Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα κήρυξε ο ΠΟΥ - "Αυξημένος ο κίνδυνος στην Ευρώπη"

Ευλογιά των πιθήκων AP

Ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. "Παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση" δήλωσε η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευρκινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

"Συνοπτικά, έχει υπάρξει ένα ξέσπασμα που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο γρήγορα, μέσω νέων τρόπων μετάδοσης, για τους οποίους καταλαβαίνουμε πολύ λίγα και οι οποίοι συμμορφώνονται με τα κριτήρια των Διεθνών Κανονισμών Υγείας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συμπληρώνοντας πως "Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφάσισα πως το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα".

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράσης, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.

Κυριακίδου: Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την απάντησή της

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την απάντησή της για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, τόνισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

«Παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση από την πρώτη μέρα και τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων παραδίδονται ήδη στα κράτη - μέλη μας. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την απάντησή μας στην ΕΕ» επισήμανε η κ. Κυριακίδου με ανάρτησή της στο τουίτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου