Σήμα κινδύνου για τη λειτουργικότητα Κέντρων Υγείας, τα οποία βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς, εκπέμπει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
IATRONET.GR
Επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες των Κέντρων Υγείας στα χειμερινά θέρετρα, εκφράζει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνεται πως οι ελλείψεις και τα προβλήματα επιβαρύνουν τη λειτουργικότητα των μονάδων.
Κέντρα Υγείας κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα δεν διαθέτουν ορθοπεδικό, αν και γίνονται πολλά ατυχήματα. Δεν γίνονται ακτινογραφίες και όπου γίνονται δεν υπάρχει δυνατότητα γνωμάτευσης από ειδικό γιατρό.
Λόγω έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων, τα Κέντρα Υγείας δεν είναι θέση να κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις, ενώ δεν λειτουργούν τα ακτινολογικά εργαστήρια.
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι για τα προβλήματα δεν ευθύνονται οι νοσηλευτές, που εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, αλλά οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται στον τομέα της δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας, ειδικά όσα είναι ανεπτυγμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Σήμερα, λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων εννέα μόνο στα χαρτιά. Λειτουργούν, επίσης, 12 νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας.
Σε 7.000 οργανικές θέσεις γιατρών, υπηρετούν 3.000, εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί.. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους γιατρούς είναι 20%.
Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού, πλην γιατρών, υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.
Σε αποσύνθεση βρίσκονται οι πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ, καθώς κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω των ελλείψεων σε ειδικευμένους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες Υγείας.
Σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ).
Σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 75 δήμοι δεν έχουν παιδίατρο.
Περιπτώσεις
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ενδεικτικά τις εξής περιπτώσεις:
Στο Άργος δεν υπάρχει παιδίατρος. Στην Καλαμάτα υπάρχει μόνον ένας παιδίατρος. Η Ξάνθη έχει μόνο έναν γενικό γιατρό και δεν έχει παιδίατρο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο, ακτινολόγο.
Στο Αίγιο δεν υπάρχει καρδιολόγος, στην Καρδίτσα καρδιολόγος και γυναικολόγος.
Στο Ναύπλιο δεν υπάρχει ακτινολόγος, παιδίατρος, γυναικολόγος, καρδιολόγος, οφθαλμίατρος και φυσικοθεραπευτής.
Η Καβάλα έχει δύο καρδιολόγους, έναν παθολόγο, έναν γενικό γιατρό, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινολόγο και τέσσερις οδοντιάτρους, ενώ δεν έχει παιδίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο και γυναικολόγο.
Στη Δράμα υπάρχουν δύο οδοντίατροι, ένας μικροβιολόγος και ένας ακτινολόγος. Δεν έχει γενικό γιατρό, καρδιολόγο, παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο και οφθαλμίατρο. Στην Κοζάνη δεν υπάρχει παιδίατρος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος και ακτινολόγος, ενώ η Λάρισα δεν έχει οδοντίατρο.
Κέντρα Υγείας λειτουργούν με μία μόνο νοσηλεύτρια, αν και απομακρυσμένα από τα νοσοκομεία και αποκλεισμένα λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως η Ανδρίτσαινα.
Καθημερινά, όλο και περισσότερα Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα.
Το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας, που καλύπτει το δυτικό Καρπενήσι, μένει κλειστό πολλές φορές λόγω έλλειψης γιατρών και ασθενοφόρων. Το εν λόγω Κέντρο Υγείας καλύπτει δύσβατες περιοχές σε ακτίνα 110 χιλιομέτρων.
Υλικό
Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, πραγματικό χάος επικρατεί στη προμήθεια υλικών και φαρμάκων.
Ορισμένες δομές αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ.
Γιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες. Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και επικρατούν πολικές συνθήκες.
Συντηρούνται με εράνους και παροχές. Έρανοι γίνονται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, συνεισφέρουν οι Δήμοι, ακόμη και οι εκκλησίες βγάζουν δίσκο κατά τις λειτουργίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου