Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Χάος στα δημόσια νοσοκομεία – SOS εκπέμπουν οι υγειονομικοί

Συντάκτης: Newsroom
Newsbreak.gr

Τα πρωτόκολλα νοσηλείας έχουν πάει... περίπατο στο ΕΣΥ! Γιατροί και νοσηλευτές έχουν λυγίσει μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας

Το σχέδιο του Θάνου Πλεύρη για τη δημόσια υγεία αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η συνειδητή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων δεν μπορεί πλέον να καλυφθεί από την υπερπροσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, που έχουν λυγίσει έπειτα από δυόμισι χρόνια πανδημίας, αφήνοντας μια χαοτική κατάσταση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποθέσεις υπονοσηλείας ασθενών ή ελλιπούς αντιμετώπισης περιστατικών σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Κι αν το υπουργείο επενδύει στον εύκολο δρόμο της ενοχοποίησης των υγειονομικών, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα πρωτόκολλα νοσηλείας έχουν πάει περίπατο στα δημόσια νοσοκομεία.

Το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει επικίνδυνα η λίστα των νοσοκομείων που εκπέμπουν SOS, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης. Ωστόσο, στις διαρκείς εκκλήσεις των ενώσεων γιατρών και νοσηλευτών το υπουργείο κωφεύει επιδεικτικά και συνεχίζει να ασχολείται με την αναδιοργάνωση του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας.

Σήμερα, στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, σύσσωμη η τοπική κοινωνία θα συμμετάσχει σε συλλαλητήριο με αίτημα την ενίσχυση του νοσοκομείου. Εξαιτίας της υποστελέχωσης, τα τμήματα δεν μπορούν να καταθέσουν ασφαλή προγράμματα εφημερίας για όλο τον μήνα, π.χ. χειρουργικές-μαιευτικές κλινικές, αιματολογικό – αιμοδοσία – παθολογική – ΤΕΠ Αγρινίου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια νέα θέση μόνιμου προσωπικού.

Υγειονομικοί διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ
Αντίστοιχα προβλήματα έχει και το δεύτερο νοσοκομείο της Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι. «Θέλουν να κλείσουν το Νοσοκομείο Μεσολογγίου και, αφού δεν μπορούν με την τακτική της υποστελέχωσης, προχωρούν στο επόμενο στάδιο της εξουθένωσης του προσωπικού με τα εντέλεσθαι», ανέφερε το σωματείο εργαζομένων.

Λειψός κλιματισμός στο Νοσοκομείο Ρόδου

Στο Νοσοκομείο Ρόδου ο κλιματισμός είναι… λειψός, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αφόρητη στις κλινικές και στα τμήματα. Από τους τέσσερις εξωτερικούς πύργους που είναι υπεύθυνοι για την ψύξη του νοσοκομείου λειτουργούν κανονικά μόνο οι δύο και ένας υπολειτουργεί.

Η ενημέρωση που είχαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το κόστος επισκευής της βλάβης στους πύργους και το δίκτυο που διανέμει την ψύξη είναι 1.500.000 ευρώ, χρήματα που είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος. Την ίδια ώρα, λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού αλλά και της τεράστιας αύξησης των τιμών σε αναλώσιμα, η οποία πολλές φορές ξεπερνά το 30%, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μια συνεχή κατάσταση ελλείψεων σε μέσα απαραίτητα για ιατρικές πράξεις.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κέρκυρας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, η οποία είναι θέμα χρόνου να κλείσει εξαιτίας της υποστελέχωσης, όπως καταγγέλλουν. «Για 1.500 νοσηλείες τον χρόνο υπάρχουν τέσσερις γιατροί!» αποκαλύπτουν, συμπληρώνοντας ότι «μια γυψοσανίδα την ονόμασαν Μονάδα Εμφραγμάτων και είχαν το θράσος να κάνουν εγκαίνια και να κόψουν κορδέλες φιλεύοντας για το επίτευγμα σαντουιτσάκια»!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι γιατροί του Νοσοκομείου Άρτας. Εκτός από την υποστελέχωση είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν και οι παραιτήσεις νέων γιατρών που απογοητεύονται από το σύστημα. Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου.
Στη Χίο δήμος και κάτοικοι έκαναν δωρεά τον εξοπλισμό

Στη Χίο οι κάτοικοι και η δημοτική Αρχή πήραν τη κατάσταση στα χέρια τους, κάνοντας δωρεά υγειονομικού υλικού στο νοσοκομείο. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με τον μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος παρέμεινε για καιρό εκτός λειτουργίας, αλλά και με τον αξονικό τομογράφο και με το ακτινοδιαγνωστικό.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το Βαρβάκειο Νοσοκομείο της Σύρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων, από το 2011 έχουν συσσωρευθεί 62 συνταξιοδοτήσεις (που εντός του 2022 θα γίνουν 67), ενώ πραγματοποιήθηκαν μόλις 17 μόνιμες προσλήψεις, εκ των οποίων ένας… μετατάχθηκε! Μοιραία υπάρχουν κενά μεταξύ άλλων στην καρδιολογική κλινική, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και στην παιδιατρική κλινική (οι ελλείψεις εκεί αφορούν το νοσηλευτικό προσωπικό).

Βαρβάκειο Σύρου: Έφυγαν 62, ήρθαν 17

Τεράστια είναι το πρόβλημα και στο Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο λόγω της υποστελέχωσης έχει προχωρήσει στο κλείσιμο της ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, δίνουν και παίρνουν οι συγχωνεύσεις κλινικών, τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν ή λειτουργούν με λιγότερα ραντεβού, ενώ η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών στο σπίτι γίνεται από ιδιώτες, λόγω μη διαθέσιμων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με το κόστος της μεταφοράς να μετατίθεται στην οικογένεια.
Στο «Αττικό» έχουν… ράντσα, αλλά όχι χειρουργεία

Μεγάλη πίεση ασκείται και στα νοσοκομεία της Αττικής, με το «Αττικόν» να λειτουργεί ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί. «Τα ράντσα πλημμυρίζουν τους διαδρόμους, οι ασθενείς στις λίστες χειρουργικής αναμονής είναι χιλιάδες, η χειρουργική αντιμετώπιση καθυστερεί ή υπολείπεται λόγω έλλειψης αιθουσών και ανθρώπινου δυναμικού, οι εφημερίες πραγματοποιούνται σε τριτοκοσμικές συνθήκες», περιέγραψε με δραματικό τρόπο ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Μιχάλης Ρίζος.

Οι σοβαρές ελλείψεις παραμένουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργικού τομέα και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». «Αν δεν υπάρξει σύντομα ταχεία πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, από τις 29 Αυγούστου και μετά το νοσοκομείο θα μπορεί να εξυπηρετεί μόνο ογκολογικά, νεογνολογικά, έκτακτα και επείγοντα περιστατικά», είχε προειδοποιήσει πρόσφατα σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΙΝΑΠ, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα.

5 σχόλια:

  1. Κατα τα αλλα σκιζονται για τον ασφαλισμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι φως φανάρι οτι η σημερινή κυβέρνηση με την πολιτική της για την δημόσια υγεία προσπαθεί να την απαξίωση και να την παραδόση σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Στο ίδιο μοτίβο είναι και η πολιτική της απέναντι στα μικρομεσαία εργαστήρια. Εκεί η προσπάθεια δεν εστιάζεται στην απαξίωση τους αλλά στην χρεοκοπία με μια αλληλουχία ενεργειών εις βάρος τους που ξεκινάει από μείωση των τιμών του 1991, υποχρεωτικές εκπτώσεις(rebate) αρπαγή πίσω (claw back) και εσχάτως στα λεγόμενα ποιοτικά κριτήρια που στοχεύουν σε περεταίρω μειώσεις των τιμών αποζημίωσης των γιατρών που στην ουσία είναι αμοιβές ζημίωσης των γιατρών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΧΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΣΩΖΕ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΚΟ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΑΧΤΑΡΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην απορειτε ,ολα βασει σχεδιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυβέρνηση παρωδία που κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ μάγκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή