Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Με χρέη 1,6 δισ. προς τις επιχειρήσεις κλείνει τη χρονιά ο ΕΟΠΥΥ



Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις επιχειρήσεις της Υγείας που αγγίζουν το 1,61 δισ. ευρώ κλείνει τη φετινή χρονιά το ΕΟΠΥΥ. Αν και οι οφειλές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δεκάμηνο, είναι κατά 200 εκατ. μειωμένες σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, ο "λογαριασμός” των υποχρεώσεων του Οργανισμού παραμένει βαρύς.

Την ώρα μάλιστα που οι αποδόσεις των εισφορών της περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να είναι αποσπασματικές (το έλλειμμα συνολικά ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του 2016 είχαν φτάσει το Σεπτέμβριο στα 695 εκατ. ευρώ), τα "βαρίδια” των συσσωρευμένων χρεών που κληρονομεί ο ΕΟΠΥΥ για το 2017 προκαλούν έντονο προβληματισμό. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εταιρείες του κλάδου της Υγείας, το χρονοδιάγραμμα απομείωσης των οφειλών παραμένει ασαφές.

Η μεγαλύτερη "τρύπα” διαπιστώνεται στις δαπάνες του φαρμάκου. Το ύψος των εκκρεμών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανέρχεται συνολικά στα 1,174 δισ. ευρώ (μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου). Από αυτά, τα 766 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ.

Και ενώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ παραμένουν στα ύψη, το ίδιο καταγράφεται και στις δαπάνες: φέτος, ο εκτροχιασμός στο κονδύλι του φαρμάκου, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Ταυτόχρονα η υπέρβαση στο κονδύλι των ιδιωτικών γενικών κλινικών για τα νοσήλια εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 135 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα σημαντική υπέρβαση, παρά τη μεγάλη μείωση στις τιμές αποζημίωσης, καταγράφεται και στις διαγνωστικές εξετάσεις, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Τα άσχημα νέα συνεχίζονται για τον Οργανισμό. Η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για τη χρονιά που έρχεται θα είναι, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κατά 200 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σύγκριση με φέτος, γεγονός που αναμένεται να επιτείνει περισσότερο τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ιδιωτών παρόχων (διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατροί, εργαστήρια, ιδιωτικά θεραπευτήρια).

Προοπτική για αύξηση των κονδυλίων για φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια δεν υπάρχει στον ορίζοντα- τουλάχιστον μέχρι και το 2018-, παρά τις συνεχείς πιέσεις της αγοράς, που καλείται κάθε εξάμηνο να καλύψει το έλλειμμα που προκύπτει σε σχέση με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, υπό τη μορφή επιστροφής claw back.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου