Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Κοροναϊός: Πειραματικό εμβόλιο σε χάπι προσφέρει ανοσία στη μύτη

Οι βλεννογόνοι ιστοί της μύτης και του στόμαχος είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απάναντι στον ιό.
Υποσχόμενα αποτελέσματα έδωσαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου Covid-19 που βασίζεται στην τεχνολογία ιικού φορέα αλλά χορηγείται σε χάπι και προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων στους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος.

Το δισκίο προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων κατά των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον του SARS-CoV-2, δείχνει η μικρή προκαταρκτική μελέτη, σχεδιασμένη κυρίως για την εκτίμηση της ασφάλειας. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ως προδημοσίευση στο medRxiv.

Το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό και κανείς από τους 35 εθελοντές δεν αποσύρθηκε από τα μελέτη λόγω παρενεργειών, αναφέρει η καλιφορνέζικη Vaxart Inc. που ανέπτυξε το δισκίο.

Πώς λειτουργεί

Ενώ τα σημερινά εμβόλια οδηγούν στην παραγωγή αντισωμάτων στο αίμα, το δισκίο προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων στους βλεννογόνους ιστούς της μύτης, του στόματος και των πνευμόνων, ιστούς που λειτουργούν ως πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των ιών.

Σχεδόν οι μισοί εθελοντές παρουσίασαν αύξηση των μακρόβιων αντισωμάτων IgA που αναγνωρίζουν πολλαπλές θέσεις στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον.

Επιπλέον, η εξέταση δειγμάτων σιέλου και ρινικού επιχρίσματος έδειξε ότι οι μισοί εθελοντές είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από ό,τι άλλοι εθελοντές που είχαν ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης Covid-19.

Η εξουδετερωτική δράση των αντισωμάτων αυτών διατηρήθηκε για έξι μήνες.

Για την αξιολόγηση του εμβολίου απαιτούνται τώρα μεγαλύτερες κλινικές μελέτες που θα προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητά του και θα ξεκαθαρίσουν αν το εμβόλιο προσφέρει όφελος σε όσους έχουν ήδη λάβει εμβόλιο mRNA.

Το πειραματικό εμβόλιο της Vaxart περιέχει έναν γενετικά τροποποιημένο αδενοϊό που εισαγάγει στα κύτταρα γονίδια του SARS-CoV-2. Τα κύτταρα παράγουν έτσι πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες αναγνωρίζονται ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου