Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Έτοιμα τα ποιοτικά κριτήρια για ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και εξετάσεις αίματος – Πότε θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις

Υπουργείο Υγείας: Έτοιμα τα ποιοτικά κριτήρια για ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και εξετάσεις αίματος – Πότε θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να εκδώσει ποιοτικά κριτήρια για τις ιδιωτικές κλινικές και για τις εξετάσεις αίματος

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Τις υπουργικές αποφάσεις που θα θέτουν νέους όρους λειτουργίας για τις ιδιωτικές κλινικές αλλά και τα κέντρα αποκατάστασης τα ποιοτικά κριτήρια δηλαδή, αναμένεται να εκδώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε 1,5 με 2 μήνες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι σχετικές αποφάσεις θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια περίοδο αναμένονται και οι αποφάσεις για τα ποιοτικά κριτήρια στις εξετάσεις αίματος.

Να υπενθυμιστεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για τα ποιοτικά κριτήρια στις μαγνητικές και τις αξονικές, ενώ με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι προβλέπεται: «Υπουργείο Υγείας: Βγήκε το ΦΕΚ για τα ποιοτικά κριτήρια σε αξονικές και μαγνητικές – Τι προβλέπει»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να προωθήσει όλες τις υπουργικές αποφάσεις έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η εφαρμογή τους.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, περιελάμβανε τις βασικές κατευθύνσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται τόσο σε διαγνωστικά κέντρα όσο και σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, αλλά οι λεπτομέρειες θα δοθούν με τις υπουργικές αποφάσεις.

Τα ποιοτικά κριτήρια για τις ιδιωτικές κλινικές

Για τις ιδιωτικές κλινικές τα ποιοτικά κριτήρια είναι σύνθετα αφού περιλαμβάνουν όρους και προϋποθέσεις για τις κλίνες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις.

Ωστόσο για να μπορεί κανείς να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, κλίνες ΜΕΘ, ενώ μεταξύ άλλων θα ορισθούν και κανόνες και δείκτες για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Με βάση τις βασικές γραμμές που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, 10 είναι οι βασικοί κανόνες:

α) η ηλικία, η κατάσταση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού,

β) η εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,

γ) οι πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους εθνικούς ή διεθνείς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς δημιουργίας ή έκδοσης προτύπων,

δ) η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εισαγωγή καινοτομιών,

ε) οι νοσηλευτικές και ιατρικές ειδικότητες που προσφέρονται και η εξειδίκευση των υπηρεσιών που παρέχονται,

στ) η βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετούνται,

ζ) η ανάπτυξη κλινών και η ύπαρξη ειδικών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.),

η) η ορθή κλινική πρακτική, η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ιατρικών λαθών κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας ή τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών,

θ) η ύπαρξη πολιτικής κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, και

ι) η κοινωνική δράση και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.

Κριτήρια και στο αίμα

Στο μεταξύ, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι υπουργικές αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν τα ποιοτικά κριτήρια για τις εξετάσεις αίματος.

Πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας που επεξεργάζεται τα ποιοτικά κριτήρια για το αίμα, βρίσκεται σε διαδικασία καθορισμού της δαπάνης αλλά και του clawback που θα προκύπτει από τη διαδικασία των εξετάσεων.

Πάντως μέσα στα αρχικά σχέδια του υπουργείου Υγείας ήταν στην υπουργική απόφαση να περιγράφεται ότι ο πάροχος θα υποβάλλεται σε rebate 20% (υποχρεωτική έκπτωση) εάν για παράδειγμα δίνει σε εξωτερικά εργαστήρια τη διάγνωση του αίματος.

9 σχόλια:

  1. Πλευράσχετος: Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα........όλα έτοιμα για να κλείσουμε τις μικρες κλινικές προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ενα ακόμη σχόλιο, μου έκανε εντύπωση το οτι τα κανάλια δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην τελευταια απεργία σαν να μην υπάρχουμε,σκεφτείτε όμως εάν διακόψουμε τον ΕΟΠΥΥ και όλων αυτών των δημοσιογράφων οι μανάδες και οι γυναίκες κλπ πάνε για εξετάσεις και αρχίσουν να πληρώνουν και να περιμένουν μετά αποζημίωση απο τον ΕΟΠΥΥ τι χαμός εχει να γίνει ΟΛΟΙ θα διαμαρτύρονται, πάρτε το απόφαση ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ειναι ή αποχωρούμε μαγικά ή καιγόμαστε, αλλος τη μια μέρα άλλος την άλλη, μην του το κάνουμε το χατήρι του κάθε Πλεύρη, θέλει να μας δεί καμμένους .Κύριοι πάρτε απόφαση και πρωτοβουλίαΤΩΡΑ και οχι τριήμερες κινητοποιήσεις να μην κοροιδευόμαστε.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να δωσετε αυτα πιυ κλεβετε με νομο ξεφτιλες εκλογες ερχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κριτηρια για ολους αλλα λεφτα μονο για κουμπαρους και βαφτιστηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σσσσσσστ......εδώ όλος ο κόσμος στέλνει μαγνητικές και αξονικές όπου λάχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο οι φαρμακοποιοί έχουν δύναμη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κριτήριο είναι ένα να κλείσουν οι μικροί για να τα ροκανιζουν όλα οι αλυσίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μέσα στον Άύγουστο οι εξελίξεις ραγδαίες κι εσείς δίνετε ραντεβού τον Σεπτέμβρη .Ντροπή πουλημένοι ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή