Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή»

Συντάκτης: Virus
Το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε νομοσχέδιο γα τις ρυθμίσεις για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Στόχος είναι η Ελλάδα να προσαρμόσει την νομοθεσία της στις μεγάλες επιστημονικές εξελίξεις.

Βασικός άξονας αποτελεί εκσυγχρονισμός του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας. Κομβικό σημείο αποτελεί η αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 50ο στο 54ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και η πρόβλεψη περί χορήγησης ειδικής άδειας για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες ηλικίας από 50 έτη και 1 ημέρα μέχρι 54 ετών. Ο νόμος προβλέπει πλέον τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, και η κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της. Στην κατεύθυνση αυτή αναγνωρίζεται το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιημοποιημένο γεννητικό υλικό για κρυοσυντήρησηχωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του μέρους με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του.

Η νομοθεσία πλέον προβλέπει τη ρητή πρόβλεψη ότι η διάθεση γεννητικού υλικού για τη δημιουργία Τραπεζών Κρυοσυντήρησης ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών κατά το χρόνο της διάθεσης δεν αποτελεί απαγορευμένη διάθεση καθώς τη δυνατότητα λήψης και κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού δότη ή δότριας από Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών τη δεδομένη χρονική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό ο δότης ή η δότρια μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος ή η ίδια για την ανωνυμία του ή της.

Πλέον δίνεται η ευκαιρία να δημιουργηθούν Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) και Τράπεζες Κρυοσυντήρησης αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπαρκείας. Σημαντικό βήμα αποτελεί και η πρόβλεψη διασφάλιση του σεβασμού της προσωπικότητας των ίντερσεξ ατόμων και του δικαιώματός τους στον σωματικό αυτοκαθορισμό, καθώς και η ρύθμιση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η παρέμβαση στα χαρακτηριστικά φύλου των ανηλίκων ίντερσεξ ατόμων.

1 σχόλιο:

  1. Αντι να τεθει ο στοχος του να μην υπαρχει κανενα παιδι σε ιδρυμα και να γινει απλη και ευκολη η υιοθεσαι ,γινονται τα παραπανω .Τι να πει κανεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή