβαρή νόσηση και πρέπει όσοι δεν τα έχουν κάνει να κλείσουν άμεσα ραντεβού», εξηγεί ο κ. Νίκος Καπραβέλος.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

«Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, κυρίως στις ΜΕΘ Covid, μου δίνει την ευκαιρία να σας πω με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στην αρχή του 6ου κύματος και ακόμα δεν γνωρίζουμε τους δείκτες θανάτων που θα έχουμε το διάστημα αυτό» λέει ο ίδιος και εισηγείται την ατομική ευθύνη καθώς η επικρατούσα μετάλλαξη Ο5 είναι πολύ μεταδοτική και προκαλεί μεταξύ άλλων και αναπνευστικά προβλήματα.

Προτείνει την επιβολή περιοριστικών μέτρων αλλά εισηγείται την υποχρεωτικότητα της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο στα Μέσα Μεταφοράς, όπως και σε ανοιχτούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός.

«Βλέπουμε να επικρατεί ένα κλίμα χαλάρωσης από τους πολίτες, έχουν εφησυχάσει και αψηφούν τον κίνδυνο του ιού ακόμα και άτομα μεγάλης ηλικίας. Η μάσκα είναι ένα πολύ βασικό “όπλο” κατά της πανδημίας και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους σε κλειστούς χώρους, για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού», πρόσθεσε ο ίδιος.

1 σχόλιο:

  1. Ο τηλεαστερας κος καπραβελος ποτε ακριβως ασχολείται με τους ασθενεις του οταν ειναι ολη μερα στα καναλια...ελεος πια με τους τηλεαστερες γιατρους ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή