Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Αλαλούμ… πιο καλά στο Χαρτούμ

Ο… χαμός καλά κρατεί στα μέσα κοινωνική δικτύωσης μετά την πρώτη εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης κορωνοϊού, που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Με απόφαση Θεοκλή Ζαούτη -και άνωθεν- δεν καταργήθηκαν μόνο οι εκθέσεις με τα ημερήσια κρούσματα, αλλά και τα απόλυτα νούμερα, παραπέμποντας σε αναγωγή ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Healthpharma.gr

Πρακτικά, ένα μικρό αλαλούμ επικρατεί προκειμένου κάποιος να καταλάβει με σαφήνεια πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα ανά ημέρα και πόσοι θάνατοι από κορωνοϊό έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα. Φυσικά, εντόνως διαμαρτυρήθηκε μεγάλη μερίδα πολιτών αλλά και του επιστημονικού κόσμου, κάνοντας λόγο για ασάφειες.

Οι χρήστες του Twitter έχουν αναρτήσει δεκάδες σχόλια κατά του ΕΟΔΥ για τη νέα μορφή ενημερώσεων της πορείας του ιού στη χώρα μας, δίχως φυσικά να «ιδρώνει κανενός το αυτί» στον ΕΟΔΥ. Εν αναμονή των φρέσκων… αυριανών!

Αλαλούμ αλαλούμ, άλλη γλώσσα μιλάμε, μάζεψέ τα να πάμε, πιο καλά στο Χαρτούμ!

Στο δια ταύτα, όπως μας μεταφέρουν, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναγνωρίζουν το σημαντικό επιστημονικό υπόβαθρο του νέου προέδρου, Θεοκλή Ζαούτη, αλλά σε διοικητικά θέματα… αναπολούν τις ημέρες του Παναγιώτη Αρκουμανέα, όσο κι αν γινόταν «δυσάρεστος» κάποιες φορές!

Το «θερμό» καλοκαίρι Πλεύρη

Το «θερμό» καλοκαίρι στο πεδίο της Υγείας είναι σχεδόν βέβαιο, ιδιαίτερα μετά και το φρένο στην επικείμενη εκλογολογία. Μολονότι στόχος του Θάνου Πλεύρη είναι να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις -δίχως παρενθέσεις και λοιπές καθυστερήσεις- η «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών δεν φαίνεται να γεμίζει με τις επιθυμητές συμμετοχές.

Η αποδοχή από τους ιδιώτες παθολόγους και γενικούς γιατρούς όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά ξεκίνησαν και οι κατά τόπους περιφερειακές ανακοινώσεις για καθολική άρνηση από τα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων.

Κατά πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής περί τους 300 ιδιώτες, με το σχετικό κάλεσμα να ισχύει έως και τα τέλη Ιουλίου. Προς το παρόν η ανταπόκριση δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο των αναγκών του πληθυσμού – καθώς εκτιμάται πως συνολικά χρειάζονται 5.500 γιατροί.

Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης έριξε «μαύρο» στη απόφαση Πλεύρη, την Παρασκευή που μας πέρασε, κάνοντας λόγο για καθολική άρνηση των ιδιωτών Παθολόγων και Γενικών Ιατρών του Συλλόγου στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Εν τω μεταξύ, εντός της τρέχουσας ή της επόμενης εβδομάδας εκκρεμεί και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα φέρουν αλλαγές στο φάρμακο αλλά και στον ΕΟΠΥΥ. Ενώ, νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα, με τους φορείς της ΠΦΥ να διαμαρτύρονται εντόνως. healthspy

«Ζητάμε οξυγόνο για να μην πεθάνουμε!»

Με σύνθημα… «Ζητάμε οξυγόνο για να μην πεθάνουμε!» ξεκινούν σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις από την πλευρά των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και τον κλινικοεργαστηριακών γιατρών (18 έως 20 Ιουλίου).

Παρά τις έντονες διαβουλεύσεις του σαββατοκύριακου η τροπολογία του υπουργείου Υγείας παρόλο που αποτυπώνει την προσπάθεια στήριξης του κλάδου των Κλινικοεργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών κέντρων δεν καταφέρνει να αλλάξει την απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως αύριο Τρίτη θα ψηφιστεί στη Βουλή η ενίσχυση του κλάδου με επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό, ενώ η συνολική αύξηση θα φθάσει τα 55 εκατομμύρια με την ανακατανομή. Επιπλέον, το υπουργείο δεσμεύεται έναντι των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ, στους οποίους περιλαμβάνονται τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, για την είσπραξη του clawback και για το ετος 2021 σε 120 δόσεις αντί για 12, όπως ισχύει.

Παρόλα αυτά, όπως μας μεταφέρουν μέλη του Συντονιστικού Οργάνου η πρακτική «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι» δεν είναι επωφελής ή αποτελεσματική, εμμένοντας ουσιαστικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως έχουν προοαναγγελθεί. «Πρώτα σου προκαλώ ζημιά και μετά σε γιατροπορεύω, σα να λέμε να μου χρωστάς και χάρη από πάνω» όπως μας μεταφέρουν χαρακτηριστικά. healthspy

Αλλαγή σελίδας… μετά από 7 χρόνια

Έληξε απ’ όσο μαθαίνουμε η in-house συνεργασία στελέχους από το χώρο της επικοινωνίας, με ελληνική φαρμακευτική εταιρεία.

Έχοντας κάνει τον κύκλο της, η συνεργασία έληξε μετά από επτά συναπτά έτη, έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στην αγορά για το ήθος, τη συνέπεια της και τον επαγγελματισμό της όλα αυτά τα χρόνια.

Η στήλη θα ευχηθεί καλή επιτυχία στα νέα σχέδια που -απ’ όσο μαθαίνουμε- ξεκινούν σε νέα «λιμάνια» από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

1 σχόλιο: